ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:28
 

Αντισυνταγματικότητα στην αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων

Παραβιάζεται η Αρχή της Ισότητας υπέδειξε ο Γενικός Εισαγγελέας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Θέμα αντισυνταγματικότητας φαίνεται να προκύπτει για την ποσόστωση που προβλέπεται στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, όπως αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Επιτροπής ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι προκύπτει σοβαρό πρόβλημα με τις ποσοστώσεις στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να διορθωθούν νοοτροπίες, ώστε να μην αξιολογούνται όλοι ως εξαίρετοι, ωστόσο δεν είναι το πιο εύκολο να γίνεται αυτό με νομοθετικές πρόνοιες. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και ανησυχία ότι αν αύριο υπάρξει καταιγισμός από προσφυγές, κάποιες πρόνοιες θα κριθούν ως αντισυνταγματικές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει γίνει η αναγκαία ανασκόπηση στο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και το μόνο τρωτό σημείο που φαίνεται να προκύπτει είναι το συγκεκριμένο, κάτι που όπως είπε δεν αποτελεί εμπόδιο για να αρχίσει η συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Ζήτησε ακόμα να διορθωθούν κάποια προβλήματα στη συνεργασία με τη Βουλή και να δίνεται επαρκής χρόνος στη Νομική Υπηρεσία να προετοιμάζεται κατάλληλα για να παρουσιάζεται στη Βουλή, κάτι που όπως είπε δεν γίνεται συνήθως

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας μετά τη συνεδρία, χαιρέτισε το γεγονός ότι η Επιτροπή Οικονομικών έθεσε ως προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Ανέφερε παράλληλα ότι έφτασε η στιγμή να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, μετά από ένα με ενάμισι χρόνο που διεξάγεται εντατικός διάλογος τόσο με τα κόμματα όσο και με τις οργανώσεις των εργαζομένων.

«Νομίζω έφτασε η ώρα να δούμε την ουσία, να προχωρήσουν νομοθετικά οι προτάσεις, οι οποίες προτείνουμε», είπε.

Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι όλα τα νομοσχέδια και όλες οι πρόνοιες των νομοσχεδίων είναι συνταγματικά ορθά εκτός από ένα σημείο. Πρόσθεσε ότι δεν θα προχωρήσουν με ένα σημείο που κρίνεται ως αντισυνταγματικό και ότι αυτό θα αλλάξει.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό είναι ένα μεμονωμένο θέμα που δεν αγγίζει την ουσία της συνολικής μεταρρύθμισης.

Εντός της Επιτροπής, ο κ. Πετρίδης προέβη εκ νέου σε παρουσίαση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας τονίζοντας την αναγκαιότητα να προχωρήσει επειγόντως μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, με στόχο μεταξύ άλλων, να δοθούν θετικά μηνύματα και προς το εξωτερικό, τους οίκους αξιολόγησης και τους ξένους επενδυτές.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαυρίδης μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων ως μια από τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των φορολογούμενων.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Κύπρος έχει διαρκείς προειδοποιήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί η κυπριακή οικονομία, δεν πρόκειται να αναβαθμιστούν τα κυπριακά ομόλογα και να εισέλθει η οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα. Ως συνέπεια, είπε, το κόστος δανεισμού θα παραμείνει ψηλό και θα είναι μεγαλύτερο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους από τις αγορές.

«Άρα οι μεταρρυθμίσεις για μας είναι αδήριτη ανάγκη και μάλιστα το συντομότερο δυνατό, γιατί όταν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται στην ώρα τους κοστίζουν πολύ περισσότερο αργότερα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών δήλωσε πως φαίνεται ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει εντοπίσει αντισυνταγματικότητα στο νομοσχέδιο για την ποσόστωση στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα αντισυνταγματικά κωλύματα. Ζήτησε το θέμα των νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης να εξεταστεί προσεκτικά και είπε ότι η βιασύνη με την οποία σπρώχνει το θέμα ο Πρόεδρος της Επιτροπής, δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Ανέφερε παράλληλα ότι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε η μεταρρύθμιση, αφού υπάρχει ρουσφέτι, αναξιοκρατία υψηλές αμοιβές για όχι ανάλογη εργασία βόλεμα ημετέρων και μη παραγωγικό σύστημα αξιολόγησης.

Στην Επιτροπή κλήθηκαν και τοποθετήθηκαν επίσης όλες οι ενδιαφερόμενες συντεχνίες.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση