ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουδέν μεμπτόν μέχρι στιγμής από Panama Papers

63 εταιρείες έχουν ενημερώσει την ΕΚΚ ότι είχαν ή έχουν κάποια σχέση με τη Mossack Fonseca

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Άνοιξε η συζήτηση στην σημερινή συνεδρία της επιτροπής Θεσμών για το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τη λίστα των Panama Papers.Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου ανέφερε ότι σε πρώτη φάση ήθελε να γίνει ενημέρωση για το στάδιο το οποίο βρίσκονται οι έρευνες, ενώ δεν ζήτησε ονόματα και ιδιαίτερες λεπτομέρειες επι του προκειμένου σημείου. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι οι υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται μεταξύ.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι έχουν γίνει συναντήσεις μεταξύ υπουργείου, ΜΟΚΑΣ και εποπτικών αρχών. Γνωστοποίησε για άλλη μια φορά ότι ως ΕΚΚ έχουν στείλει στις ΚΕΠΕΥ και στα Funds να ενημερώσουν εαν έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή τη λίστα. Από τις 413 εταιρείες που αφορούν την ΕΚΚ, υπογράμμισε, ότι 63  την έχουν ενημερώσει ότι έχουν ή είχαν κάποια επιχειρηματική σχέση με τη δικηγορική εταιρεία του Παναμά. Εξήγησε όμως ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αυτομάτως ότι υπάρχει κάτι μεμπτό για ξέπλυμα χρήματος. Έχουμε προβεί σε ελέγχους, κατέληξε η κ. Καλογήρου.

Ο βουλευτής των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι σε αυτή τη λίστα φιγουράρουν ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου και έκανε έκκληση στους μήνες που θα γίνει η έρευνα να μην προκύψουν θέματα τα οποία ως επιτροπή να μην τα έχει εντοπίσει. Πρότεινε ακόμα και για κλειστή συνεδρίαση στο μέλλον ενόψει να μιλήσουν για συγκεκριμένα ονόματα αν χρειαστεί.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών με τη σειρά της σχολίασε ότι οι τράπεζες εφαρμόζουν όλα τα μέτρα που  χρειάζονται, η Κεντρική Τράπεζα έχει αποστείλει δύο εγκυκλίους στις 11 του Απρίλη και στις 19 Μαίου για να προειδοποιήσει εταιρείες για πιθανό συσχετισμό εταιρειών με τα panama papers. Τόνισε ότι η  συμπερίληψη ονομάτων sτη συγκεκριμένη λίστα, δεν σχετίζεται αυτόματα με κάτι μεμπτό.

Η κ. Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ σχολίασε ότι στις 12 Aπριλίου και 12 Mαϊου προσκλήθηκαν οι εποπτικές αρχές σε συνάντηση για να δουν ποιος θα είναι ο ρόλος της κάθε Αρχής. Η κάθε υπηρεσία είχε ήδη λάβει μέτρα όπως εξήγησε, ενώ είχαν στείλει οδηγία προς τις εποπτικές αρχές και εξηγούσε η ΜΟΚΑΣ ότι υπάρχουν ονόματα στη λίστα που δεν αντιστοιχούν αυτομάτως σε κάτι μεμπτό. Τόνισε βέβαια ότι επειδή έχουν σύστημα με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχόλησαν και στο παρελθόν τη συγκεκριμένη υπηρεσία, ψάχνουν και μόνοι τους για συσχετισμούς και κάτι το οποίο μπορεί να διερευνηθεί.

Ο έφορος φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης ανέφερε ότι η ταυτοποίηση των προσώπων που βρίσκονται στη λίστα γίνεται χειρωνακτικά, προχωρούν στη διαδικασία και καταφέρνουν σιγά σιγά να δουν πως συνδέονται με την Κύπρο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης τόνισε ότι δεν έχει ενημέρωση από τα μέλη τους για κάποια συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα και αποσαφήνισε ότι η λίστα έχει ονόματα τα οποία εμπλέκονται με το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο δεκαετίες πριν. «Μετά το 2002 έχουν αλλάξει τα δεδομένα, δεν έχει καμία σχέση το σημερινό περιβάλλον με το παλιό», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση