ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην επιτροπή Οικονομικών οι φορολογίες ακινήτων

Αύριο ανοίγει το θέμα με τη μείωση της φορολογίας αλλά και την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Στην Οικονομικών θα συζητηθεί αύριο το πολυνομοσχέδιο με τις φοροελαφρύνσεις που πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τη μεταρρύθμιση Φορολογικού Πλαισίου που διέπει την Ακίνητη Ιδιοκτησία. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιβάλλεται φορολόγηση με ενιαίο συντελεστή ύψους 0,5 τοις χιλίοις στα ακίνητα ενδεχομένως με βάση τις εκτιμήσεις του 2013. Επίσης, στο νομοσχέδιο προβλέπεται πλήρης κατάργηση του δημοτικού και κοινοτικού τέλους, δηλαδή του κτηματικού φόρου. Περιλαμβάνεται παράλληλα και η μόνιμη μείωση των μεταβιβαστικών τελών στο 50%, όσον αφορά στις πωλήσεις ακινήτων. Στο «μάτι του κυκλώνα» όμως, βρίσκεται η επιβολή Φόρου  Προστιθέμενης Αξίας 19% στις αγοραπωλησίες των οικοπέδων, εάν ο πωλητής είναι από επαγγελματικές εταιρείες του τομέα.

Ενώ το πολυνομοσχέδιο έφερε γενικά ικανοποίηση, η επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες των οικοπέδων έχει εγείρει προβληματισμό σε πωλητές που προέρχονται από επαγγελματικές εταιρείες. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών για παράδειγμα είχε εκφράσει γραπτώς τον προβληματισμό του. Εκ πρώτης όψεως είχε πει ότι την θεωρεί πρόωρη, καθότι τόσο η οικονομία όσο και ο κατασκευαστικός τομέας δεν έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως. Ο πρόεδρος είχε εκφράσει την ανησυχία του μήπως λειτουργήσει ως αντικίνητρο, αποδυναμώνοντας την προσπάθεια για προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο Έφορος Φορολογίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, του ΕΤΕΚ, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI), του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, του Νέου Συνδέσμου Αδειούχων και Βοηθών Κτηματομεσιτών, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση