ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Brexit απασχόλησε τη βουλή

Οι απόψεις περί της εξόδου του ΗΒ είχαν διαφορετικό χρώμα σε ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το δημοψήφισμα της Μεγάλης Βρετανίας και το αποτέλεσμα του δεν άφησε ασυγκίνητη τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς μετά τη λήξη των σημερινών επιτροπών οι βουλευτές προέβησαν σε δηλώσεις. Ψυχραιμία ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι χρειάζονται να αρθούν μέτρα για μείωση των επιπτώσεων, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έριξε πυρά στην κυβέρνηση ότι δεν φαίνεται να έχει κάνει την κατάλληλη εργασία ενόψει Brexit.

Αυτό που χρειάζεται είναι μια αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση της κατάστασης που δημιουργείται μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Νεοφύτου είπε πως παρακολουθεί τις αναλύσεις και τις ανησυχίες του πολιτικού κόσμου της Κύπρου γύρω από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να εξέλθει της ΕΕ και σίγουρα, όπως είπε, θα υπάρξουν επιπτώσεις που αξιολογούνται και στο επίπεδο της ΕΕ αλλά και στο επίπεδο των κρατών. “Εμείς ως Κύπρος είχαμε πέραν των σχέσεων εντός ΕΕ, και των σχέσεων ως μέλος της Κοινοπολιτείας, υπήρχαν και ζητήματα που αφορούν την εθνική μας υπόθεση”, είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται μια αντικειμενική και ψύχραιμη ανάλυση. Ο κ. Νεοφύτου είπε πως η διαδικασία εξόδου μπορεί να πάρει και δύο ή ακόμη και περισσότερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, όμως αν κάτι εξάγεται ως πρώτο μήνυμα είναι πως είναι εύκολο να παίρνεις μια απόφαση εξόδου όμως είναι πολύ πιο δύσκολες οι συνέπειες της.

“Είναι μια κακή εξέλιξη και η ίδια η Ευρώπη πρέπει να αναπροσαρμόσει πολιτικές. Αλλά την ίδια ώρα πρέπει να κάνουμε τη σωστή ανάγνωση”, είπε και σημείωσε πως ο ίδιος είναι υπέρ μιας Ευρώπης με περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο, αλλά δεν πρέπει, συνέχισε, να γίνεται συνάρτηση με τους λόγους που το ΗΒ πήρε την απόφαση, καθώς κάποιοι πολιτικοί στην Κύπρο συνδέουν την απόφαση με την αναγκαιότητα της ΕΕ για περισσότερο κοινωνικό πρόσωπο.

“Στο ΗΒ ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που το 52% ψήφισε υπέρ της εξόδου είναι γιατί διαφωνεί με την κοινωνική πολιτική της Ευρώπης και θεωρεί ότι οι πολιτικές της Ευρώπης για ενίσχυση είτε των μεταναστών είτε άλλων ομάδων φορτώνει περισσότερα κόστη στους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες”, είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση. Όπως είπε χρειάζεται μια αντικειμενική εξέταση και η Ευρώπη πρέπει να μπει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο για το μέλλον, οι Βρυξέλλες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να είναι αποξενωμένες από τους Ευρωπαίους πολίτες και πρέπει μέσα από αυτή την πολιτική διεργασία να φτιάξουμε μια καλύτερη Ευρώπη που θα είναι κοντά στους πολίτες της. Ερωτηθείς αν θα ωφελήσει το Κυπριακό αυτή η εξέλιξη, είπε πως με βάση τη θέση πολλών κομμάτων ότι οι Βρετανοί ήταν πίσω από οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της ΕΕ, τότε η έξοδος τους θα διευκολύνει να έχουμε πιο φιλικές προς εμάς θέσεις της Ένωσης στο Κυπριακό.

Απροετοίμαστη η Κυβέρνηση είπε το ΑΚΕΛ

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη προχωρήσει σε σχέδια δράσης για το Brexit σε σχέση με τις συνέπειες στην κυπριακή οικονομία, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί, δήλωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε πως το Brexit πρέπει να προβληματίσει πρωτίστως τις ηγεσίες της Ευρώπης καθώς οι Ευρωπαίοι πολίτες νιώθουν τα ελλείμματα δημοκρατίας που υπάρχουν και διευρύνονται, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πολύ περισσότερο, όπως είπε, που τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των λαών και της Ένωσης τις λαμβάνουν οι τεχνοκράτες μέσα στους 4 τοίχους των γραφείων τους στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, το δεύτερο που πρέπει να προβληματίσει την Ένωση είναι πως οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται και οι οποίες θεσμοθετούνται μέσα από οδηγίες και κανονισμούς θυματοποιούν τους πολλούς, προκαλούν φτώχεια, περιθωριοποίηση και μεγάλες ανισότητες. “Εάν θέλουν λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, η ΕΕ να έχει προοπτική, θα πρέπει να αλλάξουν αυτές τις πολιτικές για να μπορέσουμε να μιλούμε για μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, για μια Ευρώπη που να υπηρετεί και να εξυπηρετεί τις εύλογες ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών”, είπε.

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες για την Κύπρο, ο κ. Στεφάνου είπε πως ήδη η Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κάνει τις εκτιμήσεις της και θα έπρεπε να είχε επεξεργαστεί συγκεκριμένα σχέδια δράσης αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζεται η προοπτική του Brexit και θα έπρεπε να έχει μια πλήρη εικόνα σε σχέση με τις συνέπειες. “Από τα κυβερνητικά χείλη δεν έχουμε ακούσει τίποτα σχετικά και αυτό μας δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κυβέρνηση ενδεχομένως να μην έχει κάνει την εργασία που θα έπρεπε να είχε κάνει πριν ακόμα από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος”, είπε.

Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα λέει η ΕΔΕΚ

Την ανάγκη να υπάρξει σοβαρή μελέτη και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από το Brexit, σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως το Brexit έχει φέρει στο προσκήνιο τη μεγάλη θεσμική κρίση που σοβεί τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ και η οποία είναι κυρίως αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η δημιουργία ενός ισχυρού μπλοκ χωρών υπό την Γερμανία, το οποίο επιχειρεί να επιβάλει σε όλους τους τομείς τις πολιτικές που θέλει. Επίσης το γεγονός, όπως πρόσθεσε, ότι η ΕΕ διακυβερνάται από διορισμένους αξιωματούχους και όχι πολιτικά εκλεγμένα πρόσωπα, κάτι που δημιουργεί μια γραφειοκρατική γραμμή, την οποία βιώνουν περισσότερο οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είναι πολύ νωρίς και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα υπάρχουν ή ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία. Ομως, θα ήταν σκόπιμο ήδη η Κυβέρνηση να προχωρήσει και να μελετήσει σοβαρά, σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα, διάφορες προτάσεις και μέτρα που να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις επιπτώσεις, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι Βρετανοί υπήκοοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα όπως και πριν. “Εκτιμούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες μέσα από ένα ορθολογικό προγραμματισμό και συγκεκριμένες θέσεις, να περιορίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X