ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ζώνουν τα φίδια» τους Κύπριους εξαγωγείς

Ισοτιμία, επιβολή δασμών, μείωση κατανάλωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο φόβητρα για χαλούμι

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έκδηλη είναι η ανησυχία από τον επιχειρηματικό κόσμο για τις εξαγωγές προϊόντων προς το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ναι μεν υπάρχει μια αβεβαιότητα στην ατμόσφαιρα, αλλά χωρίς πανικό έχουν αρχίσει εύλογα τα ερωτηματικά για την πορεία των εξαγωγών από την Κύπρο προς το ΗΒ, κατά κύριο λόγο στην βάση των διαδικασιών που θα χρειάζονται να πληροίς «για να εξάγεις», την τιμή της Λίρας της Αγγλίας που αποδυναμώνεται, αλλά και δασμοί που ενδεχομένως θα μπουν στα προϊόντα. Πράγματα που μέχρι τώρα εάν εξαιρέσουμε την ισοτιμία της Αγγλικής Λίρας που πάντα απασχολούσε και θα απασχολήσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον, ήταν όχι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά λυμένα για τους Κύπριους εξαγωγείς. Σύμφωνα με τις εγχώριες εξαγωγές ανά χώρα και ανά προϊόν για το έτος 2015, λαμβάνοντας υπόψη τις εγχώριες εξαγωγές μόνο, ανήλθαν στα 83 εκατομμύρια ευρώ από την Κύπρο προς το ΗΒ.

Οι κύριες εξαγωγές της Κύπρου προς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πατάτες, τα εσπεριδοειδή, αρωματικά φυτά (herbs), ποτά (μπύρα, χυμοί, κρασί), φρούτα και λαχανικά. Το μεγαλύτερο προϊόν που εξάγεται από την Κύπρο στο ΗΒ είναι το χαλούμι, το οποίο αφορά περίπου στις μισές εξαγωγές συνολικά. Πρόσθετα, υπάρχουν φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες κάνουν μεγάλες εξαγωγές στο ΗΒ. Επίσης, οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων, όπως δομικά υλικά, πλαστικά, απορρίμματα και θραύσματα είναι σημαντικές.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Εμπορικό Ακόλουθο του Cyprus Trade Center στο Λονδίνο Κώστα Δάφο, ο οποίος τόνισε ότι ακόμα επικρατεί αβεβαιότητα όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί επί του παρόντος στο ΗΒ. Δικαιολογώντας την παραπάνω θέση του, υπογράμμισε ότι κανείς δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν και ποιες θα είναι οι συμφωνίες που θα γίνουν. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει αστάθεια για κάποια περίοδο και αυτό θα έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις όπως μείωση της αξίας της στερλίνας (ήδη έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα σε σχέση με το δολάριο), αύξηση του πληθωρισμού, πτώση των χρηματοοικονομικών - χρηματιστηριακών αγορών», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει λάβει το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας τηλεφωνήματα από Κύπριους εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στο ΗΒ, ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει πολλά τηλεφωνήματα για το συγκεκριμένο θέμα καθώς γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχουν αποφασιστεί τα επόμενα βήματα για τη βρετανική κυβέρνηση. Συμπλήρωσε όμως πως υπάρχει μεγάλη ανησυχία γενικότερα, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις αναμένονται να είναι μεγάλες, αν πραγματοποιηθεί και η έξοδος του ΗΒ από την Κοινή Αγορά. Ιδιαίτερα υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση επιβολής εμπορικών δασμών και άλλων τελωνειακών περιορισμών, υποτίμησης της στερλίνας, αλλαγή των τραπεζικών επιτοκίων, αύξηση του κόστους δανεισμού από τις κεφαλαιαγορές, αλλά και αύξηση του κόστους του εργατικού δυναμικού. Θέλοντας να «φωτογραφίσει» τους ψηφοφόρους του Brexit, ο κ. Δάφος ανέφερε ότι το Brexit είχε μεγάλη υποστήριξη από ανέργους, συνταξιούχους και εργαζόμενους με μειωμένα προσόντα χωρίς εξειδίκευση.

Στατιστικά

Οι εξαγωγές εμπορευμάτων αλλά και οι εισαγωγές προϊόντων από το ΗΒ αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό των κυπριακών εμπορικών συναλλαγών. Σημαντικό ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός παραλήπτης της Κύπρου που καταλαμβάνει περίπου το 10% των κυπριακών εξαγωγών. Όπως είναι αναμενόμενο, η Κύπρος έχει ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο. Στοιχεία δείχνουν ότι το 2015, οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο ήταν αξίας περίπου 451 εκατ. ευρώ, ενώ οι κυπριακές εγχώριες εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτιμήθηκαν όπως προείπαμε στα 83 εκατ. ευρώ ( 120 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων επανεξαγωγών).

Επιπρόσθετα, το 20% των συναλλαγών του τομέα των υπηρεσιών της Κύπρου, είναι με το ΗΒ και είναι ένα ποσοστό εξαιρετικά σημαντικό που δεν πρέπει να μειωθεί. Επίσημες εκθέσεις δείχνουν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο από κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ, ενώ τα αποθέματα άμεσων ξένων επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο από Κύπριους κατοίκους ανέρχονται σε 2,3 δισ. ευρώ (είναι σημαντικό ότι τα ποσά αυτά δείχνουν την αξία των επενδύσεων σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν αφορούν τις ετήσιες ροές που ασφαλώς είναι πολύ μικρότερες).

45 εκατ. από χαλούμι

Η Αγγλία αποτελεί το 45% των εξαγωγών του χαλουμιού της Κύπρου ανέφερε στην «Κ» ο ιδιοκτήτης της Αλάμπρα και Πρόεδρος των τυροκόμων Πέτρος Πέτρου. Το ποσό από αυτές τις εξαγωγές αγγίζει τα 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και είναι μια αγορά που έχει μια συνεχώς αισιόδοξη ανοδική πορεία, υπογράμμισε ο κ. Πέτρου. Να σημειωθεί ότι μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εξαγωγή του χαλουμιού έχει αύξηση 15% και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φέρνει ανησυχία σε εξαγωγείς που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως σημείωσε και ο διευθυντής της Αλάμπρα, οι ανησυχίες βασίζονται στο γεγονός ότι θα είναι ένα κράτος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι εξαγωγές των προϊόντων, αφού δεν θα συμπεριλαμβάνεται πλέον στις αποφάσεις της ΕΕ. Έφερε ως παράδειγμα ότι εάν το χαλούμι γίνει Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης δεν θα ισχύει για το Ηνωμένο Βασίλειο επειδή δεν θα υπάγεται στις χώρες της ΕΕ πλέον. «Η ανησυχία λοιπόν είναι πως δεν γνωρίζουμε τι μέτρα και τι αποφάσεις θα πάρουν γενικά», κατέληξε.

Ερωτηθείς εάν έχουν προνοήσει σχέδιο – πλάνο για Brexit και πως θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όποιες δυσκολίες προκύψουν, ανέφερε πως δεν έχει γίνει τίποτα διότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στον οποιοδήποτε σχεδιασμό εάν δεν αποφασιστεί η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ. «Μπορεί να χρειάζεται μόνο διαφορετικά χαρτιά για να εξάγουμε, διότι μέχρι τώρα εξάγαμε σαν να ήταν στην ίδια χώρα και δεν χρειαζόταν πιστοποιητικά από κτηνιατρείο και διάφορες υπηρεσίες, από τούδε και στο εξής μπορεί να χρειάζονται τα παραπάνω. Σίγουρα θα χρειάζονται πολλά πιστοποιητικά κάθε εβδομάδα για να συνεχίσουν αυτές οι εξαγωγές, τα οποία θα φέρουν καθυστερήσεις, περισσότερες απαιτούμενες ενέργειες και κόστος», τόνισε. Παράλληλα, ο κ. Πέτρου είπε πως με το Brexit θα υπάρξει και εισαγωγικός δασμός στο προϊόν όταν θα φτάνει στο ΗΒ διότι αυτό γίνεται και τώρα σε προϊόντα τα οποία δεν προέρχονται από την ΕΕ. Άρα η τιμή του χαλουμιού ίσως επηρεαστεί, όπως και οι πωλήσεις του.
Τέλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις με τους συνεργάτες τους στο ΗΒ, γιατί υπάρχει ακόμα αβεβαιότητα και όλα είναι ρευστά στις εξελίξεις.

Οπωροκηπευτικά

Ο Διευθυντής και ιδιοκτήτης της D.P. AGRO LTD Δημήτρης Πετρίδης που εξάγει 2.000 τόνους πατάτας στο ΗΒ κάθε χρόνο, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε πως δεν γνωρίζουν οι εξαγωγείς και όχι μόνο η εταιρεία του, εάν θα επιβληθούν κάποιοι περιορισμοί ή και φόροι. «Έχουμε ήδη επηρεαστεί με την πτώση της στερλίνας, μπορεί να βάλουν όρια στις ποσότητες που θα εισάγουν όπως και δασμούς», κατέληξε.

Εξαγωγέας άλλων προϊόντων που στο ΗΒ και συγκεκριμένα καρπουζιών και πεπονιών με έδρα τη Λευκωσία, είπε πως οι εξαγωγές του είδαν άμεση μείωση μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Εξηγώντας ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα επειδή είναι ευπαθή, εξάγονται καθημερινώς και γι’ αυτό έχει μια πιο σφαιρική εικόνα που του επιτρέπει να αναφέρει αυτό το συμπέρασμα. Αναλυτικότερα έθεσε ως πρόβλημα την μείωση της αξίας της στερλίνας, που ενδεχομένως να φέρει και μείωση της ζητούμενης ποσότητας που θα εξάγουν ειδικά για προϊόντα όπως είναι τα φρούτα. Πρόσθετα, ο εξαγωγέας σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες, ενώ για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει όποια δήλωση και απλά θα είναι εικασία.

Εξαγωγέας εσπεριδοειδών τόνισε ότι υπάρχουν ανησυχίες και στον τομέα του οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τη σχέση ευρώ – στερλίνας και την υποτίμησή της. Συμπληρωματικά ανέφερε και αυτός με τη σειρά του ότι αφού δεν θα γίνεται πλέον ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, τότε αναγκαστικά θα επιβληθούν δασμοί όπως γίνεται στα προϊόντα που έρχονται από άλλες ηπείρους. Όσον αφορά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, ο εξαγωγέας υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν σε σχέση με τα προϊόντα που εξάγει, αφού όπως την χαρακτήρισε είναι εποχιακές εξαγωγές που λαμβάνουν χώρα από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Μάιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μόλις αρχίσει η περίοδος εξαγωγών θα παρατηρήσει τις όποιες αλλαγές εάν υπάρξουν.

Δεν υποβαθμίζει την Κύπρο

Δεν προβλέπεται κάποια υποβάθμιση της Κύπρου, βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με έκθεση του οίκου Fitch, παρόλο το γεγονός ότι ο οίκος εκτιμά πως η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες, μαζί με Ιρλανδία, Μάλτα, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο. Πρόκειται για χώρες όπου οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών τους προς τη Μ. Βρετανία, αποτελούν τουλάχιστον το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους, σημειώνει ο οίκος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X