ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιος τολμάει να πάει στο LSE;

Η βεβαιότητα Hourican, η πίεση Ross και το αναπάντεχο αποτέλεσμα για το Brexit

Μερικές μέρες πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για το Brexit, o CEO της Τράπεζας Κύπρου John Patrick Hourican δήλωνε πως με Brexit ή χωρίς, η μετοχή της τράπεζας θα πάει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Μερικούς μήνες προηγουμένως, από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διέρρεε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες σε σχέση με τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ερωτηθείς σχετικά από την «Κ» ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της τράπεζας Μιχάλης Περσιάνης, μετά από το αποτέλεσμα σχολίασε πως «αυτή τη στιγμή οι σχεδιασμοί μας, καθώς και οι σχετικές προετοιμασίες, παραμένουν αναλλοίωτες». Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στην Κεντρική Τράπεζα σχολιάζουν πως το ζήτημα εξετάζεται τόσο από τις εγχώριες Αρχές όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο μέτοχος και αντιπρόεδρος της τράπεζας Wibur Ross σε διάλεξή του την Τρίτη στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στο Brexit και στις επιπτώσεις –θετικές και αρνητικές- που μπορεί να υπάρξουν για την Κύπρο απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στις προθέσεις της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι του υποβλήθηκε συγκεκριμένο ερώτημα από την «Κ». Πριν μερικές βδομάδες, όταν ο Hourican ρωτήθηκε κατά πόσο ασκήθηκε πίεση για τη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου από τον Ross, ανέφερε πως ήταν δική του ιδέα αλλά ο Ross όντας ενεργητικός επενδυτής πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση, κάτι που για τον ίδιο ήταν θετικό. Mιλώντας στο Bloomberg διαχώρισε το στάτους του City από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αν και η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τέθηκε χρονικά προς το τέλος του έτους, εντούτοις, με τα σημερινά δεδομένα, οι συνθήκες δεν φαντάζουν οι καταλληλότερες. Έντονη μεταβλητότητα, πτώση της στερλίνας -νόμισμα στο οποίο θα τυγχάνουν διαπραγμάτευσης οι μετοχές της τράπεζας όταν γίνει η εγγραφή- υποβάθμιση της οικονομίας από το ΑΑΑ, μεταφορά διεθνών τμημάτων τραπεζών σε άλλες ευρωπαϊκές οικονομικές πρωτεύουσες.

Πλέον, το κίνητρο της μεγάλης εμπορευσιμότητας της μετοχής μέσω των λεγόμενων market-makers, τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω των εξελίξεων που προηγήθηκαν. Ουσιαστικά θα πρόκειται για εισαγωγή σε ένα χρηματιστήριο χώρας που βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 31 Μαρτίου 2016, στην παρουσίαση της προς επενδυτές, η Τράπεζα Κύπρου σημείωνε πως στις 31/12/2015 η λογιστική αξία ανά μετοχή ήταν 0,34 ενώ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στα 14,8 σεντς.

Στην ίδια περίπου τιμή τυγχάνει διαπραγμάτευσης και σήμερα. Από την τράπεζα διαμηνύουν πως υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά μετοχών, ωστόσο, αφορά σε πακέτα μετοχών και όχι μεμονωμένες πράξεις. Με την τιμή διαπραγμάτευσης να είναι πολύ πιο κάτω από αυτή της δίκαιης αξίας δύσκολα θα βρεθούν μέτοχοι που θα θελήσουν να πωλήσουν πακέτα. Οι καταθέτες που έγιναν εξ ανάγκης μέτοχοι πούλησαν ό,τι ήταν να πουλήσουν με την έναρξη της διαπραγμάτευσης της τράπεζας στο ΧΑΚ ενώ οι υπόλοιποι αναμένουν να αυξηθεί η τιμή.

Το LSE φάνταζε ως μία καλή διέξοδος παρά την επίπονη διαδικασία, την γραφειοκρατία και το κόστος που έχει. «Η εισαγωγή στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου εκπληρώνει έναν από τους στόχους του Συγκροτήματος για εισαγωγή του σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο, σχολιάζει η τράπεζα. Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου μαζί με το καλύτερο προφίλ και προβολή του συγκροτήματος σε ευρωπαϊκές χρηματοοικονομικές αγορές θα βοηθήσει το Συγκρότημα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Τέλος, η συμμόρφωση με τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας τα οποία απαιτούνται για την εισαγωγή στην κύρια αγορά θα ενδυναμώσει την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερομένων μερών προς το συγκρότημα», ήταν η τοποθέτηση της τράπεζας αλλά και δηλώσεις του J. P. Hourican.

Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική και η Αρχή Εξυγίανσης έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για διορισμό δύο επενδυτικών οίκων που θα προτείνουν τον τρόπο και τη διαδικασία πώλησης του 9,62% που κατέχουν οι κουρεμένοι και άλλοι πιστωτές της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου. Θεωρήθηκε πως η είσοδος της τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα ήταν μία καλή χρονικά και συγκυριακά περίοδος για άντληση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων για τους κουρεμένους καταθέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση