ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΟΕΒ: Συλλογική εξέταση των επιπτώσεων του Brexit

Ανάγκη για περισσότερα πρακτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη μιας συλλογικής εξέτασης των επιπτώσεων, είτε θετικών είτε αρνητικών, της απόφασης των Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την ΕΕ επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Χρίστος Μιχαηλίδης

O Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επεσήμανε παράλληλα, την ανάγκη για περισσότερα πρακτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με μειωμένη ή καθόλου κερδοφορία.

Ο κ. Μιχαηλίδης θέτει θέμα αποτελεσματικότητας του τρόπου προώθησης της Κύπρου στο εξωτερικό μέσω των επιχειρηματικών αποστολών, ενώ ήγειρε το γενικότερο θέμα των αυστηρών όρων που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της ενιαίας εποπτείας των τραπεζών του ευρωσυστήματος, η οποία δεν επιτρέπει την ευέλικτη προσέλκυση επενδύσεων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος για το Brexit η ΟΕΒ με επιστολή της στον Υπουργό Οικονομικών έθεσε θέμα σύγκλησης σύσκεψης για συζήτηση του όλου θέματος, ενώ πολλοί αντιτείνουν ότι είναι πολύ πρόωρο να εξεταστούν οι όποιες επιπτώσεις, αφού οι συζητήσεις που θα καθορίσουν την εμπορική σχέση μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει.

«Ασφαλώς και σίγουρα υπάρχουν παράμετροι τις οποίες δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε. Σίγουρα υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη διαφόρων συντελεστών, όμως αυτή είναι και η ουσία του προγραμματισμού. Προσπαθείς να ελαχιστοποιήσεις τις όποιες επιδράσεις αφού έχεις προβλέψει αυτά τουλάχιστον που θα μπορούσες να προβλέψεις», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ αναφέρθηκε σε κάποια ζητήματα, τα οποία «εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι θα επηρεάσουν αρνητικά», όπως την ισοτιμία της στερλίνας, που συνδέεται και με τον τουρισμό.

Ανάγκη για περισσότερα μέτρα τόνωσης

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και τις προκλήσεις, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως πρέπει να διασφαλίσουμε πως δεν θα συνεχιστούν λάθη του παρελθόντος και εξήρε την θετική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «στην πραγματική οικονομία στις επιχειρήσεις υπάρχουν σοβαρά προβλήματα».

Ζητώντας τη λήψη πρακτικών μέτρων, ο κ. Μιχαηλίδης έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα αποπληρωμής καθυστερημένων οφειλών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέτοιες προτάσεις, συμπλήρωσε, από τη μια διασφαλίζουν ότι το κράτος θα πάρει το λαβείν του χωρίς να πνιγούν οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα κληθούν να καλύψουν άμεσα τις οφειλές τους.

Εμποδίζονται οι επενδύσεις

Για το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το θέμα αφορά ευρύτερα την Ευρώπη και όχι μόνο την Κύπρο και μετέφερε τη θέση της Business Europe, της οποίας η ΟΕΒ είναι μέλος, ότι ο έλεγχος των τραπεζών της Ευρωζώνης από την ΕΚΤ δυσχεραίνει την προσέλκυση επενδύσεων.

«Και το πρόβλημα για να το συνδέσω με το Brexit, έχουμε μια ΕΚΤ που ανεξαρτήτως όποιων θετικών στοιχείων σημαίνει αυτή η συγκεντρωτική αντιμετώπιση, αυτή δεν επιτρέπει την ευέλικτη προσέλκυση επενδύσεων», είπε.

Επιχειρηματικές αποστολές

Χαρακτηρίζοντας την εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων και τις ξένες επενδύσεις ως τους βασικότερους συντελεστές της ανάπτυξης, ο κ. Μιχαηλίδης παρατήρησε πως «αυτό δεν μπορεί να γίνεται ευκαιριακά».

«Αυτή τη στιγμή τί κάνουμε; Κάνουμε 20 ή 30 αποστολές σε διάφορες χώρες, σε δύο ή τρεις απ` αυτές πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάμε σε ad hoc βάση και ασχολούμαστε ξανά με αυτές τις αγορές μετά από παρέλευση τριών χρόνων. Δεν έχει αποτέλεσμα αυτό το πράγμα», είπε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, πρέπει να γίνει επικέντρωση σε 10 ή 15 αγορές όπου να υπάρχει οργανωμένη παρουσία με συχνές αποστολές, να πραγματοποιούνται συναντήσεις συναντήσεων επιχειρηματιών (business-to-business) και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

Σε ερώτηση αν πρέπει να αλλάξει το μοντέλο των ετήσιων επιχειρηματικών αποστολών από το ΚΕΒΕ και το Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Μιχαηλίδης δεν έχει σημασία αν είναι από το ΚΕΒΕ ή από κάπου αλλού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση