ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κρατικό μισθολόγιο και αποσπάσεις πριν τις διακοπές

Τα δύο νομοσχέδια αφορούν το μεταρρυθμιστικό πακέτο της Δημόσιας Υπηρεσίας του Υφυπουργού

ΚΥΠΕ

Στην τελευταία, νομοθετικού περιεχομένου συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, θα βρίσκονται τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, το ένα που αφορά το κρατικό μισθολόγιο και το δεύτερο που αφορά την απόσπαση των υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας και οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Όπως δήλωσε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, ολοκληρώθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στις 4 Ιουλίου η κατ΄ άρθρο συζήτηση των δύο νομοσχεδίων, στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής θα τοποθετηθούν τα κόμματα, και τη μεθεπόμενη Πέμπτη τα νομοσχέδια θα βρίσκονται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

Στη συνεδρία της 4ης Ιουλίου παρέστη, όπως και στις προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Οικονομικών, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Πετρίδης είπε πως ότι εξαντλήθηκε η κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο, προσθέτοντας ότι εναπόκειται πλέον στη Βουλή να αποφασίσει αν πραγματικά θέλει να περάσουμε στη νέα εποχή και στον εκσυγχρονισμό της δημόσια υπηρεσίας και να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο.

Επεσήμανε ότι για δεκαετίες το πολιτικό κατεστημένο χρησιμοποιούσε το κρατικό μισθολόγιο ως λάφυρο εξουσίας, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα κρατικό μισθολόγιο το οποίο ήταν το μεγαλύτερο στην ΕΕ και στην ευρωζώνη, χωρίς να ανταποκρίνεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες, και σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αυξήσεις, οι προσλήψεις και η επιδοματική πολιτική χρησιμοποιούνταν συχνά από τους εκάστοτε κυβερνώντες για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων και εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων.

Το νομοσχέδιο θέτει οριστικό τέρμα και εξορθολογίζει τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται οι αυξήσεις τα επιδόματα και θα γίνονται οι προσλήψεις, ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας σε σχέση με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι μετά από έντεκα μήνες προέκυψε αναπάντεχα θέμα συνταγματικότητας με το σχέδιο αξιολόγησης, και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες, ετοιμάστηκε εναλλακτικό σχέδιο.

Διευκρίνισε πως το θέμα της αντισυνταγματικότητας αφορά μόνο ένα νομοσχέδιο και ένα σχέδιο κανονισμών, και πρόσθεσε ότι κατά το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα.

Ανέφερε επίσης πως δεν μπορεί να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση συμφωνεί με την ερμηνεία που έχει δοθεί, εντούτοις ετοιμάστηκε εναλλακτικό σχέδιο κανονισμών, το οποίο θα τεθεί ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, ώστε να προχωρήσει το νομοθέτημα με τη μεγαλύτερη νομική σαφήνεια.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε, περαιτέρω, ότι δεν μπορεί να θέσει χρονοδιαγράμματα στην εξέταση του σχεδίου αξιολόγησης από τη Νομική Υπηρεσία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επανέλαβε ότι από την "περιβόητη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας ουσιαστικά έχουν μείνει 2 με 3 πράγματα", καθώς τα άλλα κρίθηκαν αντισυνταγματικά από τον Γενικό Εισαγγελέα. Παρέθεσε ως εναπομείναντα το νομοθέτημα του κρατικού μισθολογίου και το νομοσχέδιο των αποσπάσεων.

Ανέφερε πως ενώ υπάρχει ανάγκη το κρατικό μισθολόγιο να εντάσσεται στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, ωστόσο αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να ρυθμίζεται με νόμο με τον τρόπο που θέλει η Κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως το μισθολόγιο διαμορφώνεται στο πλαίσιο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και παρατήρησε ότι Κυβέρνηση και συντεχνίες συμφώνησαν για το 2017 και το 2018.

Δήλωσε περαιτέρω ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το να φύγει από το πεδίο της ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης και να περάσουμε στη νομοθετική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις αποσπάσεις, ανέφερε ότι η συγκυρία κατάθεσης του νομοσχεδίου "δείχνει τη σκοπιμότητα για ξεπούλημα των κερδοφόρων οργανισμών και μετακίνηση των υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία, για να μην πληρώνει ο ιδιώτης τους υπαλλήλους, αλλά ο φορολογούμενος πολίτης, και ταυτόχρονα να αναφέρονται σε συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου.

“Η Κυβέρνηση μέσα από τις αντιφάσεις ομολογεί και καταδεικνύει την αντιλαϊκή της πολιτική”, συμπλήρωσε ο κ. Στεφάνου.

Ο κ. Μουσιούττας, αφού ανέφερε ότι συζητήθηκαν τα δύο από τα επτά νομοθετήματα, πρόσθεσε ότι ξεκαθάρισε ότι τα υπόλοιπα πέντε θα μείνουν να συζητηθούν μετά τις θερινές διακοπές.

Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ θα διαμορφώσει τη θέση του επί των δύο νομοθετημάτων που προωθούνται προς την Ολομέλεια της Βουλής και θα τοποθετηθεί στην προσεχή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για αλαλούμ και παλινδρομήσεις της Κυβέρνησης στο θέμα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο είπε πως “θεωρούμε ότι η βάση του νομοσχεδίου είναι λανθασμένη” και ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων θα καταθέσει τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου.

Παρατήρησε επίσης πως όλοι σχεδόν οι συνδικαλιστικοί φορείς διαφωνούν με τις πρόνοιες του προτεινόμενου νόμου.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις αποσπάσεις, είπε πως οι Οικολόγοι συμφωνούν σε γενικές γραμμές, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι θα υποβάλει τροπολογίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση