ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμφιβάλουν για την φόρμουλα του Ταμείου των ΑΠΕ

Στην Επιτροπή Ενέργειας συζητήθηκε η βιωσιμότητα του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ήρθε με τροποποίηση νόμου στην Επιτροπή Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων θεωρώντας ότι θα εξευρεθεί οριστικά η λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ως επί το πλείστον οι καλεσμένοι στην επιτροπή, ανέφεραν ότι η φόρμουλα που προτείνει το υπουργείο δεν είναι ορθολογιστικά καθορισμένη και θα πρέπει να εξεταστεί σε βάθος.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που εισηγείται το υπουργείο, θα εφαρμόσει μεθοδολογία με την οποία θα συνδέεται το τέλος κατανάλωσης επί της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, με το κόστος της αποφυγής. Το τροποποιητικό Νομοσχέδιο και οι προτεινόμενοι Κανονισμοί (οι οποίοι έτυχαν νομοτεχνικού ελέγχου), έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 22/6/16.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο μέσος όρος του κόστους αποφυγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 ήταν της τάξης των 5,3σεντς/KWh. Ωστόσο, λόγω του ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών παρουσίασαν ελαφριά αύξηση το τελευταίο δίμηνο, αναμένεται ότι στο χειρότερο σενάριο, ο μέσος όρος του κόστους αποφυγής κατά το 2016 δεν θα είναι χαμηλότερος από 5,5 σεντς/KWh. Με αυτά τα δεδομένα, το τέλος κατανάλωσης του 2016 που απαιτείται για να παραμείνει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του Ταμείου, υπολογίζεται στα 1,13 σεντς/KWh. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016, το τέλος κατανάλωσης είχε παραμείνει σταθερό στα 0,5σεντς/KWh και ως εκ τούτου, για να διασφαλιστεί η είσπραξη των απαιτούμενων εσόδων για το 2016 και να καλυφθεί η διαφορά, το τέλος κατανάλωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 1,65 σεντς/KWh.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας ανέφερε ότι η φόρμουλα που προτείνεται θα λύσει εσαεί το πρόβλημα βιωσιμότητας. Δεν θα είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση μόνο για το 2016, θα είναι για να λυθεί δια παντός. Όσον αφορά τις αυξήσεις στα νοικοκυριά που θα επέλθουν και η κατηγορίες για αυξήσεις στην τσέπη του καταναλωτή που επιρρίφτηκαν από τους παρευρισκομένους στο Υπουργείο, ο κ. Χειμώνας ανέφερε ότι θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά με 22 ευρώ το χρόνο – ήτοι – 3.75 ευρώ το δίμηνο, ενώ εξοικονομούν 134 ευρώ το χρόνο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση