ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Προβληματικές οι εκτιμήσεις ακινήτων από τράπεζες

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι λάθος εκτιμήσεις θα επηρεάσουν την διαδικασία των εκποιήσεων

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Προβληματικές οι εκτιμήσεις των ακινήτων που διενεργούνται από τράπεζες διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥ.ΠΡΟ.ΔΑ.Τ.) Η δυστοκία έγκειται στο γεγονός ότι έχουν παρατηρηθεί τεράστιες διαφορές μεταξύ εκτιμήσεων που ετοιμάζουν οι διορισμένοι από τις τράπεζες εκτιμητές, με τις αντίστοιχες των ανεξάρτητων όταν πρόκειται για εκτίμηση ίδιου ακινήτου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, οι εκτιμητές των τραπεζών αποτελούν ένα αγώνα δρόμου για χαμηλότερες τιμές, κάτι που όπως υποστηρίζει είναι πρακτική που προωθείται από τις ίδιες τις τράπεζες.

Απότοκο αυτής της πρακτικής αυτής, προκρίνει ότι θα επηρεάσει την διαδικασία των εκποιήσεων και θα προκαλέσει τεράστια ζημιά στην οικονομία της Κύπρου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, κάτι που οδήγησε παλαιότερα στη δημιουργία της φούσκας των ακινήτων με τις ενέργειες τέτοιων εκτιμητών - εκτιμήσεων. Καταλήγει πως δεν πρέπει να αφήσουμε τους εν λόγω εκτιμητές να ενεργούν ανεξέλεγκτοι.

Υπενθυμίζει ότι ως αποτέλεσμα των υπερεκτιμήσεων που γίνονταν κατά της διαδικασία χορήγησης δανείων, οι δανειολήπτες καλούνται σήμερα να αποπληρώσουν χρέη για την αγορά ακινήτων, η αξία των οποίων είναι χαμηλότερη από το δάνειο. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πράξη να είναι εντελώς ασύμφορη γι αυτούς. Συνεχίζοντας  αναφέρει πως από την άλλη μεριά οι τράπεζες έχουν βρεθεί με ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία στην πραγματικότητα είναι ανεξασφάλιστα και με την εκποίηση των υποθηκών θα εισπράξουν ένα μικρό ποσοστό ου οφειλόμενου ποσού.

Καταλήγοντας λοιπόν, ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι τόσο οι τράπεζες όσο και οι δανειολήπτες μπορούν να στραφούν εναντίον των εκτιμητών οι οποίοι έχουν αστική ευθύνη για την αμελή ετοιμασία των εκτιμήσεων κατά την έγκριση δανείων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση