ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τίτλοι ιδιοκτησίας εγκλωβισμένοι στα δικαστήρια

Περίπου 30-40 προσωρινά διατάγματα έχουν κατορθώσει να εκδώσουν οι τράπεζες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Toυ Αντώνη Αντωνίου και Απόστολου Τομαρά

Μπλόκο στους σχεδιασμούς της πολιτείας για έκδοση εγκλωβισμένων τίτλων ιδιοκτησίας επιχειρούν να βάλουν οι εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη προσφύγει στις δικαστικές Αρχές, καταφέρνοντας να εκδώσουν προσωρινά διατάγματα για αριθμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 30-40 προσωρινά διατάγματα για περιπτώσεις εγκλωβισμένων τίτλων ιδιοκτησίας, που προωθούσε το Τμήμα Κτηματολογίου μετά από δικαστικές προσφυγές, στις οποίες προχώρησαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι προσφυγές κατά των διαδικασιών είναι μακροσκελέστατες και αφορούν τόσο σε θέματα διαδικασίας αλλά και στην ουσία του νόμου για τους εγκλωβισμένους τίτλους που ψήφισε το περασμένο φθινόπωρο η Βουλή και ο οποίος μάλιστα υπήρξε προαπαιτούμενο της Τρόικας για να αποδεσμεύσει δόση

500 εκατ. ευρώ.

Το Τμήμα Κτηματολογίου, πάντως, συνεχίζει κανονικά τις διαδικασίες για όσους τίτλους δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις, αφού θεωρεί πως οι προσφυγές στα δικαστήρια δεν θα έχουν επιτυχή κατάληξη για τις τράπεζες και ιδιαίτερα στο κομμάτι που αφορά στην ουσία και στη συνταγματικότητα του νόμου. Υπενθυμίζεται πως η σχετική νομοθεσία αφορά περίπου σε 78.000 τίτλους ιδιοκτησίας και από τις πρώτες μέρες ψήφισης του νόμου το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο, αφού κατατέθηκαν συνολικά μερικές χιλιάδες αιτήσεις. Ήδη, σημαντικός αριθμός αιτήσεων έχει εγκριθεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες για μεταβίβαση των τίτλων.

Πάντως, δεν ακολουθούν όλες οι τράπεζες την ίδια τακτική, αφού κάποιες έχουν κάνει μερικές δεκάδες προσφυγές ενώ κάποιες άλλες μία-δύο, θεωρώντας προφανώς πως η όποια απόφαση θα συμπαρασύρει και τις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Όταν το θέμα τέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή, ο Σύνδεσμος Τραπεζών είχε αναφέρει πως η σημαντικότερή τους ένσταση δεν αφορούσε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, αλλά στη μειοψηφία και συγκεκριμένα σε ένα ποσοστό της τάξης του 5%. Επρόκειτο για περιπτώσεις στις οποίες η αγορά του ακινήτου δεν έγινε μέσω δανεισμού, συνεπώς η τράπεζα δεν μπορούσε να γνωρίζει ότι ένα υποθηκευμένο ακίνητο είχε πωληθεί. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος είχε απαντήσει πως δεν πρόκειται να χάσουν το δάσος για να σώσουν το δέντρο.

Ενόχληση κυβέρνησης

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν τη δυσφορία τους για τη στάση των τραπεζών, αφού θεωρούν πως τους τελευταίους μήνες βοηθήθηκαν σημαντικά και μέσω νομοσχεδίων, αλλά και μέσω αναπομπών του προέδρου σε προτάσεις νόμου που υπέβαλαν κόμματα της αντιπολίτευσης και που θα έπλητταν τα συμφέροντά τους.

Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για την εφαρμογή των προνοιών του νόμου είναι το πωλητήριο έγγραφο να έχει κατατεθεί στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο μέχρι τις 31.12.2014. Στην περίπτωση που δεν έχει κατατεθεί η σύμβαση, τότε ο αιτητής δύναται να απευθυνθεί στο Δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κατάθεσης σύμβασης.

Η διαδικασία μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου που ψηφίστηκε προβλέπει κατάθεση αίτησης στο αρμόδιο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο και εξέτασή της για την τεκμηρίωση των τριών βασικών προϋποθέσεων, δηλαδή της καταβολής του τιμήματος πώλησης, της ύπαρξης ξεχωριστού τίτλου ιδιοκτησίας και της καταβολής των φόρων. Ακολουθεί αποστολή ειδοποίησης μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας σε όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα, με την οποία δίνεται το δικαίωμα, εντός 45 ημερών, της υποβολής ένστασης ή/και αίτησης μεταφοράς εμπράγματου βάρους. Σ’ αυτό το διάστημα εμπίπτουν και οι ενστάσεις που υπεβλήθησαν από τράπεζες κι οι οποίες στην πορεία μετετράπησαν σε δικαστικά διατάγματα.

Αν δεν υπάρχει ένσταση, ακολουθεί αποστολή ειδοποίησης μεταβίβασης του τίτλου ιδιοκτησίας στον αγοραστή και στον πωλητή, με την οποία καλούνται εντός 60 ημερών να προχωρήσουν στη μεταβίβαση του τίτλου ιδιοκτησίας. Ο αγοραστής ενημερώνεται για το δικαίωμά του να προχωρήσει στην καταβολή των τελών μεταβίβασης εντός της προθεσμίας των 60 ημερών για τη μεταβίβαση του τίτλου, ανεξαρτήτως της συγκατάθεσης του πωλητή.

Και προβλήματα νομιμότητας

Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που φαίνεται να προκύπτει μέσα από τη διαδικασία, αφορά σε ακίνητα για τα οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα τίτλος ιδιοκτησίας και ο ιδιοκτήτης αιτήθηκε αναγκαστικό εκσυγχρονισμό της εγγραφής, σύμφωνα με πρόνοιες σχετικού νόμου. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις, προέκυψε ζήτημα αυθαιρεσιών στα υπό εξέταση ακίνητα, οι οποίες καθιστούν τη διαδικασία έκδοσης ξεχωριστού τίτλου ιδιαίτερα δύσκολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X