ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα κόμματα σχολίασαν το φόρο ακίνητης

Αβ.Νεοφύτου: Η κατάργηση του φόρου από το 2017 είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις

ΚΥΠΕ

Τη χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, σχολίασαν σήμερα με δηλώσεις τους Αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αμέσως μετά την ειδική συνεδρία του σώματος για καταδίκη του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τη σημαντικότητα της χθεσινής απόφασης για ουσιαστική, όπως είπε, μεταρρύθμιση στον τομέα των ακινήτων, ανέφερε ότι “η χθεσινή απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής για να καταβληθούν για τελευταία χρονιά φόροι πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία με πολύ μειωμένη επίδραση στους φορολογούμενους αλλά και η ταυτόχρονη απόφαση της Βουλής για κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από 1/1/2017 κρίνω ότι είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που πήρε το κοινοβούλιο”.

“Οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πολλαπλάσιες των 30 εκ. ευρώ, που προβλέπεται η φετινή είσπραξη από τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης επιβάλλονταν φορολογίες της τάξης των 130 εκ. ευρώ πάνω στην ακίνητη ιδιοκτησία. Με τη χθεσινή απόφαση της Βουλής ουσιαστικά και μέσα από τη σωστή δημοσιονομική πολιτική του κράτους μας δίνεται η ευκαιρία να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία με ένα ποσό της τάξης των 100 περίπου εκ. ευρώ ετησίως”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι “όλες οι επενδύσεις που έγιναν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια αφορούσαν τους τομείς είτε της ξενοδοχειακής βιομηχανίας είτε των ακινήτων. Θα ήθελα όλοι να δούμε αυτή τη διάσταση, όταν θα βγαίνουμε ως Κύπρος να διαφημίζουμε τα πλεονεκτήματα μας ως επενδυτικός προορισμός να λέμε στους ξένους επενδυτές ότι επενδύοντας στην ακίνητη περιουσία στην Κύπρο πληρώνεις μηδενικό φόρο στην περιουσία που αγοράζεις. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας όπλα και πιστεύω ότι θα έχει θετικότατες επιπτώσεις”.

“Και επειδή είμαι μια συγκεκριμένης σχολής, όταν μειώνεις φόρους δεν μειώνεις έσοδα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βάλω ένα στοίχημα που αφορά τα επόμενα χρόνια|: Με το μηδενικό φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, τα έσοδα του κράτους τα επόμενα χρόνια από την ακίνητη ιδιοκτησία θα αυξηθούν κατά πολύ. Για ένα απλό λόγο: Θα αυξηθούν οι επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Θα πάρουμε περισσότερα λεφτά από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, θα πάρουμε πολύ περισσότερα λεφτά από τα τέλη μεταβίβασης. Να βλέπουμε την μεγάλη εικόνα”.

Στην προσπάθεια, είπε, “να κάνεις σημαντικά βήματα ο εύκολος τρόπος όσων έχουν διαφορετική άποψη είναι να σου ρίξουν λάσπη. Πρώτα σε αγνοούν, μετά προσπαθούν να σε γελοιοποιήσουν, μετά να σου αποδώσουν σκοπιμότητες απλά επειδή δεν έχουν επιχειρήματα. Σε αυτή την προσπάθεια των ριζοσπαστικών τομών και αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος προς όφελος της οικονομίας, προσωπικά κώφευα και θα συνεχίσω να κωφεύω. Θα πράττουμε το ορθό. Και όσοι μας απέδωσαν ότι δήθεν εξυπηρετούμε συμφέροντα των ολίγων απλώς να πω ότι από την 1/1/2017 300 χιλιάδες συμπολίτες μας ή εταιρείες που πλήρωναν τα τελευταία χρόνια ένα δυσβάστακτο φορολογικό βάρος θα απαλλαχθούν πλήρως. Αυτοί οι εκατοντάδες χιλιάδες δεν είναι οι έχοντες και κατέχοντες. Η συντριπτική πλειοψηφία είναι οι απλοί πολίτες. Αυτούς ήθελαν κάποιοι να συνεχίσουν να τιμωρούν”.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι “με την πρόταση που πέρασε χθες η πλειοψηφία της Βουλής φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας θα πληρώσουν όλοι. Διότι μετά από την απόσυρση της κατάργησης του δημοτικού τέλους για την ακίνητη ιδιοκτησία θα πληρώσουν όλοι. Η δικιά μας η πρόταση ως ΑΚΕΛ που ήθελε να κάνει ένα πακέτο το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και το δημοτικό τέλος θα φοροαπάλλασε 43% των ιδιοκτητών. Δεν θα πλήρωναν τίποτε. Και αυτή είναι μια πάρα πολύ ουσιαστική διαφορά”.

“Όταν η Κυβέρνηση είχε φέρει το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας με τον οριζόντιο συντελεστή και έλεγε ότι είναι μια απλή και εύκολη φορολογία – θέση που υιοθετούσε και ο Συναγερμός – εμείς τότε ως ΑΚΕΛ είχαμε θέσει την ανάγκη να υπάρξει μια κλιμακωτή φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, να φοροαπαλλάσονται πάρα πολλοί μικροϊδιοκτήτες...Χαιρόμαστε να πούμε ότι την λογική του κλιμακωτού υιοθέτησε μέχρι και ο Συναγερμός στο τέλος. Δυστυχώς η Κυβέρνηση επέμενε σε ένα ισοπεδωτικό συντελεστή”.

Ανέφερε ότι “δεν θεωρούμε ορθό ότι πάμε πίσω σε αξίες του `80. Υπάρχουν 100 χιλιάδες περιουσίες που δεν περιλαμβάνονται μέσα στις αξίες του '80 που προέκυψαν στην πορεία. Θα έπρεπε να υιοθετηθεί η λογική για να λάβουμε υπόψη τις εκτιμήσεις του 2013 και να υπάρχουν αυτές οι κλιμακώσεις που να ρίχνουν το βάρος στον πλούτο, έτσι όπως ήταν η δική μας τροπολογία που καταθέσαμε χθες στη Βουλή και που δυστυχώς δεν υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία του σώματος”.

“Κάποια κόμματα το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Αλληλεγγύη, προτίμησαν να ταυτιστούν με το Συναγερμό στο συγκεκριμένο θέμα. Δικαίωμα τους, απλώς εμείς το σημειώνουμε”.

Όπως είπε, “γίνεται πολύς λόγος για κατάργηση της φορολογίας. Εμείς τη φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας την αντιλαμβανόμαστε ως φορολογία του πλούτου. Γι΄ αυτό και εμείς υπό την προϋπόθεση ότι θα φορολογηθεί ο πλούτος – από του χρόνου που προφανώς θα καταργηθεί η φορολογία – ετοιμάζουμε τις δικές μας τις προτάσεις και έχουμε τις δικές μας προσεγγίσεις έτσι ώστε αυτοί που όντως έχουν και κατέχουν πλούτο να φορολογούνται έτσι ώστε το κράτος να έχει έσοδα που με τη σειρά του πρέπει να αναπτύσσει μια πολιτική προς όφελος ασφαλώς της κοινωνίας και των πολιτών που έχουν ανάγκη τη στήριξη και τη φροντίδα του κράτους”.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι “ήταν προεκλογική διακήρυξη και δέσμευση ότι εμείς θα εργαζόμασταν για την ελάφρυνση των βαρών που έχουν αναγκαστεί τα κυπριακά νοικοκυριά και οι Κύπριοι πολίτες να καταβάλλουν για να πληρώνουμε τα κόστη του μνημονίου. Μέσα ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, γνωρίζοντας και έχοντας υπόψη ότι για να πετύχουμε αυτό το όφελος για τον Κύπριο πολίτη έπρεπε να εξασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση μέσα από συνεργασία. Ακριβώς γι` αυτό το λόγο το ΔΗΚΟ σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη και την υποστήριξη του ΔΗΣΥ, υποβάλαμε χθες το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ μια συγκεκριμένη πρόταση νόμου για μόνιμη θεσμοθετημένη μείωση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας που ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να καταβάλει για το έτος 2016”.

Συνεχίζοντας είπε ότι “αυτό όμως έχει μια πολύ μεγάλη και σημαντική, ουσιώδη διαφορά με τη φιλοσοφία της έκπτωσης, επειδή η έκπτωση ισχύει για ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο και έχει ημερομηνία λήξης. Μετά την ημερομηνία λήξης η έκπτωση πλέον δεν ισχύει και επανέρχεται η οφειλή για εκείνους για εκείνους που αδυνατούν να την καταβάλουν στο αρχικό της ποσό. Ενώ η μόνιμη νομοθετική μείωση του ποσού της φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας διατηρεί αυτό το μειωμένο ποσό μειωμένο ακριβώς και για μετά την 31η Δεκεμβρίου”.

Εμείς, είπε, “ θέλουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα να μπορούν να το καρπωθούν και το απολαύσουν όλοι οι Κύπριοι πολίτες. Την ίδια στιγμή, προσθέσαμε και τη μόνιμη κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας από την 1/1/2017 και θεωρούμε ότι αυτό το νομοθέτημα δημιουργεί πολλαπλά οφέλη στον Κύπριο πολίτη”. Εξέφρασε την ικανοποίηση της “για τη συνεργασία και τη συνεννόηση που είχαμε μέσα στο νομοθετικό σώμα” ανάμεσα στα κόμματα του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του ΔΗΣΥ. “Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέσα σε αυτό το πνεύμα με αυτή τη φιλοσοφία και είμαστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα κάνουμε παρόμοιες ενέργειες έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε στον Κύπριο πολίτη παρόμοια οφέλη”, κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι “μια φορολογία δεν αποσκοπεί απλά στο να αυξήσει τα έσοδα του κράτους. Μια φορολογία σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος αποσκοπεί στο να απονέμει και κοινωνική δικαιοσύνη και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανακατανομή του εθνικού πλούτου όπως και τη δίκαιη κατανομή των βαρών των πολιτών μέσα σε συνθήκες ύφεσης και κρίσης”.

“Η χθεσινή κατά πλειοψηφία απόφαση της Βουλής να επιστρέψει στις τιμές του 1980 για τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία, μάλιστα με τον ίδιο συντελεστή και για τους μικροϊδιοκτήτες και για τους μεγαλοϊδιοκτήτες, αποτελεί κατά την άποψη μας μια παραφωνία και οδηγεί στο να μεγαλώσει η κοινωνική αδικία η οποία έχει εμβαθυνθεί τα τελευταία χρόνια λόγω και της κρίσης”.

“Ήταν σε όλους γνωστό και σε αυτούς που ψήφισαν χθες τη σχετική πρόταση νόμου ότι με τις τιμές του 1980 100 και πλέον χιλιάδες ιδιοκτησίες θα μείνουν εκτός φορολογίας. Ιδιοκτησίες και περιουσίες, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί και έχουν αποκτήσει μεγάλη αξία θα πληρώσουν μηδενικό φόρο. Κάθε φορολογία εκφράζει και μια φιλοσοφία και η χθεσινή φιλοσοφία, η οποία ξεκινούσε από την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ, ήταν μια φιλοσοφία εξίσωσης των μικροϊδιοκτητών με τους μεγαλοϊδιοκτήτες και μου προκαλεί εντύπωση άλλα κόμματα που διαφώνησαν με την πρόταση νόμου πώς στη συνέχεια την υιοθέτησαν και μάλιστα διεκδικούν και την πατρότητα της”, είπε.

Και την ίδια ώρα, πρόσθεσε, “ πριν περάσουν ακόμα 24 ώρες τα ίδια κόμματα διαπιστώνοντας ή παραδεχόμενοι την αδικία σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων που δημιουργεί η χθεσινή τους απόφαση ξεκίνησαν να κάνουν σκέψεις για το πώς το τέλος της ακίνητης ιδιοκτησίας που θα εφαρμοστεί από τους δήμους θα πρέπει να γίνει στη βάση της εκτιμημένης αξίας του 2013. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει το πόσο μεγάλο λάθος έπραξαν χθες συνειδητά”.

Επίσης, είπε, μου προκαλεί εντύπωση αλλά και πολλά ερωτηματικά πώς αυτά τα 4 κόμματα που κόπτονται για την κοινωνική δικαιοσύνη καταψήφισαν τις τροπολογίες που κατέθεσε η Συμμαχία προσθέτοντας ότι η κλιμακωτή, που ήταν η πιο δίκαιη φορολογία, απορρίφθηκε χθες χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη, Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι “η χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή φανερώνει ότι η νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά καλά, με τα κόμματα τουλάχιστον αυτά τα οποία ψήφισαν χθες τη νομοθεσία να επιδεικνύουν διάθεση συναινέσεων προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα”.

“Ενώ ξεκινήσαμε από διαφορετικές προσεγγίσεις όλες οι πλευρές τελικά καταλήξαμε σε ένα σχήμα, το θεωρήσαμε ότι θα ελαφρύνει σημαντικά τα φορολογικά βάρη για τους Κύπριους πολίτες”, είπε.

Ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη “θα συνεχίσει, φέρνοντας από τη Δευτέρα μια νέα προσέγγιση που θα τη συζητήσουμε με τα άλλα κόμματα που συνεργαστήκαμε σ` αυτό το νομοσχέδιο, το τέλος της ακίνητης που εισπράττουν οι Δήμοι και οι κοινότητες αν είναι δυνατόν να γίνει σε τιμές του 2013 προκειμένου στη φορολογική βάση που έχει σήμερα το κτηματολόγιο και το Υπουργείο Οικονομικών να μπουν οι 100 και πλέον χιλιάδες ιδιοκτήτες που σήμερα δεν είναι στη φορολογική βάση του `80 προκειμένου να ελαφρυνθούν ακόμη περισσότερο τα βάρη ή οι αξίες των τελών που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για αυτή τη χρονιά”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X