ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

331.000 πλαστά χαρτονομίσματα απέσυρε η ΕΚΤ το α΄εξάμηνο

Περίπου το 80% των πλαστών αφορούσαν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ

Kathimerini.gr

Περίπου 331.000 πλαστά τραπεζογραμμάτια του ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία κατά το α΄ εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με την ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των πλαστών αφορούσαν χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΕΚΤ τα 331.000 πλαστά που αποσύρθηκαν στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου είναι μειωμένα κατά 25% σε σχέση με αυτά που αποσύρθηκαν στο β΄ εξάμηνο του 2015. Σύμφωνα με την Ευρωτράπεζα, ο αριθμός των πλαστών που κυκλοφορούν στην αγορά παραμένει πολύ μικρός σε σχέση με τον αυξανόμενο αριθμό των γνήσιων που βρίσκονται σε κυκλοφορία και ξεπερνούν τα 18,5 δισ. χαρτονομίσματα (α΄ εξάμηνο του 2016).

Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Σε σύγκριση με το β΄ εξάμηνο του 2015, το ποσοστό των πλαστών χαρτονομισμάτων αξίας 20 ευρώ μειώθηκε, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των τραπεζογραμματίων 50 ευρώ αυξήθηκε. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί στο 79,8% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.

Η πλειονότητα (97,6%) των πλαστών εντοπίστηκαν σε χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Περίπου 1,7% μόνο εντοπίστηκαν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στη Ευρωζώνη και λιγότερα από 0,7% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ που θα τεθεί σε κυκλοφορία στις 4/4/2017 περιλαμβάνει καινοτόμα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, η γνησιότητα όλων των τραπεζογραμματίων ευρώ επαληθεύεται σχετικά εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων: «έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία». Σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας του ευρωσυστήματος, εάν υποπτεύεστε ότι έχετε λάβει πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να το συγκρίνετε απευθείας με ένα τραπεζογραμμάτιο που είναι αποδεδειγμένα γνήσιο. Εάν οι υποψίες σας αποδειχθούν βάσιμες, θα πρέπει να ειδοποιήσετε την αστυνομία ή την αρμόδια εθνική κεντρική τράπεζα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση