ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταχωρείται το κατηγορητήριο για €1 εκ. από Focus στον Χριστοδούλου

Εντός των επόμενων 24ωρων θα καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας

ΚΥΠΕ

Την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη θα καταχωρηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το κατηγορητήριο για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου ευρώ το οποίο καταβλήθηκε το 2007 από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου.
 
Kατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης, η εταιρεία A.C Christodoulou Consultants ως νομικό πρόσωπο, ο  Ανδρέας Βγενόπουλος, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας, ο Μιχάλης Φόλε και η Focus Maritime Corp, ως νομικό πρόσωπο.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν γύρω στις 28-30 κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό, δωροδοκία - δωροληψία και πράξεις που υποδηλούν διαφθορά.
 
Μετά την καταχώρηση του κατηγορητηρίου, το οποίο θα επιδοθεί και στους κατηγορούμενους, το Δικαστήριο θα ορίσει ημερομηνία για παραπομπή της υπόθεσης ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, κατά την οποία οι κατηγορούμενοι θα κληθούν να παρουσιαστούν.
 
Σε περίπτωση που παραλείψουν να εμφανιστούν ενώπιον του Δικαστηρίου, τότε θα εκδοθούν εναντίον τους εντάλματα σύλληψης, ενώ στην περίπτωση των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων θα εκδοθούν, αν παραστεί ανάγκη, και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης και θα υποβληθεί αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελληνικές αρχές για έκδοση τους στην Κύπρο, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου για την υπόθεση της πρώην Λαϊκής, οι οποίοι, να σημειωθεί, ότι παραμένουν μέχρι στιγμής άφαντοι.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χριστοδούλου, η κόρη του και ο πρώην σύζυγος της κλήθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες στην Αστυνομία όπου κατηγορήθηκαν γραπτώς.   
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Χριστοδούλου είχε καταδικαστεί στις 27/10/2014 σε πέντε μήνες φυλάκιση από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για την μια πτυχή της υπόθεσης που αφορούσε σε φοροδιαφυγή.Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδούλου είχε προβεί σε παραδοχή σε έξι κατηγορίες που αφορούν αδικήματα φορολογικής φύσεως. Το Δικαστήριο επέβαλε, επίσης, και στην εταιρεία του κ. Χριστοδούλου (A.C Christodoulou Consultants Ltd)  χρηματική ποινή ύψους 13.500 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Χριστοδούλου απέφυγε να δηλώσει, επί σειρά ετών, στον Φόρο Εισοδήματος, ποσό ενός εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε η εταιρεία του από τη Focus Maritime Corp. Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ήταν και πάλι η κόρη του Αθηνά και ο πρώην γαμπρός του Ανδρέας Κιζουρίδης οι οποίοι είχαν ωστόσο απαλλαχθεί των κατηγοριών.

Οι κατηγορούμενοι τον Αύγουστο του 2013, μετά την έναρξη διερεύνησης ποινικής υπόθεσης εναντίον τους, υπέβαλαν νέες αναθεωρημένες Φορολογικές Δηλώσεις για τα έτη 2007, 2008 και 2009 στις οποίες συμπληρώθηκαν και δηλώθηκαν τα πραγματικά εισοδήματα. Οι κατηγορούμενοι εκ των υστέρων κατέβαλαν στο κράτος τους οφειλόμενους φόρους ως προέκυπταν από τις αναθεωρημένες Φορολογικές Δηλώσεις.
 
Οι κατηγορίες που αφορούσαν τη δεύτερη πτυχή της υπόθεσης, δηλαδή τον λόγο και τρόπο απόκτησης του πιο πάνω ποσού, καθώς και την μεταφορά του από λογαριασμό που τηρείτο στην Marfin Egnatia Bank Ελλάδος στην κυπριακή Marfin Laiki Bank είχαν ανασταλεί.
 
Ο ίδιος ο κ. Χριστοδούλου σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τότε ανέφερε ότι “οι κατηγορίες οι οποίες έχουν αποσυρθεί και οι οποίες για μήνες τώρα δεν είχαν προκαλέσει την ευαισθησία της Γενικής Εισαγγελίας με δικαιώνουν διότι ούτε έκλεψα, ούτε δωροδοκήθηκα ούτε δεκασμό δημοσίου λειτουργού είχα, όπως για μήνες ολόκληρους η Γενική Εισαγγελία ανεχόταν να με κατηγορούν δολίως και εσκεμμένως”.

“Εχω την συνείδηση μου ήσυχη ότι όπως πάντοτε στον δημόσιο βίο και τον ιδιωτικό μου βίο έτσι και στην παρούσα περίπτωση έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Υπήρξα τίμιος και στον τόπο αυτό έχω δώσει περισσότερα από όσα έχω πάρει. Ήτον  υποχρέωση και καθήκον μου. Αισθάνομαι όμως ότι κάποιοι έχουν ρίξει λάσπη εναντίον μου ως και να ήμουν ο χειρότερος άνθρωπος σε αυτόν τον τόπο. Η βρώμικη αυτή λάσπη δεν έχει λερώσει το πρόσωπο μου γιατί μπορώ λόγω συνειδήσεως να αντιμετωπίσω και να αντικρίσω με καθαρό πρόσωπο τον οποιονδήποτε συμπολίτη μου και τον οποιονδήποτε συνεργάτη μου”, είπε εξερχόμενος του Δικαστηρίου, ο κ. Χριστοδούλου προς τους δημοσιογράφους.

Έχουν μείνει τα φορολογικά αδικήματα για τα οποία ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένω ότι θα καταγγείλει την μισή Κύπρο, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε.
 
Ο Χριστοδούλου αποφυλακίστηκε στις 24/02/2015 μετά την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε από το Δικαστήριο. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση