ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βγενόπουλος όπως Μπουλούτας

Ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν στο δικαστήριο

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Η υπόθεση Focus με το ένα εκατ. ευρώ που δόθηκε στον Χριστόδουλο Χριστοδούλου, που καταχωρήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, δημιουργεί νέα δεδομένα που αφορούν στον Ανδρέα Βγενόπουλο και τις χρόνιες εκκρεμότητες που υπάρχουν με τις κυπριακές Αρχές.

Από τότε που ξεκίνησαν οι έρευνες για την οικονομία, ένα κομμάτι των οποίων αφορούν και στην πρώην Λαϊκή, ο Ανδρέας Βγενόπουλος συμπεριλαμβάνεται σε κατηγορητήριο υπόθεσης, εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει θετικά και άλλες υποθέσεις που έχουν σκαλώσει μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας. Με βάση τη συνήθη πρακτική που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις, με πιο πρόσφατη αυτή των Μπουλούτα και Φόρου που φυγοδικούν, το δικαστήριο ενώπιον του οποίου καταχωρήθηκε η υπόθεση της Focus έδωσε προθεσμία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να επιδοθούν τα κατηγορητήρια και σε πρόσωπα που βρίσκονται εκτός Κύπρου.

Στην περίπτωση που ο Βγενόπουλος δεν παρουσιαστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για τη διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης ενώπιον δικαστηρίου υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο το δικαστήριο να διατάξει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, όπως έγινε και στην περίπτωση Μπουλούτα και Φόρου.Ήδη με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα εκδοθούν, πρώτον, ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ θα ζητηθεί η δικαστική συνδρομή των ελληνικών Αρχών.

Το μεγάλο στοίχημα

Ήδη στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία γίνεται λόγος για το τι θα πράξουν οι ελληνικές Αρχές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο θεωρείται υπό τας περιστάσεις το πιθανότερο. Η μη παρουσία Βγενόπουλου στις 30 Σεπτεμβρίου θεωρείται δεδομένη και ως εκ τούτου το όλο βάρος της υπόθεσης πέφτει στις πλάτες των αρμόδιων ελληνικών Αρχών.

Όποια και αν είναι η απόφαση που θα ληφθεί στην Αθήνα ένα είναι το σίγουρο, όπως επεσήμαναν νομικές πηγές στην «Κ»: θα κρίνει καθοριστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ Βγενόπουλου και κυπριακών Αρχών. Στην περίπτωση αρνητικής απόφασης, θεωρείται βέβαιο ότι θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο παράδοσης του Βγενόπουλου στην Κύπρο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις. Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη έχει να κάνει με ικανοποίηση του κυπριακού αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Σε μία τέτοια εξέλιξη, στη Λευκωσία θεωρούν βέβαιο ότι εάν ο Βγενόπουλος εκδοθεί, θα ανοίξει ο δρόμος και για άλλες υποθέσεις, οι οποίες εδώ και αρκετά χρόνια παραμένουν στο ερευνητικό στάδιο και αφορούν στο εν λόγω πρόσωπο. Ωστόσο, όπως μας επισημάνθηκε, υπό μορφή ερωτηματικού είναι η στάση των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, έχοντας προηγούμενο την περίπτωση των Μπουλούτα και Φόρου, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι αποφασίσθηκε η έκδοσή τους, συνεχίζουν να παραμένουν άφαντοι από τον περασμένο Απρίλιο και οι ελληνικές Αρχές κατά περίεργο τρόπο δηλώνουν αδυναμία εντοπισμού τους.

Το κατηγορητήριο της Focus

Εκτός από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, στη λίστα του κατηγορητηρίου για το ένα εκατ. της Focus συμπεριλαμβάνονται ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του Αθηνά, ο πρώην γαμπρός του Ανδρέας Κιζουρίδης, o Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας και ο Μιχάλης Φόλε. Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται η εταιρεία του πρώην κεντρικού τραπεζίτη A.C Christodoulou Consultants, η Focus Maritime Corp και η MIG ως νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το κατηγορητήριο είναι μακροσκελέστατο και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χρηματισμό, δωροδοκία, δωροληψία και πράξεις που υποδηλούν διαφθορά. Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας όρισε την 30ή Σεπτεμβρίου ως την ημερομηνία κατά την οποία θα γίνει η παραπομπή της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο. Μέχρι τότε, θα πρέπει να έχουν επιδοθεί τα κατηγορητήρια στα πρόσωπα που κατηγορούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.

Η απάντηση Βγενόπουλου

Στην καταχώρηση υπόθεσης εναντίον απάντησε με γραπτή ανακοίνωση ο Ανδρέας Βγενόπουλος επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και αυτό όπως τονίζει «θα αποδειχθεί και δικαστικώς». Ο κ. Βγενόπουλος στην ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η «υπόθεση αυτή, αρμοδιότητος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, έχει ήδη κριθεί με την διάταξη της Εισαγγελέως Εφετών κας Τσατάνη η οποία την αρχειοθέτησε επειδή δεν προέκυψαν καν ενδείξεις ποινικών αδικημάτων από Έλληνες πολίτες».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση