ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυτές είναι οι εταιρείες για τρίτο γύρο αδειοδότησης

Έντονο ενδιαφέρον για το 10 από τρεις ενεργειακούς κολοσσούς

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil, η νορβηγική Statoil και η Qatar Petroleum, περιλαμβάνονται στα ονόματα εταιρειών/κοινοπραξιών που υπέβαλαν αιτήσεις για τον γ΄ γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια 6, 8 και 10, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσημα την Τετάρτη.

Για το τεμάχιο έξι έχει κατατεθεί μια αίτηση, για το τεμάχιο οκτώ δυο αιτήσεις και για το δέκα τρεις αιτήσεις.

Ανάμεσα στις εταιρείες είναι η Eni, Total, Exxon Mobil, Qatar Petroleum, Cairn, Delek, Avner, Statoil

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τις αιτήσεις, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναμένουμε την αξιολόγηση που θα φτάσει στο υπουργικό και μετά θα παρθεί η απόφαση, τόνισε.

Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι δημοσιευμένα, πρόσθεσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης και έχουν να κάνουν και με την ταχύτητα που θα γίνουν οι ενέργειες από τις εταιρείες. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, τόνισε ο Υπ. Ενέργειας.

Ο ίδιος ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως τώρα πρέπει να κάνουμε υπομονή ώστε να επεξεργαστούν οι ογκωδέστατοι φάκελοι ενώ στάθηκε και στις κοινοπραξίες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους. 

Σε παρατήρηση ότι το τεμάχιο 10 διεκδικείται από κολοσσούς, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι προτάσεις θα κριθούν τεχνοοικονομικά, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει.

Χρονοδιαγράμματα υπάρχουν, αλλά δεν θέλησε ο Υπ. Ενέργειας να σχολιάσει περαιτέρω.

Πως χωρίζονται τα οικόπεδα

Το τεμάχιο 10 διεκδικούν Εxxon Mobil-Qatar Petroleum, Eni-Total, Statoil. 

Το τεμάχιο 8 διεκδικούν η Eni, και η κοινοπραξία Cairm-Delek-Avner

Το τεμάχιο 6 διεκδικούν Τοtal-Eni 

Eίναι ενδεικτικό ότι η κεφαλαιοποίηση της Exxon Mobil φτάνει τα 360δις δολάρια και σε συνδυασμό με την Qatar Petroleum λέγεται ως "κοινοπραξία-μαμούθ". 

Πιο κοντά με Αίγυπτο οι διαβουλεύσεις για την Αφροδίτη

Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο ανάπτυξης της Αφροδίτης, την εξεύρεση πιθανών αγοραστών και για το αν βρισκόμαστε πιο κοντά με την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «σίγουρα προς την Αίγυπτο, αυτό μπορώ να το πω».

«Οι διαβουλεύσεις και στο επίπεδο των πωλήσεων είναι αρκετά εντατικές, αλλά και σε ό,τι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης, τα δύο συσχετίζονται μεταξύ τους», ανέφερε.

Λέγοντας πως το Υπουργείο θα ήθελε οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Εξήγησε δε ότι ήδη η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου επέλεξε τον τεχνοοικονομικό σύμβουλο που θα την βοηθήσει στην εξέταση των συμβολαίων πωλήσεως, κάτι που «σας δείχνει το γεγονός ότι γίνονται διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή».

«Οι τεχνικοί, οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι είναι απαραίτητοι ακριβώς για να μας βοηθήσουν στα σύνθετα αυτά συμβόλαια που διέπουν τις πωλήσεις υδρογονανθράκων», είπε.

Θα προσπαθήσουμε για συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αναφορά στη συμφωνία συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η αναφορά διαλαμβάνει ότι οι Υπουργοί των δύο χωρών θα προσπαθήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.

Απέφυγε να πει κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι κοντά στην συνομολόγηση της συμφωνίας «γιατί είναι και αυτό αρκετά σύνθετο» θέμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης κατέστησε σαφές ότι «η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε συμφωνία την οποία εξάλλου έχουμε και με την Αίγυπτο».

«Ας μη ξεχνάμε υπάρχει το πλαίσιο και με την Αίγυπτο το οποίο υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2013 στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κάιρο», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση