ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΚΕΛ: Ο Ορφανίδης έχει βαριές ευθύνες για την κρίση στις τράπεζες

Απάντησε στις επικρίσεις του τέως διοικητή περί κακοδιαχείρισης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, με περισσό θράσος και προκλητικότητα, παρουσιάστηκε να παραδίδει μαθήματα και να αποδίδει ευθύνες προς διάφορες κατευθύνσεις, για την κατάρρευση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

«Για πολλούς είχε να πει εκτός για τις δικές του ευθύνες που είναι βαριές και ασήκωτες. Ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε την αποκλειστική ευθύνη της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος και τη διασφάλιση της ευρωστίας των κυπριακών τραπεζών. Δεν το έπραξε και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου χρεοκόπησε σπρώχνοντας την Κύπρο στο Μνημόνιο. Η ανεπαρκής εποπτεία του κ. Ορφανίδη αποτελεί αντικείμενο αναφοράς σε σειρά εκθέσεων ευρωπαϊκών θεσμών και διεθνών οργανισμών».

Ο πρώην διοικητής, σε ομιλά του την Πέμπτη έχει υποστηρίξει ότι μέχρι και την Άνοιξη του 2012 στην Κύπρο τα πηγαίναμε πολύ καλύτερα από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η διαχείριση που έγινε από την Άνοιξη του 2012 και μετά «μας πήρε από κάτω». Ο κ. Ορφανίδης είπε πολλά και παραπλανητικά, σχολιάζει από την πλευρά του το ΑΚΕΛ. «Απέφυγε επιμελώς να κάνει αναφορά στο θέμα της παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τη Λαϊκή Τράπεζα από το 2009, για τη μαζική αγορά ελληνικών ομολόγων όταν ξένες τράπεζες ξεπουλούσαν, για τη μετατροπή της Μαρφίν Λαϊκής από ελληνική σε κυπριακή τράπεζα –γεγονός που κόστισε στους Κύπριους φορολογούμενους μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ορφανίδης δεν είπε λέξη για τις πωλήσεις αξιογράφων από τις τράπεζες σε καταθέτες με παραπλανητικές πληροφορίες, όπως επίσης για την άδεια που έδωσε για την εξαγορά της Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου που τελικά εξανέμισε από την κυπριακή οικονομία πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Τα γεγονότα είναι αμείλικτα και οι ευθύνες του κ. Ορφανίδη αυταπόδεικτες». Ουσιαστικά το ΑΚΕΛ επανέλαβε τις ίδιες κατηγορίες κατά Ορφανίδη που είχε την προηγούμενη μέρα εξαπολύσει και ο ΠΑΣΕΧΑ αλλά σε πιο αναλυτική μορφή.

Ο κ. Ορφανίδης όταν ρωτήθηκε για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στο πηδάλιο της ΚΤΚ, απάντησε ότι η απομείωση έγινε από τις κυβερνήσεις και τον τελικό λόγο είχαν οι αρχηγοί των ευρωπαϊκών χωρών. «Αυτά τα πράγματα έγιναν όταν ήμουν εγώ στην ΚΤΚ αλλά δεν είναι απόφαση των Κεντρικών Τραπεζών αλλά των κυβερνήσεων». Η κάθε κυβέρνηση της Ευρωζώνης είχε το δικαίωμα βέτο και είχαμε και εμείς έναν αρχηγό κράτους τότε ο οποίος αντιπροσώπευε την Κύπρο. Και εμείς συμφωνήσαμε όπως και όλοι οι άλλοι στο να γίνει απομείωση των ελληνικών ομολόγων. Η προσωπική μου θέση είναι ότι αυτό ήτανε λάθος», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο τέως Διοικητής, επέρριψε ευθύνες και στη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση