ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Βρυξέλλες βλέπουν καθυστέρηση στις διαβουλεύσεις για το Brexit

Σε κοινή θέση πρέπει να καταλήξουν τα 27 κράτη-μέλη

Kathimerini.gr

Oι επίσημες συνομιλίες για το Brexit αναμένεται να μην ξεκινήσουν νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2017 ή ακόμη και το 2018 λόγω περίπλοκων ζητημάτων του «διαζυγίου» Βρετανίας -Ευρωπαϊκής Eνωσης και των εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το έτος 2017.

Oπως αποκαλύπτει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες στην εφημερίδα Financial Times, «δεν έχουμε ακόμη ξεκαθαρίσει ποια είναι τα ερωτήματα που πρέπει να τεθούν, πόσο μάλλον να βρoύμε τις απαντήσεις».

Οικονομικοί αναλυτές, στο μεταξύ, προειδοποιούν πως μια παρατεταμένη αβεβαιότητα για την πορεία της Βρετανίας στην Ευρώπη επιδρά αρνητικά στη λειτουργία του Σίτι του Λονδίνου αλλά και τις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της χώρας και των υπόλοιπων 27 κρατών-μελών.

Εκτός από τη δημιουργία μιας νέας εμπορικής και οικονομικής σχέσης ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Βρετανία –μια διαδικασία που κρύβει πρωτόγνωρα προβλήματα που πρέπει να διαλευκανθούν–, έχουν δρομολογηθεί και εκλογικές αναμετρήσεις σε αρκετά κράτη-μέλη.

Μέχρι την ολοκλήρωση των εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία κατά τη διάρκεια του 2017 δεν θα έχει ξεκαθαριστεί ποιοι θα είναι οι συνομιλητές της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της από την Ε.Ε. «Ακόμη και εάν γνωρίζει η Βρετανία τι ακριβώς θέλει, τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε μια κοινή θέση» δηλώνει υψηλός αξιωματούχος της Ε.Ε.

Μία ακόμη πηγή της Financial Times αποκαλύπτει πως «στόχος μας, απ’ όλες τις απόψεις, είναι να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2019. Εχει υποτιμηθεί η περιπλοκότητα των ζητημάτων θα πρέπει να επιλυθούν.

Εκτός εάν κόψει κανείς απότομα τον ομφάλιο λώρο που ενώνει σήμερα τη Βρετανία με την Ε.Ε». Εναν μήνα πριν, ο υπουργός Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας και υποστηρικτής της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε, Λίαμ Φοξ, είχε πει πως «δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε νέες εμπορικές συμφωνίες με τις Βρυξέλλες όσο είμαστε κράτη-μέλη της Ε.Ε, μια κατάσταση που θα παραμείνει αμετάβλητη μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, με πολύ πιθανή την έξοδο της χώρας στις αρχές του 2019».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δεν έχει ακόμη επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας για να ξεκινήσουν επίσημα οι διαδικασίες απομάκρυνσης της Βρετανίας από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Ορισμένα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου υποθέτουν πως η αίτηση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, διότι η κ. Μέι δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική συναίνεση για τα πιθανά σενάρια ενός «ομαλού διαζυγίου» με την Ε.Ε. Είναι, σχεδόν, βέβαιο πως δεν θα μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις της επί του θέματος στο ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών τον Οκτώβριο, εικάζουν πηγές του Financial Times.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X