ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες επενδύουν στη Μαύρη Ήπειρο

Δημιουργούν επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 660 εκατ. δολαρίων

Kathimerini.gr

Τρεις ευρωπαϊκές τράπεζες συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 660 εκατ. δολαρίων, το οποίο θα επενδύει σε χώρες της Ανατολικής και της Νότιας Αφρικής από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Πρόκειται για τη νορβηγική αναπτυξιακή τράπεζα Norfund, την ολλανδική Rabobank και την επίσης αναπτυξιακή ιδιωτική τράπεζα FMO που σχηματίζουν από κοινού την επενδυτική Arise.

Στόχος του εγχειρήματος είναι να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περισσότερων από 20 αφρικανικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, της Τανζανίας και της Ζάμπιας. Στο εγχείρημα αναμένεται να προσχωρήσει σύντομα και η πορτογαλική χρηματοπιστωτική εταιρεία Banco Montepio που σχεδιάζει να επεκταθεί στη Δυτική Αφρική και να επενδύσει ενεργητικό ύψους 1 δισ. δολαρίων σε αφρικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σε διαδικασία ανάπτυξης

Η πρωτοβουλία υλοποιείται σε μια στιγμή που ο τραπεζικός τομέας στη Μαύρη Ηπειρο βρίσκεται σε διαδικασία ραγδαίου τεχνολογικού εκσυχρονισμού, μιας οικονομικοτεχνολογικής «επανάστασης», όπως τη χαρακτηρίζουν σε σχετικό ρεπορτάζ τους οι Financial Times. Στον εκσυχρονισμό αυτόν ηγετικό ρόλο έχουν τα συστήματα πληρωμών μέσω κινητών, τα οποία προσφέρουν σε εκατομμύρια ανθρώπους πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Συμπίπτει, όμως, και με την αρνητική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η οικονομία της Αφρικής, καθώς πλήττεται από την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την πτώση των ξένων επενδύσεων.

Εχοντας θεωρηθεί στην αρχή της δεκαετίας η σημαντικότερη πηγή ανάπτυξης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, με το 2010 να έχει χαρακτηριστεί «έτος της Αφρικής», η Μαύρη Ηπειρος δέχθηκε καίριο πλήγμα κατά την τελευταία διετία. Η ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου, καθώς και των άλλων πρώτων υλών που εξάγουν πολλές από τις χώρες της, βύθισε τις οικονομίες τους σε ύφεση.

Ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ καθώς εκτιμά πως φέτος οι οικονομίες της υποσαχάριας Αφρικής θα αναπτυχθούν συνολικά κατά μόλις 1,6%. Αυτό σημαίνει πως θα μειωθεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στις φτωχές αυτές χώρες για πρώτη φορά ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες βελτίωσης. Η Νιγηρία, η πλέον πολυπληθής αλλά και η μέχρι προσφάτως ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ηπείρου, αναμένεται να σημειώσει ύφεση 1,8% φέτος εξαιτίας κυρίως της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και των προσπαθειών της κυβέρνησης να στηρίξει το νόμισμά της.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της ολλανδικής Rabobank, οι προοπτικές της Μαύρης Ηπείρου παραμένουν εξαιρετικά θετικές.

Γιατί την επιλέγουν

Καθοριστικός παράγων ανάπτυξης είναι η ταχύτατη αύξηση του πληθυσμού της Αφρικής που ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές τράπεζες να εστιάσουν την επενδυτική τους δραστηριότητα στην παραγωγή τροφίμων. Εξάλλου, τοπικές τράπεζες προσφέρουν χρηματοδότηση στους αγρότες. Οπως, άλλωστε, τονίζουν στελέχη της ολλανδικής FMO, η πτώση των τιμών των πρώτων υλών δεν υπήρξε εξίσου αρνητική για όλες τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Αντιθέτως, ορισμένες από τις 49 χώρες της περιοχής επωφελήθηκαν από τα φτηνά εμπορεύματα. Παράλληλα, οι προοπτικές ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής Αφρικής παραμένουν θετικές, σύμφωνα με τον Νάνο Κλέιτερπ, διευθύνοντα σύμβουλο της FMO, που εκτιμά ότι αυτή είναι μια καλή περίοδος για να αποκτήσει η τράπεζά του παρουσία στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X