ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οφέλη στη βρετανική οικονομία από μετανάστες

Είναι κατά βάση ειδικευμένοι και συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία

Kathimerini.gr

Ενώ οι μετανάστες συνεχίζουν να παρουσιάζονται με αρνητικούς όρους στον πολιτικό διάλογο του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόσφατες ακαδημαϊκές έρευνες καταλήγουν σε ακριβώς αντίθετα συμπεράσματα, αναφέρει σε άρθρο του το μπλογκ του LSE. Σύμφωνα με τις έρευνες, οι μετανάστες εμφανίζονται κατά βάση ειδικευμένοι, συμβάλλουν σημαντικά στη βρετανική οικονομία και τα πρόσφατα κύματά τους δεν δείχνουν να έχουν συμβάλει κατά κάποιον τρόπο στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Ο φόβος περί κυμάτων ανειδίκευτων μεταναστών είναι, σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, υπερβολικός, καθώς οι μετανάστες που καταφθάνουν στη Βρετανία είναι σημαντικά πιο ειδικευμένοι και μορφωμένοι συγκριτικά με όσους περνούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, βάσει των ευρημάτων των Ντάστμαν και Φρατίνι, το μορφωτικό επίπεδο των μεταναστών στη Βρετανία εμφανίζεται υψηλότερο ακόμη και από αυτό του ντόπιου πληθυσμού.

Αναφορικά με την εργασία, οι μετανάστες εμφανίζουν ποσοστά απασχόλησης που κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά των ντόπιων, με την ανεργία να αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Η θετική αυτή πραγματικότητα απορρέει από τις πολιτικές ελέγχου της μετανάστευσης που ακολούθησαν διαδοχικές κυβερνήσεις, οι οποίες διασφάλισαν την απόκτηση μορφωμένων μεταναστών με υψηλά προσόντα. Επιπλέον, παρά τη σημαντική συμβολή τους στη βρετανική οικονομία, οι μετανάστες κάνουν αρκετά μικρότερη χρήση των παροχών του κράτους πρόνοιας, απ’ ό,τι ο γηγενής πληθυσμός. Ειδικά, οι Ράτερ και Λατόρ παρουσίασαν στοιχεία βάσει των οποίων μόνο το 2% των μεταναστών που κατέφθασαν στη Βρετανία τα τελευταία πέντε χρόνια εντάσσεται σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Συγκεκριμένα, το 90% αυτών που εντάσσονται σε αυτά τα προγράμματα έχει γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναφορικά με το έγκλημα, δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι τα ποσοστά του έχουν εμφανίσει άνοδο λόγω των πρόσφατων μεταναστευτικών ροών. Εξετάζοντας τις μεταναστευτικές ροές από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έρευνα του LSE κατέληξε ότι οι ροές αυτές συμβάλλουν στη γενικότερη μείωση της εγκληματικότητας, παρατηρώντας ότι οι περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά Ανατολικοευρωπαίων εμφανίζουν πολύ ταχύτερη πτώση στα ποσοστά εγκληματικότητας από άλλες περιοχές. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα κατέληξε και έρευνα που διενήργησε το 2008 το Συνδικαλιστικό Σωματείο της Βρετανικής Αστυνομίας (ACPO).

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X