ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε εξωτερική λύση για κόκκινα δάνεια προσανατολίζεται η Ελληνική

Νορβηγικό Ταμείο φαίνεται να έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της

Σε αναζήτηση μίας συνολικής λύσης σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στο πορτοφόλιό της βρίσκεται η Ελληνική Τράπεζα, με το ενδεχόμενο διορισμού εξωτερικού οίκου που θα αναλάβει τη διαχείριση όλων των κόκκινων δανείων να μοιάζει ως το πιο πιθανό.

Η Ελληνική έχει βάλει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, χωρίς να αποκλείει καμία από τις λύσεις που προτείνει η νομοθεσία, αλλά όσο κι αν ακούγεται παράλογο, το μικρό της μέγεθος δεν της αφήνει πολλά περιθώρια για εξεύρεση όσο το δυνατό πιο άμεσων λύσεων.

Ούτε τα μεγάλα ακίνητα της Τράπεζας Κύπρου έχει ώστε να της συμφέρει η δημιουργία μία εξειδικευμένης μονάδας διαχείρισής τους είτε εντός είτε εκτός τράπεζας, ούτε πρώτη υποθήκη έχει σε πολλές περιπτώσεις, κάτι που και πάλι της μπλοκάρει τους όποιους σχεδιασμούς. Αν και η τράπεζα έχει προσλάβει άτομο που θα τεθεί επικεφαλής του χαρτοφυλακίου ακινήτων της, εντούτοις, τα μεγέθη δεν της επιτρέπουν τη σύσταση εταιρείας αντίστοιχης με τη REMU που δημιούργησε η Τράπεζα Κύπρου.

Με αυτά τα δεδομένα, πιθανότερη λύση φαντάζει η παραχώρηση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων σε ένα εξειδικευμένο οίκο του εξωτερικού. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η τράπεζα έχει ήδη κάνει διερευνητικές επαφές με μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και φαίνεται να υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον εκ πρώτης όψεως. Έντονα παίζει το όνομα εταιρείας νορβηγικών συμφερόντων, η οποία όμως ζήτησε, όπως κι άλλοι, προτού προχωρήσει σε υποβολή προσφορών να υπάρξει μία αναλυτική καταγραφή και ψηφιοποίηση όλων των δεδομένων για τα δάνεια της τράπεζας, ώστε να μπορεί να εξαχθεί μία αναλυτική εικόνα της κατάστασης του χαρτοφυλακίου.

Η τράπεζα, που θα ανακοινώσει εξαμηνιαία αποτελέσματα στις 30 Αυγούστου, στο τέλος του Μάρτη κατάφερε να μειώσει τα προβληματικά της δάνεια κατά 66 εκατ. ευρώ στα 2536 εκατ. ευρώ ή στο 49% του συνόλου. Οι συνολικές αναδιαρθρώσεις που πέτυχε το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν σε 136 εκατ. ευρώ ενώ για ολόκληρο το 2015 ήταν 560 εκατ. ευρώ. Στα πλαίσια των αναδιαρθρώσεων, προχώρησε με ανταλλαγή χρέους με ακίνητα της τάξης των 65 εκατ. ευρώ περίπου ενώ διέγραψε ανοίγματα επίσης 65 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Η λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πιο πιθανό ενδεχόμενο, είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων να συνδυαστεί και με πώληση κάποιων, μία δυνατότητα που η νομοθεσία προσφέρει εδώ και μερικούς μήνες αλλά ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί. Από πληροφορίες, το πλέον πιθανόν είναι η τράπεζα να επιχειρήσει να πωλήσει δάνεια αξίας γύρω στα 500 εκατ. ευρώ και να δώσει για εξωτερική διαχείριση το υπόλοιπό της χαρτοφυλάκιο. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση κι άλλων λύσεων όπως για παράδειγμα η πώληση περιουσιακών στοιχείων η οποία μπορεί να είναι επιτακτική στο μέλλον για να αποφορτιστεί ο οργανισμός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», είχε δηλώσει ο CEO της τράπεζας Bert Pijls στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων.

Σε μίας παρόμοιας μορφής λύση για μέρος του προβληματικού τους χαρτοφυλακίου προχώρησαν πριν μερικούς μήνες οι Όμιλοι της Alpha Bank και Eurobank, οι οποίοι παραχώρησαν τη διαχείριση των δανείων δέκα επιχειρηματικών ομίλων με οφειλές 1,2 δισ. ευρώ στο αμερικανικό ταμείο ΚΚR μέσω της εξειδικευμένης του θυγατρικής Pillarstone Europe. To Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες από Ελλάδα, δεσμεύτηκε να συνεισφέρει φρέσκο χρήμα 200 εκατ. ευρώ στα προγράμματα αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων εταιρειών.

Συμπεριλαμβανομένων των εξασφαλίσεων που έχει η Ελληνική Τράπεζα, το ποσοστό κάλυψης των κόκκινων δανείων ανέρχεται στο 113%, 49,1% είναι μόνο από τις προβλέψεις. Συνήθως, οι συμφωνίες για διαχείριση των δανείων προβλέπουν καταβολή ενός ποσού για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν και τίθεται ως στόχος από τις τράπεζες να λάβουν σε πρώτο στάδιο το ποσό που δεν καλύπτεται από προβλέψεις. Από εκεί και πέρα, παρέχεται ένα επιπλέον χρηματικό κίνητρο στις εταιρείες για να εισπράξουν επιπρόσθετα όσο περισσότερα μπορούν από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Άλλωστε, κάτι τέτοιο φαντάζει λογικό από τη στιγμή που το 33% των δανείων της τράπεζας λογίζονται ως τερματισμένα.

Υψηλό κόστος

Αυτήν τη στιγμή, μεγάλος αριθμός προσωπικού με επικεφαλής την Κική Παπαδοπούλου απασχολείται στη Μονάδα που δημιουργήθηκε για διαχείριση των κόκκινων δανείων. Μία συμφωνία για παραχώρηση της διαχείρισης σε εξωτερικό συνεργάτη, θα αποδέσμευε σημαντικό αριθμό θέσεων υπαλλήλων αλλά και θέσεων εργασίας.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Καθυστερήσεων και Ανάκτησης Χρεών είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση πελατών σε όλο το φάσμα του προβληματικού χαρτοφυλακίου. Συγκεκριμένα, είναι υπεύθυνη για οφειλές που βρίσκονται στο στάδιο προ-καθυστερήσεων και οι οποίες παρουσιάζουν τα πρώτα σημάδια προβλημάτων, για βιώσιμες αναδιαρθρώσεις ΜΕΧ και για δάνεια, τα οποία έχουν τερματιστεί και δεν είναι εφικτή η εξεύρεση συναινετικής λύσης με σκοπό την αποπληρωμή.
Το Τμήμα απαρτίζεται από τις πιο κάτω μονάδες: Υπηρεσία Παρακολούθησης Είσπραξης Ληξιπρόθεσμων Οφειλών, Υπηρεσία Υποστήριξης Επιχειρήσεων, Μονάδα Διαχείρισης Καθυστερήσεων, Υπηρεσία Ανάκτησης Χρεών.

Με την Κεντρική Τράπεζα να πιέζει έντονα για εξεύρεση άμεσων και δραστικών λύσεων στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτιμάται πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει τελική κατάληξη σε σχέση με τον τρόπο που θα κινηθεί η τράπεζα και κατά πόσο θα μετουσιωθούν στην πράξη οι σχεδιασμοί.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X