ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φωτιές ανάβουν τα προσωπικά συμβόλαια στα ξενοδοχεία

Δεν κάνουμε κάτι παράνομο απαντούν οι ξενοδόχοι.

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Τα προσωπικά συμβόλαια είναι το μαύρο πρόβατο για τις πρακτικές εκμετάλλευσης εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα υπεράριθμες ώρες εργασίας σε σύγκριση με αυτές που προβλέπονται και μισθούς οι οποίοι είναι κατώτατοι του βασικού. Ως θεραπεία του φαινομένου αυτού, οι Συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ καταδεικνύουν στην «Κ» τις συλλογικές συμβάσεις και παράλληλα καταλογίζουν ευθύνες στο Υπουργείο Εργασίας για τις όποιες κακές συμπεριφορές από εργοδοτικής πλευράς. Όπως υποστηρίζουν, άλλωστε, οι συλλογικές συμβάσεις είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε μια τουριστική περίοδο που υπάρχει έξαρση εκμετάλλευσης.

Η νομοθεσία περί ενημέρωσης των εργοδοτουμένων προνοεί τρεις τρόπους ενημέρωσης όσον αφορά στις προσλήψεις των εργαζομένων. Πρώτη επιλογή είναι να δοθεί επιστολή με όλα τα στοιχεία της εταιρείας που να ενημερώνει το προσωπικό ότι οι όροι εργοδότησης είναι όπως προνοείται στην συλλογική σύμβαση. Η δεύτερη προνοεί τη γραπτή σύμβαση εργασίας που είναι παρόμοιας μορφής και αποτελέσματος με την πρώτη. Η τρίτη είναι η σύναψη προσωπικού συμβολαίου μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου. Στον τρίτο τρόπο, λοιπόν, έγκειται και η βάση των φαινομένων εκμετάλλευσης που καταγγέλλονται από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Έχουν γίνει πολλές φορές καταγγελίες για καταπάτηση δικαιωμάτων των υπαλλήλων που δουλεύουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ανέφερε στην «Κ» ο Γενικός Γραμματέας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΕΚ Μίλτος Μιλτιάδου, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι φαινόμενο που παρατηρείται λόγω τουριστικής περιόδου. Από εκεί και πέρα, ο κ. Μιλτιάδου είπε πως προσπαθούν είτε απευθείας να λύσουν τις όποιες αδικίες δημιουργούνται, ή κάτω υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας ή στην ύστατη περίπτωση και με καταγγελίες εάν αντιληφθούν ότι υπάρχουν παραβιάσεις των κανονισμών. «Παρόλα αυτά», είπε, «είναι μια μεγάλη μερίδα της οικονομίας οι ξενοδόχοι και δεν είναι εύκολο να γίνονται προσωπικές συναντήσεις με όλους για να εξαλειφθούν άσχημα φαινόμενα. Γίνονται ύστατες προσπάθειες όμως», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ενώ παρατηρούνται παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων από τους ξενοδόχους σε μεγάλο ποσοστό, υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν σεβαστεί τη σύμβαση εφαρμόζοντας τους κανονισμούς.

Έχει ευθύνη το Υπ. Εργασίας

Ο Γ.Γ. των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται παρατυπίες και καταπατήσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που κορυφώνονται στις τουριστικές περιόδους. Υπογράμμισε πως εν μέσω των καταγγελιών για καταπάτηση, με τη σειρά τους καταγγέλλουν την στάση του Υπουργείου Εργασίας έναντι των προβλημάτων, κρίνοντας την ως λανθασμένη και πως ουσιαστικά δεν προστατεύει το εργασιακό σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συνομολόγησης συμβάσεως.

Ο κ. Γεωργιάδης, δικαιολογώντας τη θέση του στην «Κ», επέρριψε ευθύνες στο Υπουργείο λέγοντας πως αφήνει ανοιχτό το δικαίωμα των εργοδοτών να συνάπτουν προσωπικά συμβόλαια στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ακόμα και υποδεέστερα από αυτά των συλλογικών συμβάσεων. «Αυτή η θέση ουσιαστικά παροτρύνει την εργοδοτική πλευρά για να παραβιάζει τις συλλογικές συμβάσεις και σίγουρα η στάση του Υπουργείου έχει συνεπικουρήσει στο γεγονός», τόνισε.

Ο γ.γ. των ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΠΕΟ υπέμνησε τη συνάντηση με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία είχε αφήσει την εντύπωση πως κατανόησε τα προβλήματα και θα δίδονταν νέες οδηγίες στους λειτουργούς των εργασιακών σχέσεων για να διαφοροποιηθούν τα πράγματα προς το καλύτερο. Ειδικότερα, θα προνοούσε να μην υπάρχει συγχώνευση των ωφελημάτων των υπαλλήλων μέσα σε ένα μισθό και σε ένα γενικότερο σύνολο. Το προκείμενο, συμπλήρωσε, είναι πρακτική που κάνουν οι εργοδότες του ξενοδοχειακού τομέα σε ζητήματα που αφορούν και στη νομοθεσία όπως πενθήμερη εργασία, αργίες και άλλα δικαιώματα που καταπατώνται συστηματικά. «Είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις ξενοδόχων που σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων».

ΠΑΣΥΞΕ

Είναι συνταγματικό δικαίωμα να γίνονται ατομικά συμβόλαια μεταξύ εργοδότη και εργοδοτουμένου και το κάθε ξενοδοχείο επιλέγει εάν θέλει να εφαρμόζει συλλογικά συμβόλαια που είναι οι συλλογικές συμβάσεις ή ατομικά συμβόλαια, ήταν η απάντηση του Χάρη Λοΐζίδη, πρόεδρου του ΠΑΣΥΞΕ. «Από τη στιγμή που έχουμε δεχτεί να περάσουν θεσμικά κάποιοι κανονισμοί που διέπουν τον τρόπο εργοδότησης και από τη στιγμή που είμαστε νόμιμοι, τότε δεν δικαιούται κανείς να αμφισβητήσει τα ατομικά συμβόλαια.  Δεδομένου πάντα ότι εφαρμόζονται όλοι οι κανονισμοί που έχουν περάσει ως νόμοι», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες για συνθήκες εκμετάλλευσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων από τους εργοδότες σε σχέση με τους μισθούς και τις υπερωρίες που δουλεύουν χωρίς οικονομική ανταπόκριση, απάντησε πως οι ώρες που προβλέπονται μέσα στους κανονισμούς, είναι και αυτές που εφαρμόζονται μέσα στα συμβόλαια.

«Όταν ακούμε αυτές τις γενικότητες και χωρίς συγκεκριμένο τρόπο καταγγελίες δεν μπορούμε να τοποθετούμαστε. Εμείς έχουμε πει να φέρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που χρήζουν εξέτασης, με συγκεκριμένα παράπονα. Μας λένε γιατί κάνουμε συμβόλαια και δεν γίνονται συμβάσεις. Τους απαντούμε πως οι ίδιοι επέμειναν να μεταφερθούν στους νόμους πρόνοιες της σύμβασης. Από τη στιγμή που ακουμπάνε πρόνοιες της σύμβασης στους νόμους, ο καθένας πλέον εφαρμόζει το νόμο».

Ο κ. Λοϊζίδης επισήμανε πως είναι αντίθετοι με πρακτικές που προβλέπουν περισσότερες ώρες εργασίας από τις προβλεπόμενες. «Είμαστε υπέρ των πρακτικών που διέπονται από τους νόμους και τους κανονισμούς», κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση