ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισχνές οι πωλήσεις ακινήτων στην Πέγεια

Αποδεικνύεται φτωχός συγγενής της επαρχίας ο πάλαι ποτέ κραταιός Δήμος

Φτωχός συγγενής αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Πέγειας σε σχέση με τις πωλήσεις ακινήτων, αφού κατάφερε να προσελκύσει μόνο ένα μικρό κομμάτι των αγοραστών στην επαρχία Πάφου και μάλιστα για χαμηλής αξίας ακίνητα. 

Στην Πέγεια, πωλήθηκαν μόλις 54 κατοικίες τα τελευταία τρία έτη (2013-2015), την ίδια περίοδο  που τα στοιχεία του Κτηματολογίου δείχνουν πως τη συγκεκριμένη επαρχία κατατέθηκαν συνολικά 2166 πωλητήρια έγγραφα την υπό αναφορά περίοδο.

Μόλις 14 πράξεις έγιναν στο δήμο το 2013, 17 το 2014 και 23 το 2015. Παρόλο που οι αριθμοί είναι μικροί, καταγράφεται μια ανοδική τάση και όπως αναφέρουν οι Delfi Partners & Co που επεξεργάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία του Κτηματολογίου, αυτή η σταδιακή αύξηση των πωλήσεων στη συγκεκριμένη περιοχή καταδεικνύει τη σταδιακή μείωση των επιπτώσεων της κρίσης του 2013, κρίση και την σταδιακή ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας της Πέγειας αλλά και της ζήτησης για ακίνητα.

Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών που πωλήθηκαν στην Πέγεια τα τελευταία 3 χρόνια, πωλήθηκαν εντός της οικιστικής ζώνης, στην καρδιά του χωριού, δηλαδή, και όχι στις τουριστικές περιοχές. Αν και όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Πέγεια έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βρετανικού πληθυσμού σε επίπεδο δήμου, όχι μόνο στην περιοχή της Πάφου, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, εντούτοις, λίγες πράξεις φαίνεται να έγιναν με αγοραστές αλλοδαπούς. Αναλυτικότερα, το 70% των πωληθεισών κατοικιών αφορούσε σε οικιστικά ακίνητα, και 15% σε τουριστικά ακίνητα και εξοχικές βίλες.  

Κατά τα τελευταία 3 χρόνια, επίσης, το 84% των πωλήσεων στην Πέγεια ήταν για σπίτια μέχρι 300 χιλιάδων ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι μεσαίου μεγέθους κατοικίες/ακίνητα (ιδίως αυτά που επιτρέπουν στον αγοραστή τους μόνιμη άδεια παραμονής στη χώρα με την αγορά), πωλούνται με μεγαλύτερη συχνότητα στη γύρω περιοχή. Οι Delfi σημειώνουν, προσθέτως, ότι όλα τα σπίτια που πωλούνται για πάνω από 300 χιλιάδες ευρώ, βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Το 42% των ακινήτων που πωλήθηκαν είχαν αξία μέχρι 200 χιλ. ευρώ.

Ανοδικά η Πάφος

Πάντως, τα στοιχεία που δημοσιεύει το Κτηματολόγιο, δείχνουν πως και το 2016 οι πωλήσεις ακινήτων στην επαρχία Πάφου συνεχίζουν ανοδικά, σε επίπεδα της τάξης του 20%, ποσοστό αξιοσημείωτο αν αναλογιστεί κανείς πως η άνοδος στις αγορές ακινήτων από ξένους δεν παρουσιάζουν την αντίστοιχη αύξηση. Καλύτερος μήνας από πλευράς πωλήσεων για την επαρχία ήταν ο Ιούνιος με 183 πωλητήρια έγγραφα να κατατίθενται στα κτηματολογικά γραφεία ενώ είναι ενδεικτικό πως με εξαίρεση τον Ιανουάριο, κανένα άλλο μήνα δεν κατατέθηκαν λιγότερα από 100 πωλητήρια εντός του 2016.

Την Τρίτη, ο δήμαρχος της πόλης Φαίδωνας Φαίδωνος εξήγγειλε νέα έργα που, όπως ανέφερε, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και που θα βελτιώσουν την Πάφο.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου αυτή την στιγμή εκτελεί επτά  μεγάλα έργα υποδομής, προσθέτοντας πως είναι όλα σε εξέλιξη και όλα κινούνται μέσα στα χρονοδιαγράμματά τους και ανακοίνωσε ότι χθες, σήμερα και αύριο ο Δήμος Πάφου προκηρύσσει προσφορές για άλλα επτά έργα.

Ο κ.  Φαίδωνος παραδέχτηκε πως υπάρχουν καθυστερήσεις των 10, 15 με 20 ημερών οι οποίες δεν σημαίνει ότι επηρεάζουν την τελική ημερομηνία παράδοσης τους, αναφέροντας ωστόσο, πως αυτά τα έργα  συμπιέστηκαν προκειμένου, - όπως είπε -  να ολοκληρωθούν με χρονοδιαγράμματα από  9 μήνες μέχρι 12. 

Ενδεικτικά ανέφερε : “Η πλατεία Διοικητηρίου 1.350.000 ευρώ , οι δρόμοι πέριξ του Μαρκιδείου Θεάτρου 1.175.000 ευρώ , δέκα πάρκα στην πόλη της Πάφου με παιχνιδότοπους 650.000 ευρώ, οι δέκα  είσοδοι της Πάφου με τοπιοτέχνηση 180.000 ευρώ, εννέα δρόμοι με πρέμιξ 450.000 ευρώ”, προσθέτοντας πως “ αναμένεται η τοπιοτέχνηση της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων 80.000 ευρώ, ο κυκλικός κόμβος εισόδου της πόλης 600.000 ευρώ” .

Πρόσθεσε πως  “ξεκόλλησαν οι προσφορές για την ενοποίηση των αρχαιολογικών  χώρων, ένα έργο ύψους 4.000.000 ευρώ που θα αναλάβει το Κράτος, oι εργασίες στο νέο δικαστικό μέγαρο αρχίζουν το Σεπτέμβρη και αύριο το μεσημέρι παραδίδεται ο δρόμος που κατασκεύαζε το Υπουργείο Μεταφορών στους Τάφους των Βασιλέων”, συμπλήρωσε. 

Ο Δήμαρχος Πάφου ανέφερε πως για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία και πλέον θα κτιστεί καινούργιο ξενοδοχειακό κατάλυμα στην Πάφο με 158 δωμάτια στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης.

Οι πωλήσεις στην Πάφο ακολουθούν τη γενικότερη ανοδική τάση που υπάρχει στο νησί όπου τα πωλητήρια έγγραφα είναι κατά 28% αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό πρώτο επτάμηνο, αφού κατατέθηκαν συνολικά 3637 πωλητήρια με τον Ιούνιο να είναι και πάλι ο καλύτερος μήνας με 657. Ανοδικά κινούνται όλες οι επαρχίες με τη Λεμεσό όμως να ξεχωρίζει αφού στη συγκεκριμένη επαρχία κατατέθηκε ουσιαστικά το 1/3 των συνολικών πωλητήριων, τα οποία ανήλθαν σε 1221 μέχρι τον Ιούλιο μία αύξηση που αντιστοιχεί σε 37%.

Αυξημένη εξάρτηση από ξένους αγοραστές

Όλο και αυξάνεται η εξάρτηση της αγοράς ακινήτων από τις αγορές που διενεργούν αλλοδαποί αγοραστές οι οποίοι για το πρώτο επτάμηνο του 2016 υπέβαλαν το 24% των συνολικών πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν στα γραφεία του Κτηματολογίου.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Κτηματολόγιο για τον μήνα Ιούλιο, δείχνουν πως η Λεμεσός κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των αλλοδαπών αγοραστών ακινήτων οι οποίοι ανήλθαν σε 284 για το πρώτο εφτάμηνο την ίδια ώρα που πέρσι ήταν μόλις 199. Ουσιαστικά, το 23,2% των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν, ήταν με αγοραστές ξένους.

Η Πάφος εξακολουθεί να διατηρεί τα σκήπτρα της πρώτης επιλογής για τους αλλοδαπούς, ωστόσο, με μικρή πλέον διαφορά από τη Λεμεσό. Ωστόσο, τα 288 πωλητήρια έγγραφα αντιστοιχούν στο 33,9% των συνολικών. Ουσιαστικά το 1/3 των πράξεων για καινούργια ακίνητα που γίνονται στην επαρχία, είναι με αγοραστές αλλοδαπούς. Υψηλό ποσοστό εξάρτησης από τη διεθνή αγορά καταγράφεται και στην επαρχία Αμμοχώστου. Παρά το γεγονός ότι υποβλήθηκαν μόνο 55 πωλητήρια από αλλοδαπούς, εντούτοις αντιστοιχούν στο 26,1% των συνολικών πράξεων.

Και στην επαρχία Λάρνακας οι ξένοι είναι σημαντικό κομμάτι της αγοράς ακινήτων με 181 καταθέσεις πωλητηρίων εγγράφων ή 23,2% του συνόλου. Εξαίρεση αποτελεί η πρωτεύουσα όπου μόνο το 11,8% των πράξεων αφορά αλλοδαπούς αγοραστές αφού κατατέθηκαν μόλις 68 πωλητήρια από τα συνολικά 576.

Η προτίμηση των ξένων για καινούργια ακίνητα είναι εμφανής αφού μόνο το 7,8% των μεταχειρισμένων ακινήτων που μεταβιβάστηκαν τους πρώτους εφτά μήνες ήταν με ξένους αγοραστές. Αν και το Κτηματολόγιο δεν δίνει στοιχεία σε σχέση με την αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν, εικάζεται πως η εξάρτηση της κυπριακής κτηματαγοράς σε αγορές ξένων από πλευράς χρημάτων είναι πολύ περισσότερη από το 24% λόγω και των κινήτρων πολιτογράφησης και άδειας παραμονής που προσφέρει η Δημοκρατία και τα οποία συνδυάζονται με συγκεκριμένου ύψους επενδύσεις. Αναμένεται πως το επόμενο διάστημα τα κίνητρα θα τροποποιηθούν και θα γίνουν ακόμα πιο ελκυστικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση