ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υπ. Υγείας: Δεν θα γίνουν νέοι διορισμοί γιατρών

Δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας

ΚΥΠΕ

Δεν θα γίνουν νέοι διορισμοί γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, προσθέτοντας πως άρχισε και συνεχίζεται η πρόσληψη γιατρών στα νοσοκομεία, αφού το υπουργείο Υγείας απαλλάσσεται από την υποχρέωση μείωσης του προσωπικού και για κάθε άτομο που φεύγει προσλαμβάνεται άλλο ένα.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με τους βουλευτές Λάρνακας και Αμμοχώστου όλων των κομμάτων, τον Διευθυντή του Νοσηλευτηρίου και επικεφαλής Τμημάτων, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «έχοντας υπόψη τον ευρύτερο στόχο που είναι η μεταρρύθμιση του τομέα της δημόσιας υγείας, η προσπάθεια επικεντρώνεται στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας των ασθενών. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσονται και οι κατά τόπους επισκέψεις στα δημόσια νοσηλευτήρια προκειμένου να καταγραφούν από τους επαγγελματίες υγείας που βιώνουν τα προβλήματα στην καθημερινότητά τους τα σημαντικότερα θέματα που τους απασχολούν μέχρις ότου να αρχίσει να εφαρμόζεται και να αποδίδει η αυτονόμηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «σειρά προβλημάτων τα οποία είναι πολυσύνθετα και άπτονται και ζητημάτων εξοπλισμού, στελέχωσης αλλά και υποδομών ειδικά μάλιστα στη Λάρνακα με τη δημιουργία της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου».

Ερωτηθείς κατά πόσον από την προηγούμενη επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Λάρνακας έχουν επιλυθεί κάποια προβλήματα ή έχουν προκύψει νέα, απάντησε πως «τα ζητήματα που προκύπτουν είναι μακροπρόθεσμα, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Η προσπάθεια είναι τα βραχυπρόθεσμα, τα οξεία προβλήματα να επιλύονται άμεσα και να μπορούν να προγραμματίζεται η επίλυση των υπολοίπων», προσθέτοντας πως σ’ αυτο το πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή επίσκεψη.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα γίνουν διορισμοί γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο υπουργός Υγείας απάντησε «όχι, δεν μπορούν να γίνουν διορισμοί, πέραν του απόλυτου αριθμού των υπαλλήλων που υπηρετούν το Υπουργείο Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας είναι εκ των τυχερών Υπουργείων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση μείωσης του προσωπικού και για κάθε έναν που φεύγει προσλαμβάνεται άλλος ένας».

Πρόσθεσε ότι «εκεί που γίνεται προσπάθεια σε εθνικό επίπεδο, είναι να εντοπιστούν τα σημεία, τα τμήματα όπου υπηρετούν μικρότεροι αριθμοί από τους αναγκαίους, είτε λόγω της αύξησης της ζήτησης στη συγκεκριμένη υπηρεσία, είτε για άλλους λόγους, και υπηρεσίες στις οποίες υπηρετούν περισσότεροι, για να γίνει καλύτερη κατανομή των υπηρετούντων τα διάφορα πόστα».

Εξήγησε ακόμα ότι «η σημερινή επίσκεψη δεν σχετίζεται με αυτό το θέμα αλλά έχει να κάνει με τα τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το κάθε νοσηλευτήριο ξεχωριστά».

Ερωτηθείς πότε θα γίνει η πρόσληψη γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια, ο υπουργός απάντησε πως «έχει αρχίσει και γίνεται η πρόσληψη γιατρών. Έχουν ήδη προσληφθεί αρκετοί γιατροί και συνεχίζεται η προσπάθεια για πρόσληψη και άλλων».

Κληθείς να αναφέρει τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στο Νοσοκομείο Λάρνακας όσο και στα υπόλοιπα νοσηλευτήρια, όπως οι ουρές ασθενών που αναμένουν για ώρες να εξεταστούν από γιατρούς και το θέμα της εγγραφής τους, ο υπουργός Υγείας είπε πως «δεν έχω υπόψη μου για τις ουρές».

Ο κ. Παμπορίδης κλήθηκε να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο εξετάζει θέμα πρόσληψης γιατρών από την Ελλάδα για να λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης των κρατικών νοσηλευτηρίων και πως καταβάλλονται προσπάθειες επίλυσης ορισμένων προβλημάτων αναφορικά με τους όρους εργοδότησής τους στην Κύπρο.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο» είπε ο υπουργός, ενώ σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητηθεί η πρόσληψη ορισμένων ειδικοτήτων γιατρών από την Ελλάδα για εργοδότησή τους στην Κύπρο, είπε πως «απευθυνόμαστε σε όλους τους Ευρωπαίους, οι οποίοι πληρούν τα προσόντα. Μία φυσική πηγή ενδιαφέροντος είναι βεβαίως η Ελλάδα γιατί για να μπορέσει κάποιος να προσληφθεί πρέπει να μιλά την ελληνική γλώσσα».

Ανέφερε ακόμα ότι «επειδή ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στην Ελλάδα είναι 1.200 ευρώ μηνιαίως, ενώ στην Κύπρο ο αντίστοιχος μισθός φτάνει στα 2.400, είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιος, υπάρχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα».

Σε άλλες ερωτήσεις αναφορικά με παράπονα ασθενών, ο υπουργός απάντησε πως «είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν παράπονα συνεχώς».

Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή συνάντηση οι βουλευτές, «οι οποίοι θεωρώ ότι εκπροσωπούν κατά κύριο λόγο τους πολίτες, μου έθεσαν τα προβλήματα που οι ίδιοι πιστεύουν ότι είναι ουσιώδη και πρέπει να τύχουν προσπάθειας επίλυσης. Ακόμα συνομίλησα με τους επαγγελματίες γιατί αυτοί βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά τα προβλήματα των ασθενών και έχω και τακτικές συναντήσεις με τους ίδιους τους ασθενείς και τους εκπροσώπους τους».

Σημείωσε ότι «συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να ανακύπτουν από φόρτο εργασίας δεν επιλύονται σε επίπεδο Υπουργικό, αλλά σε επίπεδο τοπικό. Ο στόχος της σημερινής μας επίσκεψης δεν είναι να επιλύσουμε τα κατά τόπους καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, αυτό είναι δουλειά της Διεύθυνσης του κάθε νοσοκομείου».

Είμαστε εδώ, εξήγησε, «για να επιλύσουμε τα προβλήματα του Νοσοκομείου σε σχέση με το τι χρειάζεται από το υπουργείο και την πολιτεία για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του».

Σε άλλη ερώτηση, ο υπουργός απάντησε πως «η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τη Βουλή. Για να μπορούμε να κινούμαστε προς την αυτονόμηση με πρακτικά βήματα, πρέπει πρώτα η Βουλή να εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση