ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έρχεται η Τρόικα στην Κύπρο τέλος Σεπτεμβρίου

Πρώτη επίσκεψη της Τρόικα στη μεταμνημονιακή εποχή

ΚΥΠΕ

Στην Κύπρο από τις 26 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα βρίσκεται ομάδα τεχνοκρατών από την Τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) για να εξετάσουν θέματα που εκκρεμούν από το μνημόνιο, κυρίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη τεχνοκρατών της Τρόικας μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον περασμένο Μάρτιο και γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εποπτείας.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο έλεγχος από την Τρόικα αποκτά πλέον τη συνήθη διαδικασία του γενικού ελέγχου που γινόταν σε κάποιο βαθμό και πριν ενταχθεί η Κύπρος σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), αλλά η διαφορά είναι ότι σήμερα ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτός ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Συγκεκριμένα, θα παρακολουθείται η πρόοδος που θα κάνει η Κύπρος σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος της κάθε αποστολής τους οι τεχνοκράτες από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο τεχνοκρατικός αυτός έλεγχος γινόταν σε κάποιο βαθμό και πριν η Κύπρος εισέλθει σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρακολουθούσε σε συνεχή βάση το τι γινόταν στην Κύπρο και προέβαινε σε συστάσεις για διορθώσεις.

Αν και δεν θα τεθούν χρονοδιαγράμματα ή κυρώσεις σε περίπτωση που δεν έχουν εφαρμοστεί κάποιες συστάσεις ή μεταρρυθμίσεις, όπως γινόταν όταν η Κύπρος βρισκόταν σε μνημόνιο, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι θετική η έκθεση προόδου γιατί αυτό θα συμβάλει στο μεγάλο στόχο της Κύπρου για αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση