ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πακτωλός χρημάτων για εκπαίδευση

Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ θα «πέσουν» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το 2020

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε διαδικασία ανέγερσης έργων συνολικού ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς αναπτύσσει και δημιουργεί καινούργια κτήρια, θέλοντας να καλύψει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχει θέσει μέχρι το 2020. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θέλει να λειτουργεί στο σύνολό του στην Πανεπιστημιούπολη, σε χώρο συνολικής έκτασης 1.204.500 τ.μ. Τα χρήματα για δημιουργία των συγκεκριμένων έργων, προέρχονται από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης, ενώ μέχρι να ολοκληρωθούν εκτιμάται πως ποσό 100 εκατ. ευρώ θα προέλθει από διάφορες δωρεές.

Το κυπριακό κράτος, από πλευράς του, έχει ρόλο εγγυητή, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τα χαμηλότοκα δάνεια. Για τα κτήρια που είναι υπό κατασκευή ή θα γίνουν στο εγγύς μέλλον ζητούνται προσφορές από εγκεκριμένους εργολάβους ανάπτυξης γης. Εκεί που «ποντάρει» το πανεπιστήμιο είναι στην αύξηση των φοιτητών που θα φτάσουν μέχρι το 2020 σε 10.000.

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης κατονόμασε τα έργα, τα οποία είναι υπό ανέγερση και τα κτήρια τα οποία είναι μέσα στους σχεδιασμούς του Πανεπιστημίου προς κατασκευή. Όπως είπε ο Πρύτανης, αυτή τη στιγμή χτίζεται η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα έργο το οποίο έχει προχωρήσει αρκετά και τον Απρίλιο του 2017 θα είναι έτοιμο προς παράδοση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι τους τελευταίους εννέα μήνες χτίζεται η Πολυτεχνική Σχολή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2018 με αρχές του 2019.

Επόμενη επένδυση που είναι στα «σκαριά», είπε ο κ. Χριστοφίδης, είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο το οποίο θα καταστήσει την πανεπιστημιούπολη ενεργειακά αυτόνομη. Επόμενο στη λίστα βρίσκεται το κτήριο των Βιολογικών Επιστημών και τα αμφιθέατρα «ΧΟΔ 3» που στην ουσία είναι το κτήριο διδασκαλίας «τρία». Όσον αφορά τα κτήρια αυτά, ο κ. Χριστοφίδης εκτίμησε πως τον επόμενο χρόνο θα βγουν σε προσφορές για να αρχίσει και η ανέγερσή τους.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παρά πέρα, ο Πρύτανης είπε στην «Κ» ότι είναι σε φάση δημιουργίας και τα αρχιτεκτονικά σχέδια της Ιατρικής Σχολής με στόχο μέχρι το τέλος του 2017 να μπορούν να βγουν σε προσφορές. Συμπλήρωσε δε, πως με το τελευταίο δάνειο που έλαβαν, θα αρχίσουν οι μελέτες για τις φοιτητικές εστίες της λεγόμενης φάσης Β’ και θα αρχίζουν και τα κτήρια των τριών θεωρητικών σχολών : Κοινωνικές επιστήμες, ανθρωπιστικές επιστήμες και της φιλοσοφικής.

Μεγάλες βλέψεις

Ερωτηθείς σχετικά με την επένδυση των τόσων εκατομμυρίων ευρώ και τους στόχους του Πανεπιστημίου, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι θέλει να γίνει ένα διεθνές πανεπιστήμιο το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου στην επόμενη δεκαετία. Υπογράμμισε δε, ότι το πανεπιστήμιο θα πληροί τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Τα κτήρια θα είναι κτισμένα μετά από διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το πανεπιστήμιο θα είναι «πράσινο», και οικολογικά και ενεργειακά αυτόνομο.

Στόχοι που έχουν τεθεί μέχρι το 2020


Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κύπρου καθορίζει τους δέκα βασικότερους Στρατηγικούς Στόχους (Ενότητες), στην υλοποίηση των οποίων θα επικεντρωθεί το Πανεπιστήμιο μέχρι το 2020. Θέλει να επεκταθεί σε χώρο που συνολικά θα καταλαμβάνει έκταση 1.204.500 τ.μ. και να προσφέρει προγράμματα σπουδών σε εννέα συνολικά σχολές ώστε να αυξηθούν οι φοιτητές. Αν αυτό επιτύχει, εκτιμάται πως θα εργοδοτεί 1000 άτομα ακαδημαϊκού και 1000 άτομα διοικητικού προσωπικού.

Ο πιο σημαντικός στόχος του Πανεπιστημίου είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη τριών νέων σχολών: Ιατρικής Σχολής, Νομικής Σχολής και Σχολής Καλών Τεχνών. Να σημειωθεί ότι η Ιατρική Σχολή έχει αρχίσει τη λειτουργία της τον Σεπτέμβριο του 2013. Άλλοι σημαντικοί στρατηγικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των υφιστάμενων σχολών και τμημάτων, την ενίσχυση της έρευνας, την ενίσχυση της διδασκαλίας, τις μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση του Πανεπιστημίου, την ανάπτυξη μηχανισμών απολογισμού του έργου του Πανεπιστημίου, την ανάπτυξη νέων και ενίσχυση υφιστάμενων δραστηριοτήτων, την ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορικής – Ηλεκτρονικό Πανεπιστήμιο (e-University) και την υποστήριξη των φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της πολιτικής για διεθνοποίηση, επιδιώκει την ανάπτυξη επιδιωκόμενων συνεργασιών με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης και την καλλιέργεια στενότερων σχέσεων με πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής, ενώ παράλληλα διερευνώνται και οι συνεργασίες του με πανεπιστήμια διεθνώς.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X