ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΑΗΚ: Στα €65 από €24 το τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς

Σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του Υπ.Ενέργειας για οριζόντια αύξηση του τέλους

ΚΥΠΕ

Στα €65 από τα €24 που είναι σήμερα θα ανέλθει το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για ένα μέσο νοικοκυριό, ετησίως, σε περίπτωση που περάσει η πρόταση του Υπουργείου Ενέργειας για οριζόντια αύξηση του τέλους για τις ΑΠΕ από €0,005/Kwh σε €0,0135/Kwh, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Η συγκεκριμένη πρόταση που στόχο έχει την κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου των ΑΠΕ, το οποίο ανέρχεται στα 22,5 εκ. Ευρώ, συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το συνολικό οφειλόμενο ποσό από το Ταμείο ΑΠΕ προς την ΑΗΚ ανέρχεται στα 11,4 εκ. Ευρώ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016.

Η ίδια ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ρόλος της ΑΗΚ είναι καθαρά εισπρακτικός και δεν έχει λόγο ούτε προς τον τρόπο κάλυψης αυτού του ελλείμματος, αλλά ούτε και για το πώς θα μπορέσει το Ταμείο αυτό να καταστεί βιώσιμο.

Ανέφερε επίσης ότι οι αρμόδιοι για την απόφαση αύξησης του τέλους των ΑΠΕ είναι το Υπουργείο Ενέργειας και η ΡΑΕΚ.

Ερωτηθείσα σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κα. Παπαδοπούλου είπε ότι
για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου παρατηρήθηκε μια αύξηση στην τιμή του ρεύματος της τάξης του 10% περίπου, ενώ για την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου η αύξηση περιορίζεται στο 0,54%.

Όπως είπε, η αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται καθαρά στην αύξηση που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς, η οποία στη συνέχεια κατάγραψε μείωση κάτι που θα έχει θετική επίδραση στους επόμενους λογαριασμούς του ρεύματος.

Όπως εξήγησε, η ΑΗΚ διατηρεί αποθέματα καυσίμων για τρεις μήνες και γι αυτό οι αυξομειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος γίνεται ετεροχρονισμένα με τις αυξομειώσεις που παρατηρούνται στην τιμή του πετρελαίου διεθνώς.

Σύμφωνα με την ίδια, εκτός από τη τιμή του πετρελαίου διεθνώς, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το είδος των καυσίμων που αγοράστηκαν και η ποσότητα των καυσίμων που χρησιμοποιήθηκε καθώς και η ισοτιμία του συναλλάγματος λόγω του ότι η αγορά γίνεται σε δολάρια.

Η κα. Παπαδοπούλου ανέφερε επίσης ότι οι ανείσπρακτες οφειλές της ΑΗΚ από όλους τους πελάτες της Αρχής ανέρχονται σήμερα στα 24 εκ. Ευρώ περίπου εκ των οποίων τα 16 εκ. Ευρώ αφορούν κλειστούς λογαριασμούς εταιρειών που ανέστειλαν την λειτουργία τους. Όπως είπε, η Αρχή κινείται νομικά για είσπραξη αυτού του ποσού.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ποσό των ανείσπρακτων οφειλών προς την ΑΗΚ έχει μειωθεί τους τελευταίους 12 μήνες κατά 17%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση