ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αυξάνονται οι θέσεις στο δημόσιο

Αύξηση των αποπαγοποιήσεων και μείωση αφυπηρετήσεων καταγράφεται στην Έκθεση της ΕΔΥ

ΚΥΠΕ

Αύξηση των αποπαγοποιήσεων θέσεων και μείωση των αφυπηρετετήσεων στη δημόσια υπηρεσία καταγράφεται στην Ετήσια Έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για το 2015, η οποία επιδόθηκε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Γεώργιος Παπαγεωργίου έδωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου κατά την οποία αναλύθηκε το έργο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας τόσο κατά το 2015, όσο και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 και έγινε αναφορά στις νέες προκλήσεις που η Επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει.

Σύμφωνα με την Διευθυντική περίληψη της έκθεσης, το 2015 ήταν η χρονιά κατά την οποία σε κάποιο βαθμό άρχισε η αποπαγοποίηση της πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο, κάτι που αργά και σταδιακά επαναφέρει τα πράγματα στην ορθή πορεία σε σχέση με την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρεται, ότι το 2013 και το 2014 έτυχαν αποπαγοποίησης 19 και 126 θέσεις, αντίστοιχα, οι αποπαγοποιηθείσες το 2015 θέσεις ανήλθαν στις 426.
Από τις 426 αυτές θέσεις, οι 165 ήταν θέσεις Πρώτου Διορισμού, οι 136 θέσεις Πρώτου Διορισμού και Προαγωγής και οι 125 Προαγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, οι αποπαγοποιηθείσες θέσεις από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 485.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η νέα Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας επικέντρωσε την προσπάθεια της κατά το χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της στην κατά το δυνατό επιτάχυνση της πλήρωσης διευθυντικών ή/και μεσοδιευθυντικών θέσεων, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, έχοντας υπόψη ότι, λόγω της παγοποίησης, αρκετές διευθυντικές θέσεις παρέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα κενές και η διεύθυνση των επηρεαζόμενων υπηρεσιών και τμημάτων καλυπτόταν με αναπληρωτικούς διορισμούς.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, οι αφυπηρετήσεις στη δημόσια υπηρεσία παρουσιάζουν μια μείωση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι το 2011 είχαν αφυπηρετήσει 562, το 2012 980, το 2013 1000, το 2014 408, το 2015 162 και το 2016 (μέχρι σήμερα) 79.

Οι οικειοθελείς πρόωρες αφυπηρετήσεις το 2011 ανέρχονταν σε 341, το 2012 σε 734, το 2013 σε 926, το 2014 σε 365, το 2015 σε 97 και το 2016 (μέχρι σήμερα) σε 56.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι υπήρξε μια κορύφωση των των πρόωρων αφυπηρετήσεων το 2013 κατά την περίοδο που συζητούνταν, όπως είπε, “τα μνημονιακά μέτρα και αιωρείτο το ενδεχόμενο φορολόγησης του εφάπαξ και πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι επέλεξαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα για να διασφαλίσουν τα ωφελήματα τους”.

Από το 2015 οι αφυπηρετήσεις επέστρεψαν σε φυσιολογικούς αριθμούς και επίπεδα, είπε.

Σύμφωνα με τη Διευθυντική περίληψη της έκθεσης, ότι σημαντικό μέρος του χρόνου των συνεδριάσεων της Επιτροπής αναλώθηκε στην εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων εναντίων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και σε επανεξετάσεις προηγούμενων αποφάσεων της Επιτροπής που είχαν ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ασχολήθηκε, ως πειθαρχικό δικαστήριο για τους δημόσιους υπαλλήλους, με έντεκα συνολικά πειθαρχικές υποθέσεις. Από αυτές, οι τέσσερις συμπληρώθηκαν μέσα στο 2015, ενώ οι επτά εξακολουθούσαν να εκκρεμούν στο τέλος του υπό επισκόπηση έτους.

Η Επιτροπή επέβαλε σε τρεις υπαλλήλους χρηματικές ποινές που κυμαίνονταν από €2000 έως €5000 μαζί με την ποινή της αυστηρής επίπληξης. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή επιλήφθηκε εντός του 2015 δύο υποθέσεων μετά από ποινική καταδίκη δημοσίων υπαλλήλων και επέβαλε στη μια περίπτωση χρηματική ποινή ύψους €1500 και αυστηρή επίπληξη και στη δεύτερη χρηματική ποινή ύψους €1000.

Κατά τη διάρκεια του 2015, η Επιτροπή έθεσε σε διαθεσιμότητα τέσσερις υπαλλήλους δυνάμει του άρθρου 85 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, λόγω πειθαρχικής ή και αστυνομικής έρευνας ή και δίωξης. Στο τέλος του 2015, εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα επτά υπάλληλοι στους οποίους περιλαμβάνονται και υπάλληλοι που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον προηγούμενο και/ή προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι το 2015 ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας για αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας και ειδικότερα το μέρος εκείνο που αφορά τις προσλήψεις και προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, θέματα που σχετίζονται άμεσα με τις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Τα σχετικά νομοσχέδια είχαν κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή και εκκρεμούσαν προς ψήφιση ενώπιον του Νομοθετικού Σώματος στο τέλος του υπό ανασκόπηση έτους.

Η νέα Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, προστίθεται, από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της και συγκεκριμένα κατά την τελετή επίδοσης των διοριστηρίων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε δια του Προέδρου της την πλήρη στήριξή της στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία προωθείται και υπογράμμισε ότι θα συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, στα πλαίσια πάντοτε των αρμοδιοτήτων της, στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΥ αναφέρθηκε κατά τη διάσκεψη Τύπου, στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, προκειμένου η Επιτροπή να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις. Σημείωσε ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας από τον Φεβρουάριο του 2016 προχώρησε σε ηλεκτρονικού τύπου συνεδριάσεις ενώ παράλληλα προωθεί και την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων αλλά και την επικοινωνία με τα άλλα Υπουργεία με ηλεκτρονικό τρόπο.

Επικεντρώθηκε στους στόχους της Επιτροπής που είναι η παροχή υπηρεσιών ύψιστης ποιότητας με διαφάνεια και πλήρη σεβασμό στον πολίτη, με απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις και τη νομολογία του Δικαστηρίου, με τρόπο που να προάγει το περί δικαίου αίσθημα και με πιστή προσήλωση στις αρχές της αξιοκρατίας, της αμεροληψίας, της απροσωποληψίας και της αντικειμενικότητας.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία τα οποία θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη άσκηση της αποστολής που το Σύνταγμα και η νομοθεσία έχουν αναθέσει στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση