ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:02
 

Ορφανίδης: Προσχεδιασμένο το κούρεμα

Για εννέα ώρες ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης απαντούσε σε ερωτήσεις βουλευτών

Newsroom K

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών βρέθηκε σήμερα ο Αθανάσιος Ορφανίδης ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε σωρεία ερωτημάτων για την οικονομία, ρίχνοντας στην Κυβέρνηση Χριστόφια, Κεντρική Τράπεζα ενώ ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης ενδεχομένως να έπεσε σε παγίδα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το κούρεμα θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμα και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2013, αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη αμφισβητούσε άμεσα τα αποτελέσματα της έκθεσης PIMCO και ζητούσε στήριξη, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Θεσμών ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης. Ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη λανθασμένα βασίστηκε στις εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της PIMCO, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη έπεσε σε παγίδα, καθώς δεν ήταν σωστή η ανάλυση της Pimco.

«Η ανάθεση της έκθεσης έπρεπε να δοθεί στην Black Rock και όχι στην Pimco» ανέφερε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας πως η PIMCO δεν είχε την κατάλληλη εμπειρία για μία τέτοια δουλειά.

Ευθύνες στην Κεντρική Τράπεζα

Την πρώτιστη ευθύνη για τον ELA την έχει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, ανέφερε στην κατάθεσή του ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης. Ο ίδιος επεσήμανε πως σύμφωνα με πληροφορίες που πήρε το 2012, η Κεντρική Τράπεζα μετά την αποχώρησή του άλλαξε τις διαδικασίες, σημειώνοντας πως οι διαδικασίες που ακολουθούνταν για τον ΕΛΑ τον Γενάρη του 2013 δεν ήταν οι διαδικασίες που είχε εγκρίνει ο ίδιος.

Πιέσεις από κυβέρνηση Χριστόφια

Μιλώντας για το τι έκανε ο ίδιος ούτως ώστε να εμποδίσει ή για να διώξει τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο Αθανάσιος Ορφανίδης επεσήμανε πως ο ίδιος είχε μιλήσει με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και αρνηθεί την αύξηση της συμμετοχή της MIG στη Μαρφιν Λαϊκή. Όπως επεσήμανε ο κ. Ορφανίδης, προς μεγάλη του έκπληξη, λίγο μετά τη συνομιλία του με τον Ανδρέα Βγενόπουλο όπου και του ανακοίνωσε την απόφασή του δέχτηκε σφοδρή επίθεση από το τότε νέο μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας για την απόφασή του να αρνηθεί το αίτημα του κ. Βγενόπουλου.

Όπως επεσήμανε, δέχτηκε τηλεφώνημα στη συνέχεια από τον τότε υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη να επανεξετάσει το θέμα, ενώ στη συνέχεια, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος βρισκόταν σε διάσκεψη στη Σερβία και ζητούσε εξηγήσεις σχετικά με την άρνηση του αιτήματος του κ. Βγενόπουλου.

Ο διοικητής δεν είναι ο απόλυτος άρχων

Τον κ. Βγενόπουλο δεν είμαι εγώ που τον έφερα στην Κύπρο, εγώ τον έδιωξα, όταν μπορούσα βάσει νόμου, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Ορφανίδης, κληθείς να απαντήσει για το πώς αντιμετώπισε τότε ως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τη δράση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως συγκεκριμένο κόμμα, βάσει δημοσιευμάτων, είχε πάρει ένα μεγάλο ποσό από εταιρεία που σχετιζόταν με τον κ. Βγενόπουλο, αναφερόμενος προφανώς στο ΑΚΕΛ και τη FOCUS.

Σημείωσε για ακόμη μία φορά οτι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι ο απόλυτος άρχοντας και οτι ο διοικητής δεν λειτουργεί αυθαίρετα.

Σε ό,τι αφορά τη Uniastrum ανέφερε οτι τότε, γίνονταν εξαγορές γενικότερα και είχε να κάνει με την τότε συγκυρία και τις βελτιωμένες σχέσεις της Ρωσίας με χώρες της Ε.Ε. Σημείωσε πως δεν ήταν μόνο η Κύπρος που είχε προχωρήσει σε εξαγορά τράπεζας, επισημαίνοντας την ίδια στιγμή πως κάποιοι τότε, όταν γινόταν η εξαγορά, έλεγαν πως η κυπριακή οικονομία ηταν αλώβιτη.

Η έκθεση στα ελληνικά ομόλογα

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αθανάσιος Ορφανίδης στις κατηγορίες που δέχεται για την ευθύνη της Κεντρικής Τράπεζας για την έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Όπως επεσήμανε, οι ευρωπαϊκές οδηγίες είναι τέτοιες που οι επόπτες δεν έχουν λόγο, ούτε το δικαίωμα να ζητούν από τράπεζες είτε να μην αγοράζουν ομόλογα είτε να μην πουλούν.

Ορφανίδης: Ψευδής αναφορά οτι μόνο εγώ ήθελα την αγορά της Uniastrum

Είναι ψευδής η αναφορά οτι όλοι ήταν εναντίον της αγοράς της Uniastrum και μόνο εγώ την ήθελα ανέφερε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης στην Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία του επεσήμανε οτι σε προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών όπου εξετάστηκε το ζήτημα της Uniastrum διεφάνη πως όλοι ήταν εναντίον της εν λόγω αγοράς εκτός από τον ίδιο τον κ Ηλιάδη και τον Νομικό Σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε οτι η αγορά εκείνη είχε προοπτικές στην Κύπρο και τη Ρωσία τότε καθώς η οικονομία των δύο χωρών ήταν καλές.

Αξιόγραφα

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα των αξιογράφων, ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την ενημέρωση που είχε. Σημείωσε οτι πήρε πολύ αργότερα την πληροφόρηση σύμφωνα με το κεφάλαιο που αφορά τα αξιόγραφα, προσθέτοντας οτι το κακό είχε γίνει. Ανέφερε μάλιστα πως θα πρέπει να γίνει η δέουσα έρευνα στην Κεντρική Τράπεζα για το τι πήγε λάθος στο εν λόγω ζήτημα.

Το ζήτημα του ελβετικού φράγκου

Ο κ. Ορφανίδης κληθηκε να απαντήσει από την Επιτροπή Θεσμών και για το ελβετικό φράγκο. Παραδέχτηκε οτι δεν κατάφερε η Κεντρική Τράπεζα να εξηγήσει επαρκώς την επικινδυνότητα τους στην κοινή γνώμη. Επεσήμανε ωστόσο οτι το ελβετικό φράγκο προβλημάτισε γενικά τις χώρες της Ε.Ε καθώς και άλλες χώρες εκτέθηκαν παίρνοντας δάνειοσε ελβετικό φράγκο.

Δεν ζήτησα ποτέ να επαναδιοριστώ

Κληθείς να σχολιάσει γιατί ήθελε να επαναδιοριστεί τη στιγμή που δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής με την κυβέρνηση, ο Αθανάσιος Ορφανίδης επεσήμανε οτι δεν ζήτησε ποτέ να επαναδιοριστεί. Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε οτι είχε πολύ καλές επαφές με τους Υπουργούς Οικονομικών Σιαρλή και Καζαμία. Επεσήμανε οτι τότε είχε αναφέρει στον κ. Σιαρλή αν θα διευκόλυνε να παραιτηθεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και ο κ. Σιαρλή του απάντησε οτι δεν θα διευκόλυνε την κατάσταση.

70 αιτήματα παραχώρησης ELA

70 αιτήματα παραχώρηση ELA έγιναν σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη ο οποίος επεσήμανε οτι εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να αποσταλεί έκθεση σε Κεντρική Τράπεζα και Υπουργείο Οικονομικών.

Σε οτι αφορά το θέμα πώλησης υποκαταστημάτων, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως διερευνώντας το εν λόγω ζήτημα διαπίστωσαν πως υπήρχε πλήρης ανυπαρξία αρχείου για το τι είχε διαμηφθεί.

Το κεφάλαιο με τον σκληρό δίσκο

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την αφαίρεση του σκληρού δίσκου του Αθανάσιου Ορφανίδη από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή όταν αποχώρησε από το πηδάλιο της Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε οτι ο ίδιος ήταν ο πρώτος Κεντρικός Τραπεζίτης ο οποίος είχε laptop και όταν συζητήθηκε με τους αρμόδιους λειτουργούς της Κεντρικής Τράπεζας για την τεχνική υποστήριξη το πώς θα μπορούσε να σβήσει τα προσωπικά του δεδομένα με την επιστροφή του υπολογιστή του, του πρότειναν να παραδοθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και να αφαιρεθεί ο σκληρός δίσκος.

Ο κ. Ορφανίδης επεσήμανε πως υπήρχαν αποκλειστικά αντίγραφα εγγράφων της Κεντρικής Τράπεζας και όχι άλλα έγγραφα. Σημείωσε πως ο λόγος που πήρε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τον παρέδωσε αργότερα, ήταν για να μπορέσει να μεταφέρει ηλεκτρονικές διευθύνσεις.

Το «κούρεμα» είχε αποφασιστεί πριν τον Μάρτιο του 2013

Βάσει στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το κούρεμα, φαίνεται να είχε αποφασιστεί πολύ πριν από τον Μάρτιο του 2013, ανέφερε ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης Αθανάσιος Ορφανίδης κληθείς να απαντήσει αν το κούρεμα έγινε στο πόδι ή αν ήταν προσχεδιασμένο

Έτοιμος για άρση του τραπεζικού απορρήτου αν ζητηθεί

Πάντως ο ίδιος διαμήνυσε ότι είναι υπέρμαχος της διαφάνειας, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ανέφερε ότι «είναι έτοιμος να δώσει ότι προνοεί ο νόμος».

 Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Το ακριβό διαζύγιο των Μπέζος

«Ολες οι γυναικες θα ηθελαν να ειναι στην θεση της κας μπεζου!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  06:31

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X