ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσπάθεια να ξεπαγώσουν ο αγωγός ΦΑ και το καλώδιο ρεύματος

Στην Αθήνα τέλος του μήνα θα επιχειρηθεί να δοθεί ώθηση στα δυο ενεργειακά έργα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της Οικονομικής Καθημερινής για τα ενεργειακά έργα στρατηγικής σημασίας που έχουν περιπέσει σε «λήθαργο» αποτελεί ουσιαστικά η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Τουριστικών Πρακτόρων.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ που θα γίνει στην Αθήνα τέλος του μήνα ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι τα κάποια σημαντικά έργα ενεργειακών υποδομών που έχουν συμφωνηθεί σε επίπεδο ηγετών και τυγχάνουν στήριξης από τις Βρυξέλλες έχουν μείνει πίσω.

Στην ατζέντα της τριμερούς υπουργικής των Αθηνών ένα από τα βασικά θέματα θα είναι να δοθεί ώθηση σε δυο βασικά έργα τα οποία τα τελευταία τρία χρόνια είναι στα αζήτητα.

Το πρώτο είναι ο αγωγός ΦΑ με την ονομασία Easte Med που ουσιαστικά θα δώσει διέξοδο στα κοιτάσματα ΦΑ της Ανατολικής Μεσογείου στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά θα ικανοποιήσει και τον στόχο που έχει τεθεί από πλευράς Κομισιόν για άρση της ενεργειακής απομόνωσης κάποιων κρατών μελών της ΕΕ ανάμεσα σε αυτά της Κύπρου και της Ελλάδας.

Το συγκεκριμένο έργο έχει εγκριθεί και συμπεριλαμβάνεται στην λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) της Κομισιόν πριν το 2013. Ωστόσο μέχρι σήμερα τα βήματα που έχουν γίνει για υλοποίησή του είναι ελάχιστα με κάποιες φωνές στην Λευκωσία να υποστηρίζουν, όπως αποκάλυψε η Οικονομική, ότι το συγκεκριμένο έργο έχει ή βρίσκεται στα πρόθυρα ναυαγίου.

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι «μαζί με τις υπόλοιπες επιλογές που εξετάζονται είναι και αυτό υπό εξέταση». Στο σημείο αυτό ο κ. Λακκοτρύπης έθεσε μια σημαντική παράμετρο του όλου εγχειρήματος πόντισης αγωγού ΦΑ μήκους 878 χιλιομέτρων που θα φέρει ενεργειακά κοντά την Κύπρο με την Ελλάδα και την Ευρώπη μέσω Κρήτης.

Παρά το ότι γεγονός ότι έχουν περάσει τρία χρόνια και πλέον τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και Ισραήλ δεν υπάρχει μελέτη τεχνικής και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου. «Η μελέτη βιωσιμότητας που είναι αυτή την στιγμή σε εξέλιξη θα μας καταδείξει τόσο την τεχνική όσο και την οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος».

Εκτός από την άνω σημαντική παράμετρο όπου οι απόψεις που καταγράφονται δεν είναι ενθαρυντικές ο κ. Λακκοτρύπης εμέσως πλην σαφώς έθεσε και μια δεύτερη εξίσου σημαντική. Την αλλαγή των ενεργειακών δεδομένων στην βάση των επιβεβαιωμένων ποσοτήτων ΦΑ.

Ουσιαστικά γίνεται παραδεκτό από επίσημα χείλη ότι με τις υφιστάμενες ποσότητες ο Easte Med παραμένει μια ανέφικτη στρατηγική επιλογή με την ελπίδα ότι οι μελλοντικές ανακαλύψεις θα μπορούν να στηρίξουν ένα έργο όπως αυτό.

Καλώδιο Ισραήλ Βασιλικό Κρήτη
Το δεύτερο ουσιώδες έργο υποδομής και κοινού ενδιαφέροντος είναι αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ. Το συγκεκριμένο έργο εμφανίζει σημάδια κόπωσης με τις πληροφορίες της Οικονομικής να υποστηρίζουν ότι μέχρι και τέλη του 2015 η ΡΑΕΚ δεν είχε ενώπιον της οποιαδήποτε μελέτη.

Ο υπουργός Ενέργειας υποστήριξε ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου που είναι ιδιωτική εταιρεία έχει καταθέσει την επενδυτική της πρόταση και στους ρυθμιστές των τριών χωρών πρόταση η οποία είναι υπό μελέτη και θα αποτελέσει το βασικό μέρος των συζητήσεων που θα γίνουν στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η επενδυτική πρόταση για το συγκεκριμένο έργο προνοεί σε δυο φάσεις την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών. Μέχρι το 2019 την σύνδεση Ισραήλ με Κύπρο και της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα και μέχρι το 2022 το εναπομείναν κομμάτι και το δυσκολότερο όπως τονίσθηκε από τον κ. Λακκοτρύπη Κύπρου Κρήτης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X