ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωνάζει για μειωμένα κονδύλια ο ΚΟΤ

Για τον Γιώργο Λακκοτρύπη το θέμα «προϋπολογισμός» δεν είναι το κύριο πρόβλημα

Σωρεία θεμάτων που αφορούν τον τουρισμό αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τη συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από την αυτεπάγγελτη εξέταση που διενήργησε ο ΚΟΤ για την οποία υπέβαλε και υπόμνημα στην Επιτροπή, όπως εξάλλου τους είχε ζητηθεί μετά την συνεδρία της Επιτροπής στις 28 Ιουνίου 2016, με θέμα «τα προβλήματα και οι προοπτικές του τουρισμού».

Μία από τις κύριες ανησυχίες του ΚΟΤ, είναι οι χαμηλές και ανεπαρκείς πιστώσεις, όπως τις περιγράφουν οι ίδιοι, για την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς παρόλο που παρατηρείται αύξηση της τουριστικής κίνησης και εσόδων, ο προϋπολογισμός του κράτους για τον τουρισμό, μειώνεται. Χαρακτηριστικά, ο Οργανισμός αναφέρει ότι από τα 102 εκατ. ευρώ κρατικής χορηγίας το 2009, υπήρξε διαδοχική μείωση με κατάληξη στα μόλις 48,5 εκατ. ευρώ το 2016. Όπως σημειώνεται στο υπόμνημα, η μείωση αυτή έχει προκαλέσει συρρίκνωση της έκτασης και του εύρους των ενεργειών και έργων που προέβλεπαν να υλοποιήσουν.

Οι δράσεις αυτές που περιορίστηκαν περιλαμβάνουν: χορηγίες μέσω σχεδίων κινήτρων για στήριξη ειδικών προϊόντων (όπως αθλητικός τουρισμός), προβολή, προβλεπόμενες πιστώσεις για υλοποίηση εγκεκριμένων ΕΕ προγραμμάτων, διατήρηση υφιστάμενων και διείσδυση σε νέες αγορές και ηλεκτρονικό μάρκετινγκ, μεταξύ άλλων.

Περιορισμένη προώθηση

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, για να μπορέσει ο τουρισμός να δώσει την απαιτούμενη στήριξη και ώθηση στην οικονομία, μεγιστοποιώντας τα οφέλη από τις δυνατότητες και προοπτικές του, θα πρέπει να πληρούνται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις και να δίνονται κάποια ελάχιστα οικονομικά εφόδια, που είναι δυστυχώς κατά πολύ χαμηλότερα των αναγκαίων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι η περιορισμένη και ελλιπής επένδυση σε προϊόν και προώθηση επηρεάζει αρνητικά σε βάθος χρόνου, δημιουργώντας κενά και διευρυνόμενα ρήγματα.

Όσον αφορά στο 2017, η σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων, τονίζει ο ΚΟΤ, και οι απαιτούμενες προσπάθειες για ανοίγματα και απαραίτητη επένδυση σε ανερχόμενες αγορές με προοπτική, συνεπάγονται την αύξηση των συμβατικών υποχρεώσεων έναντι στρατηγικών εταίρων για διαφημιστικές και προωθητικές ενέργειες. Επί του θέματος, καταλήγει ο Οργανισμός, ο αυξημένος προϋπολογισμός του 2017 που υποβλήθηκε «έχει δυστυχώς απορριφθεί στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής περισυλλογής».

Σε δική του τοποθέτηση όσον αφορά στο θέμα προϋπολογισμού, ο Υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι το Υπουργείο δεν θεωρεί ότι είναι κύριο θέμα ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ, καθώς είχε πολλές εξοικονομήσεις και ταυτόχρονα κατάφερε να αυξήσει την τουριστική κίνηση σημαντικά, γεγονός που πιστώνεται στον Οργανισμό. Εκ του Υπουργείου Οικονομικών, η Λειτουργός Σώτια Χατζησπύρου ανέφερε ότι αν παραστεί ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, «τότε θα το δούμε».

Επιπρόσθετα, ακόμα ένα πρόβλημα που υποδεικνύεται στο υπόμνημα είναι αυτό των μη αδειούχων καταλυμάτων. Όπως αναφέρεται,, υπάρχουν αυθαίρετες, παράνομες επεκτάσεις και μετατροπές σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής. «Διαχρονικά παρουσιάζεται μεγάλη αργοπορία από μέρους των Πολεοδομικών Αρχών στην εξέταση των αιτήσεων για έκδοση πολεοδομικών αδειών και αδειών οικοδομής», σημειώνεται χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι δεν διαπιστώθηκε η λήψη κάποιου μέτρου βελτίωσης του προβλήματος. Βάσει στοιχείων του 2015, τονίζει ο ΚΟΤ, το 75% περίπου του κύριου ξενοδοχειακού δυναμικού λειτουργεί χωρίς άδεια λειτουργίας από τον ΚΟΤ. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 52% του συνολικού δυναμικού της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, «με αποτέλεσμα ο κρισιμότατος για την οικονομία τομέας του τουρισμού να λειτουργεί κάτω από ένα προβληματικό καθεστώς αβεβαιότητας.

Κατά τον Οργανισμό, το ζήτημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθότι οι αυθαίρετες κτιριακές τροποποιήσεις ενδέχεται να επηρεάζουν όχι μόνο τα επίπεδα λειτουργίας μιας μονάδας, αλλά και θέματα ασφάλειας και υγείας. Η διαιώνιση του προβλήματος, προσθέτει ο ΚΟΤ, και η με ταχύ ρυθμό επέκταση του σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες, οφείλεται, σε μεγάλο ποσοστό και στην ανοχή που επιδεικνύεται από τις αδειοδοτούσες Αρχές. Ο Οργανισμός θεωρεί ότι το θέμα θα μπορούσε να ελεγχθεί ή τουλάχιστο να περιοριστεί, αν λαμβάνονταν τα δέοντα μέτρα και εφαρμόζονταν οι πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, «που σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ αυστηρές».

Πολλά τα μη αδειούχα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος ήταν και αυτός παρών στη συνεδρίαση, παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχουν «πάρα πολλά μη αδειούχα καταλύματα», αλλά σημείωσε ότι σαν Υπουργείο Εσωτερικών δίνει προτεραιότητα για την εξέταση οποιασδήποτε αίτησης για να νομιμοποιηθεί κατάλυμα ή έστω καταγγελίας. Ο Ντίνος Κάκκουρας, πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ΑCTA), σημείωσε ότι πιθανόν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο τους τα μη αδειούχα ξενοδοχεία για λόγους ασφάλειας, προσθέτοντας ότι μπορεί να δοθούν προσωρινές άδειες μέχρι ωσότου να λυθούν τα προβλήματα. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου έκανε λόγο για να επιταχυνθεί η αδειοδότηση, καθώς όπως σημείωσε, «80% των μη αδειούχων είναι λόγω του ότι αργούν να εκδοθούν οι άδειες».

Επιπρόσθετα θέματα που έθεσε επί τάπητος ο Οργανισμός αφορούν σε θέματα παραλιών, όπως για τον ανεπαρκή αριθμό ναυαγοσωστών, την αναγκαιότητα θέσπισης νομικού πλαισίου που να υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ναυαγοσωστικής στελέχωσης όλων των οργανωμένων παραλιών. Επίσης, σε περιόδους αιχμής, σημειώνεται, έχουν παρατηρηθεί προβλήματα συμφόρησης στα δύο αεροδρόμια, με μεγάλες ουρές αναμονής, «παρόλο που τελευταία έχει παρατηρηθεί σημαντική βελτίωση».

Παράλληλα, ο ΚΟΤ τονίζει ότι γίνεται παραλήπτης παραπόνων τόσο από Κύπριους όσο και από ξένους τουρίστες σε σχέση με τους οδηγούς ταξί για μη χρήση ταξίμετρου, υπερχρεώσεις και αντιεπαγγελματική εμφάνιση και συμπεριφορά προς τους πελάτες. Προσθέτως, παρατηρείται ανεπάρκεια στη σύνδεση των τουριστικών περιοχών με αστικά κέντρα, αρχαιολογικούς/ιστορικούς χώρους και άλλες περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και την ενδοχώρα.
Όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας, ο Οργανισμός παρατηρεί ότι υπάρχει ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και ενίσχυση αστυνόμευσης στις τουριστικές περιοχές, όπως επίσης και για την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των τουριστών.

Σημειώνεται στο υπόμνημα, επίσης, υπέρμετρη βία από προσωπικό ασφαλείας κέντρων αναψυχής.
Θέμα ήγειρε επίσης ο ΚΟΤ για παραπληροφόρηση τουριστών, κυρίως στην διάθεση απομιμήσεων προϊόντων σε ψηλές τιμές, όπως Λευκαρίτικα κεντήματα, παραπλανητικές διαφημίσεις τουριστικών καταλυμάτων σε ιστοσελίδες, σε ανεπαρκή συμβόλαια από εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και υπερχρέωση ντεπόζιτου καυσίμων, στην ενοικίαση μη αδειούχων καταλυμάτων μέσω ιστοσελίδων και στη μη επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης, μεταξύ άλλων.

Τουριστική αστυνομία με κοντό παντελόνι και ποδήλατο

Υπήρξε πρόταση από τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Άγγελο Βότση, όπως δημιουργηθεί τουριστική αστυνομία στα πρότυπα ξένων χωρών, η οποία θα αποτελεί ξεχωριστό παρακλάδι του σώματος της αστυνομίας και θα φέρει κοντό παντελόνι και κράνος σε ποδήλατο. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η αστυνόμευση των παραλιών και τουριστικών περιοχών, με τρόπο, δηλαδή, που δεν θα συνιστά την αυξημένη παρουσία της αστυνομίας απειλητική.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, είπε ότι τα αεροδρόμια μπορούν να εξυπηρετήσουν μέχρι και 10 εκατομμύρια επιβάτες και υπάρχουν πρόνοιες για να επεκταθούν περαιτέρω αν χρειαστεί. Σε παρατήρηση του Οργανισμού ότι οι κρουαζιέρες έχουν μειωθεί πάρα πολύ, συμφώνησε, όμως σημείωσε ότι αυτό είναι λόγω φασαριών στην περιοχή, άρα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει κάτι δραστικά ως προς αυτόν τον τομέα.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Χάρης Λοϊζίδης, σε δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στον άγραφο κανόνα του να διατίθεται το 3% των εσόδων από τον τουρισμό σε θέματα προβολής και προώθησης, κάτι που δεν γίνεται. Τέλος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Κέντρων Αναψυχής έκρουσε και αυτός με τη σειρά του τον κώδωνα κινδύνου όσον αφορά σε μη αδειούχα καταλύματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «παραδείγματος χάριν, το κράτος δεν πρέπει να αναμένει από τους ιδιοκτήτες των κέντρων να επενδύουν λεφτά σε ωραιοποίηση ταμπελλών μετά από υποδείξεις των δήμων, τη στιγμή που γύρω τους υπάρχουν αμέτρητα καταλύματα τα οποία είναι μη αδειούχα. Δεν μπορούμε να αναμένουμε φιλότιμο χωρίς αντίκρισμα», σημείωσε.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X