ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανάπτυξη παρουσίασε η κυπριακή οικονομία

Ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 2,9% του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο του 2016

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανάπτυξη, για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο, παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο του 2016 η κυπριακή οικονομία, με το ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 2,9% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

Αυτός είναι ο ισχυρότερος ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας από το γ΄ τρίμηνο του 2008 όταν η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,4% του ΑΕΠ. Το 2008 ήταν η τελευταία χρονιά που καταγράφηκαν ρυθμοί ανάπτυξης πέραν του 3%.

Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο +2.7%.

Σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2016, η κυπριακή οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7%.

Σημειώνεται ότι τα νέα στοιχεία για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο του 2016 είναι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας

Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: "Ξενοδοχεία και Εστιατόρια", "Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές δραστηριότητες", "Λιανικό και Χονδρικό Εμπόριο", "Μεταποίηση", "Κατασκευές" και "Μεταφορές".

Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν οι τομείς: "Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί", "Ενημέρωση και Επικοινωνία" και "Γεωργία, Δασοκομία και Αλιεία".

Η κυπριακή οικονομία είχε εισέλθει σε μια δεύτερη βαθύτερη ύφεση το γ΄ τρίμηνο του 2011, η οποία διήρκεσε 14 συνεχόμενα τρίμηνα, μέχρι το δ΄ τρίμηνο του 2014, και από τότε παρουσιάζει συνεχόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Στην πρώτη της ύφεση, η κυπριακή οικονομία εισήλθε στο β΄ τρίμηνο του 2009, από την οποία εξήλθε το β΄ τρίμηνο του 2010.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση