ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πράσινο φως από το Υπουργικό για τον προϋπολογισμό για το 2017

Εκτιμάται πως το έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 0.6%

Τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2017, τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΜΔΠ) 2017-2019, ενέκρινε απόψε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2017-2019 τέθηκε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόκειται για τον πρώτο που ετοιμάζεται μετά την έξοδο της Κύπρου από το Μακροοικονομικό Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής και ο τέταρτος στη σειρά που ετοιμάζεται από την παρούσα κυβέρνηση.

Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε στο Υπουργικό, παραμένει η διασφάλιση των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. «Κλειδί αποτελεί η περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εδραίωση της εμπιστοσύνης ξένων και ντόπιων επενδυτών».

Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προβλέπεται να είναι οριακά ελλειμματικό και να μην ξεπεράσει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 0,6%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για έλλειμμα ύψους 0,3% για το 2016.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι, τα δημόσια έσοδα για το 2017 θα ανέλθουν στα €6.964 εκ. σε σύγκριση με €6.839 εκ. παρουσιάζοντας οριακή αύξηση της τάξης του 1,1%.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από την κατηγορία "φορολόγηση του εισοδήματος και της περιουσίας" για το 2017, υπολογίζεται να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα του προηγούμενου χρόνου, φθάνοντας τα €1.706 εκ. από €1.704 εκ. το 2016 σημειώνοντας οριακή μόνο μεταβολή της τάξης του 0,1%, λόγω κατάργησης της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς σύμφωνα με τον περί της «Έκτακτης Εισφοράς Εργοδοτουμένων, Συνταξιούχων και Αυτοτελώς Εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και της Έκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο» και της κατάργησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τα έσοδα από την κατηγορία "φόροι παραγωγής και εισαγωγής" αναμένεται να παρουσιάσουν θετική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο της τάξης του 1,7% και να φθάσουν στα €2.694 εκ. περίπου σε σύγκριση με €2.645 εκ το 2016 λόγω αύξησης της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος που αναμένεται να συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση.

Οι συνεισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται να αυξηθούν στα €1.565 εκ. το 2017 σε σύγκριση με €1.533 εκ. τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,1% αντικατοπτρίζοντας τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Τα άλλα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν στα €800 εκ. το 2017 σε σύγκριση με €783 εκ. τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,9% κυρίως λόγω επιτάχυνσης/ωρίμανσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και κατ’ επέκταση μεγαλύτερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων και των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού.

Όσον αφορά τις συνολικές δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι το 2017 θα αυξηθούν στα €7.069 εκ. σε σύγκριση με €6.891 εκ. κατά το 2016, σημειώνοντας μεταβολή ύψους 2,3%. 40. Αναλυτικότερα, οι απολαβές προσωπικού προβλέπεται να αυξηθούν κατά το 2017 στα €2.342 εκ. από τα €2.258 εκ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση ύψους 3,7%, λόγω της λήξης της ισχύος του περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2011 (192(I)/2011), καθώς και λόγω πρόσληψης αριθμού οπλιτών στην Εθνική Φρουρά.

Οι κοινωνικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα €2.573 εκ. το 2017 σε σύγκριση με €2.539 εκ. τον προηγούμενο χρόνο σημειώνοντας αύξηση ύψους 1,3% λόγω κυρίως αύξησης των δικαιούχων για σύνταξη. Σημειώνεται ότι, η συγκράτηση της μεταβολής στις κοινωνικές δαπάνες οφείλεται τόσο στην εκτίμηση για μείωση των δαπανών για ανεργιακό επίδομα, όσο και για πληρωμές για πλεονάζον προσωπικό, εφόσον η αγορά εργασίας σταδιακά ομαλοποιείται.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα €347 εκ. το 2017 σε σύγκριση με €336 εκ τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,7%.

Ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός δηλώνει ο ΥΠΟΙΚ

Ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2017 επιβεβαιώνει και στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, πριν την έναρξη συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θα συζητήσει θέματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι “παρουσιάζω σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο τον προϋπολογισμό του κράτους, ο οποίος είναι ισοσκελισμένος, με οριακό μόνο έλλειμμα και ένα ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα”.

"Στο σκέλος των εσόδων υλοποιούνται σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν καταστεί εφικτές μέσα από τη συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και οι οποίες με τη σειρά τους θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα".

Στο σκέλος των δαπανών υπάρχει μια λελογισμένη αύξηση των πρωτογενών δαπανών ύψους 1,5% περίπου. Με κανέναν τρόπο όμως δεν ξεφεύγουμε από τα όρια ασφαλείας, από τα όρια λογικής. Για άλλη μια χρονιά θα είναι ένας ουσιαστικά ισοσκελισμένος προϋπολογισμός με οριακό και μόνον έλλειμμα και με ένα ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα.

Με λίγα λόγια δαπανούμε το σύνολο των εσόδων μας αλλά τίποτα περισσότερο από αυτά.
Οι βασικές παράμετροι του προϋπολογισμού και ο βασικές μακροοικονομικές εκτιμήσεις έχουν επιβεβαιωθεί από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, αυτό το νέο θεσμό που έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία καταρτισμού του προϋπολογισμού, αλλά και στην προσπάθεια διαφύλαξης μιας σταθερής πορείας».

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση