ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προϋπολογισμός με αυξημένες δαπάνες και έσοδα

Ο πρώτος μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης των διεθνών δανειστών

Τον πρώτο κρατικό προϋπολογισμό εκτός προγράμματος στήριξης ενέκρινε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο και τον προτελευταίο της παρούσας κυβέρνησης . Στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, όπως μεταφέρθηκε στο Υπουργικό, παραμένει η διασφάλιση των προϋποθέσεων για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αύξησης της απασχόλησης και μείωσης της ανεργίας. «Κλειδί αποτελεί η περαιτέρω εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εδραίωση της εμπιστοσύνης ξένων και ντόπιων επενδυτών». Το δημοσιονομικό ισοζύγιο το 2017, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προβλέπεται να είναι οριακά ελλειμματικό και να μην ξεπεράσει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, το 0,6%, σε σύγκριση με την εκτίμηση για έλλειμμα ύψους 0,3% για το 2016.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα δημόσια έσοδα για το 2017 θα ανέλθουν στα €6.964 εκατ. σε σύγκριση με €6.839 εκατ. παρουσιάζοντας οριακή αύξηση της τάξης του 1,1%.

Αναλυτικότερα, τα έσοδα από την κατηγορία «φορολόγηση του εισοδήματος και της περιουσίας» για το 2017, υπολογίζεται να παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα του προηγούμενου χρόνου, φθάνοντας τα €1.706 εκατ. από €1.704 εκατ. το 2016, σημειώνοντας οριακή μόνο μεταβολή της τάξης του 0,1%, λόγω κατάργησης της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς σύμφωνα με τον περί της «Έκτακτης Εισφοράς Εργοδοτουμένων, Συνταξιούχων και Αυτοτελώς Εργαζομένων του Ιδιωτικού Τομέα και της Έκτακτης Εισφοράς Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμο» και της κατάργησης του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας.

Τα έσοδα από την κατηγορία «φόροι παραγωγής και εισαγωγής» αναμένεται να παρουσιάσουν θετική μεταβολή σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο της τάξης του 1,7% και να φθάσουν στα €2.694 εκατ. περίπου σε σύγκριση με €2.645 εκατ. το 2016 λόγω αύξησης της απασχόλησης και του διαθέσιμου εισοδήματος που αναμένεται να συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στην ιδιωτική κατανάλωση.

Οι συνεισφορές στα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων προβλέπεται να αυξηθούν στα €1.565 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €1.533 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 2,1% αντικατοπτρίζοντας τις αναμενόμενες θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας.

Τα άλλα έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν στα €800 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €783 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 1,9% κυρίως λόγω επιτάχυνσης/ωρίμανσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων και κατ’ επέκταση μεγαλύτερης απορρόφησης κοινοτικών πόρων και των εσόδων από την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του λιμανιού της Λεμεσού.

Όσον αφορά τις συνολικές δημόσιες δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι το 2017 θα αυξηθούν στα €7.069 εκατ. σε σύγκριση με €6.891 εκατ. κατά το 2016, σημειώνοντας μεταβολή ύψους 2,3%. Αναλυτικότερα, οι απολαβές προσωπικού προβλέπεται να αυξηθούν κατά το 2017 στα €2.342 εκατ. από τα €2.258 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας αύξηση ύψους 3,7%, λόγω της λήξης της ισχύος του περί της μη Παραχώρησης Προσαυξήσεων και Τιμαριθμικών Αυξήσεων στους Μισθούς των Αξιωματούχων και Εργοδοτουμένων και στις Συντάξεις των Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμος του 2011 (192(I)/2011), καθώς και λόγω πρόσληψης αριθμού οπλιτών στην Εθνική Φρουρά.

Οι κοινωνικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα €2.573 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €2.539 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο σημειώνοντας αύξηση ύψους 1,3% λόγω κυρίως αύξησης των δικαιούχων για σύνταξη. Σημειώνεται ότι η συγκράτηση της μεταβολής στις κοινωνικές δαπάνες οφείλεται τόσο στην εκτίμηση για μείωση των δαπανών για ανεργιακό επίδομα, όσο και για πληρωμές για πλεονάζον προσωπικό, εφόσον η αγορά εργασίας σταδιακά ομαλοποιείται.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες προβλέπεται να αυξηθούν στα €347 εκατ. το 2017 σε σύγκριση με €336 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 3,7%.

Περισσότερη βελτίωση

Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Με την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και την αναμενόμενη σταδιακή απάμβλυνση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανάπτυξη αναμένεται να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Το βελτιωμένο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θεωρούνται κλειδί για την πορεία της κυπριακής οικονομίας. Επιπρόσθετα, η απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή έχει ήδη προωθηθεί ικανοποιητικά και αναμένεται να συνεισφέρει θετικά στην πορεία ανάκαμψης.

Σημειώνεται δε πως η εγχώρια ζήτηση και ειδικότερα η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να ανακάμψει περαιτέρω, ενώ η ανεργία προβλέπεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία. Όλα τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προσδοκιών όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού, δημιουργούν θετικές προοπτικές για την κυπριακή οικονομία.

Επίσης, μεσοπρόθεσμα αναμένονται σημαντικές επενδύσεις περιλαμβανομένων άμεσων ξένων επενδύσεων, κυρίως για εμπλουτιστικές εργασίες στον τομέα του τουρισμού (μαρίνες Αγίας Νάπας και Πάφου και καζίνο), της εκπαίδευσης (υποδομές Πανεπιστημίου Κύπρου), των μεταφορών (διαχείριση λιμανιού Λεμεσού από στρατηγικούς επενδυτές) και της ενέργειας (καινοτόμες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων).

Από πλευράς πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, για τα επόμενα τρία χρόνια (2017-2019), ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί ετήσια γύρω στο 2,8%. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας, ο ρυθμός πληθωρισμού για το 2017 προβλέπεται να ανέλθει στο 0,5%, ενώ για τα έτη 2018 και 2019 προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 1,5% και 2,0% αντίστοιχα.

Για το 2017, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 11,0%, ακολούθως το 2018 να περιορισθεί στο 10,0% και το 2019 να μειωθεί περαιτέρω στο 9,0%. Η απορρόφηση των νέων στην αγορά εργασίας και η μακροπρόθεσμη ανεργία παραμένουν ακόμη μεγάλες προκλήσεις.

Καταργούνται θέσεις και δημιουργούνται άλλες

Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2017, προτείνεται η κατάργηση 80 μόνιμων θέσεων από τις οποίες οι 10 αφορούν τις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες / Υπουργεία / Τμήματα και οι 70 αφορούν τις θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού. Οι εν λόγω καταργήσεις είναι πρόσθετες των καταργήσεων που έγιναν μεταξύ του 2013-2016.

Επιπλέον, δημιουργούνται 47 νέες θέσεις: οι 35 στον κυπριακό στρατό, 4 στη Δικαστική Υπηρεσία, 3 στη νομική υπηρεσία, 1 στο Υπουργείο Οικονομικών και 4 στις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Όσον αφορά τους υπηρετούντες 100 ειδικούς αστυφύλακες για τη φρούρηση του χώρου κράτησης Λαθρομεταναστών στη Μενόγεια (Νόμος Αρ 45 (ΙΙ)/2012) και τους 80 ειδικούς αστυφυλακές για τη φρούρηση των κρατικών νοσηλευτηρίων (Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου 66.192 ημ 24/10/2007) έχει περιληφθεί ειδική σημείωση στο Επεξηγηματικό Υπόμνημα ούτως ώστε να μπορούν να μετακινούνται ανάλογα με τις ανάγκες της Αστυνομίας.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X