ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσικό χαστούκι στην αξιοπιστία της χώρας

Στην Αρχή Εξυγίανσης αντανακλούν οι κατηγορίες της Κεντρικής για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Διπλή ανάγνωση έχει η απόφαση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας να ανακαλέσει την άδεια της ρωσικής Rosprombank η οποία στα χαρτιά ανήκει κατά 50.04% στη Λαϊκή Τράπεζα.

Από τη μία, πρόκειται για ένα από λίγα περιουσιακά στοιχεία που είχαν απομείνει στους κουρεμένους καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι βλέπουν πως μετά από τριάμισι χρόνια οι ελπίδες τους για ελάχιστη αποζημίωση σβήνουν σιγά-σιγά. Από την άλλη, το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αποτελεί ένα νέο χαστούκι στην προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια από τη χώρα να αποτινάξει από πάνω της τη ρετσινιά παράνομων πράξεων και τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Η ανακοίνωση της Κεντρικής της Ρωσίας, αποτελεί ράπισμα για ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα έστω κι αν πρόκειται για την 323η σε μέγεθος τράπεζα στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα κι αν ανήκει σε μία τράπεζα που τελεί υπό καθεστώς διαχείρισης τα τελευταία χρόνια. Οι βαριές κατηγορίες περί μη συμμόρφωσης με τους κανόνες περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μετά και από συνεχείς παραβιάσεις μέσα σε ένα χρόνο αλλά και οι ευθύνες που αποδίδονται στη διοίκηση αλλά και διεύθυνση της τράπεζας, αναμένεται να έχουν αντίκτυπο στην αξιοπιστία ολόκληρου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία τράπεζα που ελέγχεται από κυπριακή τράπεζα, με Κύπριους στο διοικητικό συμβούλιο, υπό την Αρχή Εξυγίανσης και που η μητρική της υπάγεται στον ευρωπαϊκό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης.

Η απόφαση δεν μετριάζεται από τις αναφορές περί ισχυρού Ρώσου μετόχου ο οποίος ουσιαστικά έκανε ότι ήθελε στην τράπεζα, αφού στα τρία και βάλε χρόνια που προηγήθηκαν θα έπρεπε να είχαν αλλάξει πράγματα και καταστάσεις.
Επί της ουσίας, πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση απόφασης Κεντρικής Τράπεζας για ανάκληση άδειας θυγατρικής της Λαϊκής, όπως είχε προαναγγείλει πως θα γίνει ο Ειδικός Διαχειριστής της Κρις Παύλου πριν μήνες, χωρίς όμως στο ενδιάμεσο να κατορθώσει να ολοκληρώσει κάποια πώληση παρά τις κατά καιρούς αναφορές περί ύπαρξης ενδιαφέροντος ακόμα και ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την θυγατρική στη Ρουμανία.

Η ανακοίνωση της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, σχολιάζει επίσης πολιτικές υψηλού ρίσκου που εφάρμοσε η τράπεζα, τοποθετώντας χρήματα σε χαμηλής ποιότητας περιουσιακά στοιχεία ενώ αναγκάστηκε να λάβει μέτρα για να χρεοκοπήσει.
Παρά τις πληροφορίες που διαρρέουν πως τις τελευταίες μέρες γίνονταν διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους Ρώσους επενδυτές για το 50.04% της τράπεζας, εντούτοις αναμένεται πως θα ζητηθούν εξηγήσεις για την κατάσταση που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση.

Διαβάζονται σήμερα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση