ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

S&P: Η μείωση μη εξυπηρετούμενων κλειδί για την επενδυτική βαθμίδα

Από ΒΒ- σε ΒΒ η αναβάθμιση με θετικό ορίζοντα 12 μηνών για περαιτέρω βελτίωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε πριν από λίγο ο οίκος S&P διατηρώντας τον θετικό ορίζοντα για την οικονομία.

 Ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας κατά 2.7% το 2016 και μέσω όρο ανάπτυξης 2.5% την περίοδο 2017-2019.

Ο θετικός ορίζοντας, θα μετατραπεί σε νέα αναβάθμιση εντός των επόμενων 12 μηνών αν επιταχυνθεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο οίκος θεωρεί πως τομείς όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες, τουρισμός, οι κατασκευές και η ιδιωτική κατανάλωση θα συμβάλουν στην ανάκαμψη, ενώ ο τραπεζικός τομέα θα χρειαστεί ακόμα μερικά χρόνια προτού καταφέρει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη. Παρά το ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας δεν συμβάλει θετικά στον επενδυτικό ορίζοντα, διάφορα έργα που βρίσκονται στα σκαριά στον τουριστικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα των υπηρεσιών θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και θα συμβάλουν στην εσωτερική ζήτηση τα επόμενα χρόνια.
Πάντως, σχολιάζει πως οι ανησυχίες για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών μειώνονται αφού έφτασαν στο αποκορύφωμα τους στις αρχές του 2015. Παράλληλα, οι προσδοκίες για ταχύτερη βελτίωση το 2016-2017 αυξάνονται αφού τα μη εξυπηρετούμενα μειώθηκαν κατά 10%, σε ονομαστικό όρο, από τον Μάιο του 2016. Από την άλλη, παρόλο που ο δείκτης κάλυψης βελτιώθηκε στο 37%, χαρακτηρίζεται ως χαμηλός.
Όσον αφορά τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, εκτιμάται πως θα μειωθεί σε 1.3 δις. μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο οίκος αναφέρεται και στις θετικές επιπτώσεις για ανάπτυξη του νησιού που μπορεί να έχει επιφέρει η επίλυση του Κυπριακού παρά τις αρχικές προκλήσεις.  Ο οίκος εκτιμά πως την περίοδο 2016-2019 η κυβέρνηση θα καταβάλει πληρωμές για τόκους αντίστοιχες με το 6.4% των εσόδων της.

Ικανοποίηση από το ΔΗΣΥ

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από «ΒΒ-» σε βαθμίδα «ΒΒ» αντικατοπτρίζει, όπως αναφέρεται, την ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη, τη μείωση του χρέους και τη βελτίωση που καταγράφεται στον τραπεζικό τομέα.


Ωστόσο, όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών, βασικός στόχος είναι, συνεχίζοντας την πορεία αναβαθμίσεων, να φτάσει η Κύπρος σε επενδυτική βαθμίδα. Ένα τέτοιο επίτευγμα, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων, θα επιτρέψει συγκεκριμένα τη συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη μείωση των επιτοκίων για τη χρηματοδότηση μας.


Πρέπει, επομένως, να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και να στηρίξουμε τις πολιτικές της Κυβέρνησης η οποία έχει δείξει ότι μπορεί να συνδυάζονται συνετή δημοσιονομική διαχείριση και αποκατάσταση των βασικών ισορροπιών, με την ανάπτυξη και την αποκατάσταση συνθηκών ευημερίας στον τόπο,τονίζει ο Δησυ στην ανακοίνωση του.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση