ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας η κατάρρευση της οικονομίας

Η τρίτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει η τρίτη συνάντηση των ανακριτών με τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, για την διερεύνηση των υποθέσεων που αφορούν την οικονομία. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο υπήρξε πρόοδος στις όποιες ενέργειες είχαν αποφασιστεί στις προηγούμενες δύο συναντήσεις. 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι ανακριτές ερευνούν την εξαγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum από την Τράπεζα Κύπρου, τον ELA της πρώην Λαϊκής, την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων, τα μεγάλα δάνεια της Λαϊκής, συγκεκριμένα δάνεια του Συνεργατισμού κ.ά.

Πονοκέφαλος για Βγενόπουλο

Η συνάντηση θα γίνει την ίδια στιγμή που επικρατεί αναβρασμός γύρω από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι με την οποία ουσιαστικά απλώνεται ένα δίχτυ προστασίας σε τέσσερα πρόσωπα που κατηγορούνται για δύο σημαντικές ποινικές υποθέσεις που αφορούν τις έρευνες για την οικονομία. Η παρουσία του ιδίου του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας την Πέμπτη το πρωί στη διαδικασία παραπομπής της πρώτης ποινικής υπόθεσης για την πρώην Λαϊκή σε δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου καταμαρτυρεί τον αντίκτυπο που είχε στη Λευκωσία η απόφαση.

Η αποδοχή εκ μέρους του Διαιτητικού Δικαστηρίου έστω και ενός από τα οκτώ αιτήματα που υπέβαλαν η MIG και άλλοι 18 επενδυτές μέτοχοι της πρώην Λαϊκής κρίνεται ως σοβαρή εξέλιξη που έχει θορυβήσει τους πάνω ορόφους της Νομικής Υπηρεσίας, αναγκάζοντάς την να κάνει ένα βήμα πίσω, αναστέλλοντας προσωρινά τα εντάλματα σύλληψης των φυγόδικων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα που έχουν να κάνουν με το μέλλον δύο ποινικών υποθέσεων για την ώρα. Υπό το πρίσμα της σύστασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, πρώτον «να αναστείλει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Μπουλούτα και Φόρου», και δεύτερον «να απόσχει από τη λήψη μέτρων τα οποία θα εμπόδιζαν την ελευθερία διακίνησής (Μπουλούτα και Φόρου) και πρόσβασης σε δικηγόρο για σκοπούς της διαιτησίας» ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας αναγκάσθηκε να ανοίξει την πόρτα μιας διαδικασίας με απροσδιόριστη κατάληξη αλλά και ενδεχόμενες συνέπειες στο κύρος της κυπριακής δικαιοσύνης.

Κάτι που θα διαφανεί έως τις πέντε Οκτωβρίου όταν η πλευρά των Μπουλούτα και Φόρου θα πρέπει να απαντήσει στο κατά πόσο αποδέχεται ή όχι την πρόταση της κατηγορούσας αρχής πρώτον: Να αναστείλει προσωρινά τα εντάλματα σύλληψης των δύο κατηγορουμένων για να μπορέσουν να έλθουν οικειοθελώς στην Κύπρο για να δικαστούν και δεύτερον: Να μην τους επιβάλει περιοριστικούς όρους κατά τη διάρκεια της δίκης που να περιορίζουν τη διακίνησή τους.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση