ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αργεντινή εκδίδει ομόλογα σε ευρώ

Για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια

Kathimerini.gr

Στην έκδοση ομολόγων σε ευρώ για πρώτη φορά ύστερα από τουλάχιστον 10 χρόνια προχωράει εκ νέου η Αργεντινή. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής, που κήρυξε πτώχευση στα τέλη του 2001, έχει προσλάβει ως συμβούλους της για τη δημοπρασία τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες: BBVA, BNP Paribas και Credit Suisse. Η δημοπρασία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Προηγήθηκε τον Απρίλιο η επιτυχής επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές ομολόγων, οπότε το Μπουένος Αϊρες συγκέντρωσε προσφορές άνω των 65 δισ. δολαρίων. Καθοριστική για την επιστροφή της στις αγορές στάθηκε η συμφωνία που είχε επιτύχει τον αμέσως προηγούμενο μήνα ο νέος πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι με όσα hedge funds ή άλλους πιστωτές της χώρας δεν είχαν συναινέσει στην αναδιάρθρωση του αργεντίνικου χρέους και διεκδικούσαν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στο ακέραιο. Ο Μαουρίτσιο Μάκρι έδωσε τον Μάρτιο τέλος στη μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τα hedge funds, που κρατούσε τη χώρα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και την οδήγησε σε νέα τεχνική χρεοκοπία τον Ιούνιο του 2014.

Σήμερα ο οίκος Moody’s έχει βαθμολογήσει το χρέος της Αργεντινής με Β3 και η Standard &Poor’s με Β-. Από τη νέα έκδοση ομολόγων θα φανεί κατά πόσον ενδιαφέρονται οι Ευρωπαίοι επενδυτές για τα ομόλογα των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Η Χιλή, η Κολομβία και το Περού έχουν προσφάτως εκδώσει χρέος και επωφελήθηκαν από την κατάσταση στην αγορά που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τις πολύ χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων. Πηγές της αγοράς που μίλησαν στην εφημερίδα Financial Times εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή ακριβώς η παγίωση των χαμηλών αποδόσεων θα εξωθήσει τους Ευρωπαίους επενδυτές να στραφούν και στα ομόλογα της Λατινικής Αμερικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X