ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενώπιον της Μπούντεσταγκ ο Μάριο Ντράγκι την Τετάρτη

Θα επιχειρήσει να εξηγήσει την αναγκαιότητα της προγράμματος ποσoτικής χαλάρωσης

ΚΥΠΕ

Μια δύσκολη μέρα προμηνύεται η ερχόμενη Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα επιχειρήσει να εξηγήσει ενώπιον της Μπούντεσταγκ, την αναγκαιότητα της προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, είναι η χώρα που εδώ και καιρό επικρίνει ανοικτά το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΚΤ. Η πολιτική των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, που ακολουθεί η ΕΚΤ έχει επηρεάσει τους γερμανούς καταθέτες αλλά και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις τελευταίες να επηρεάζονται από την επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Άνοιξη, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόφλγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τις πολιτικές του Ντράγκι ως υπεύθυνες για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, η συνάντηση θα αρχίσει στις 16:30 ώρα Κύπρου και θα αφορά συζήτηση με τίτλο «οι τρέχουσες εξελίξεις στην ευρωζώνη». Παράλληλα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο το ότι η συζήτηση θα είναι κλειστή για τα ΜΜΕ, «κατόπιν αιτήματος από το γερμανικό Κοινοβούλιο», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων του κ. Ντράγκι. Πάντως η ΕΚΤ σημειώνει ότι το κείμενο της ομιλίας του κορυφαίου Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη θα κοινοποιηθεί στην ιστοσελίδα της.

Αντ` αυτού κ. Ντράγκι θα προχωρήσει σε μια σύντομη δήλωση στον Τύπο μετά το πέρας της συζήτησης.

Η συνάντηση πραγματοποιείται υπό το φως των πληροφοριών ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει περαιτέρω επέκταση του προγράμματος στο τέλος του χρόνου και μάλιστα να διαφοροποιήσει τις οροφές για την αγορά κρατικών ομολόγων αναλόγως του μεγέθους της οικονομίας κάθε κράτους-μέλους της ευρωζώνης (capital key).

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μάριο Ντράγκι είναι να προετοιμάσει την γερμανική κοινή γνώμη και την Μπούντεσταγκ για την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Μαρσέλ Φτάτζκερ του οικονομικού ινστιτούτου DIW.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X