ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στην Κύπρο, κλιμάκιο της Τρόικας

Επαφές με την Κεντρική Τράπεζα, Κύπρου, Ελληνική, και Συνεργατισμό θα έχουν οι τροϊκανοί

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην Κύπρο θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου η πρώτη αποστολή της Τρόικας στην Κύπρο μετά και από το πέρας του προγράμματος στήριξης. 

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου της Κνετρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα κλιμάκια της Τρόικας θα έχουν επαφές με την Κεντρική Τράπεζα καθώς επίσης με την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική, αλλά και τον Συνεργατισμό.

Η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΚΤ

Μετά την επιτυχή έξοδο από το μνημόνιο, οι διεθνείς δανειστές θα αξιολογούν την κατάσταση της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ανά εξάμηνο.

Η πρώτη τέτοια αξιολόγηση ξεκινά από σήμερα έως τις 30 Σεπτεμβρίου με την κάθοδο κλιμακίων στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, τα κλιμάκια θα έχουν επαφές με την Κεντρική Τράπεζα και τις διοικήσεις των τριών μεγάλων τραπεζών, της Τράπεζας Κύπρου, Ελληνικής Τράπεζας και Συνεργατισμού, με σκοπό την ενημέρωση και αξιολόγηση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων αλλά και της κεφαλαιακής και ρευστοτικής τους κατάστασης.

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματα τους.

Ενημέρωση ΥΠΟΙΚ και Διοικητή

Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών και τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματα τους.

Στο πλαίσιο της ειδικής παρακολούθησης της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών, η αποστολή θα αξιολογήσει την υλοποίηση των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, που αφορούν το 2016, ενώ αναμένεται να εξετάσει τις πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις.

Παράλληλα, θα αξιολογηθεί η πρόοδος αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των προσπαθειών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως όλα δείχνουν, το κλιμάκιο θα μελετήσει την πρόοδο των βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος στήριξης και αποτελούν μέρος των συστάσεων προς την Κύπρο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αναμένεται να εξεταστούν και οι εκκρεμότητες της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος, όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία και το κρατικό μισθολόγιο αλλά και τη μετατροπή της cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου. Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, αυτό που επιδιώκεται είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου για την πώληση δανείων.

Η αποστολή, που θα πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο, δεν θα καταλήγει κατ’ ανάγκην σε οδηγίες για τη λήψη μέτρων, ωστόσο μια θετική αξιολόγηση θα προσδίδει πόντους αξιοπιστίας τόσο για την κυπριακή οικονομία, όσο και για τις τράπεζες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση