ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αγωγός και καλώδιο προς Κρήτη στην τριμερή της Αθήνας

Οι υπ. Ενέργειας καλούνται να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που έλαβε η τριμερής της Λευκωσίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Δυο πολύ σημαντικά ενεργειακά για γεωστρατηγικά έργα που βρίσκονται επί τάπητος από συστάσεως της τριμερούς Κύπρου Ελλάδας Ισραήλ θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών που θα συναντηθούν στην Αθήνα.

Η τριμερής επί ελληνικού εδάφους θα έχει ως στόχο την προώθηση της ενεργειακής διασύνδεσης και κατ’ επέκταση άρση της απομόνωσης των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας. Ατζέντα την οποία είχε προκαθορίσει η τριμερής της Λευκωσίας του Ιανουάριο σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας έχουν τεθεί ως προτεραιότητα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία επιδιώκει την ενδυνάμωση κρατών μελών, κυρίως του Νότου, εντάσσοντας ενεργειακά έργα στον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως είχε γράψει πρόσφατα και η Οικονομική Καθημερινή στην ευρωπαϊκή λίστα βρίσκονται ο αγωγός φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς την Κρήτη καθώς επίσης και το καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω Κύπρου στον ελλαδικό χώρο.

Και τα δυο έργα έχουν ως σημείο αναφοράς της Κρήτη. Συγκεκριμένα ο αγωγός μεταφοράς κοιτασμάτων ΦΑ από την ευρύτερη περιοχή όπως υποστηρίζεται από ελλαδικής πλευράς που επικαλείται μελέτες είναι εφικτός από κατασκευαστικής πλευράς κάτι με το οποίο διαφωνούν ανοιχτά τεχνοκρατικές απόψεις.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο θα απαιτηθεί πρώτον η χάραξη και κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού 200 χλμ. από την Ισραηλινή ΑΟΖ μέχρι το Βασιλικό δεύτερον 700 χλμ. υποθαλάσσιου αγωγού μέχρι την Κρήτη τρίτον σύνδεση της Κρήτης με Πελοπόννησο με αγωγό μήκους 400 χλμ και τέταρτον άλλα 600 χλμ αγωγού προς την Ηπειρωτική Ελλάδα και Θεσπρωτία.

Και σε πολιτικό επίπεδο οι ελπίδες για είναι τέτοιο έργο είναι αμυδρές μιας και όπως υποστηρίζεται από τεχνικής απόψεως είναι αρκετά πολύπλοκο ενώ στο τραπέζι βάζετε και το ύψος της επένδυσης. Οι απόψεις που καταγράφονται για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ Κύπρου Ελλάδος σαφώς είναι πιο ενθαρρυντικές.

Στην τριμερή της Αθήνας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου από πλευράς Κύπρου θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης από την Ελλάδα ο Πάνος Σκουρλέτης υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση