ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δύσκολο εγχείρημα η ιδιόκτητη κατοικία

Υψηλό το ποσοστό να εγκαταλείψουν οι Κύπριοι τα νοικοκυριά τους όσο ανεβαίνουν τα κόστη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Την 12η θέση καταλαμβάνει η Κύπρος αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών και της δυνατότητάς τους να συντηρήσουν τα ακίνητα και να καλύπτουν τις βασικές στεγαστικές τους ανάγκες, σε σχέση με το σύνολο των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έρευνα του ευρωπαϊκού φορέα FEANTSA που λαμβάνει υπόψη στοιχεία και δείκτες της Eurostat, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά στον τομέα της στέγασης, είναι η πιθανότητα να εγκαταλείψουν οι πολίτες τα σπιτικά τους και να ψάξουν για φθηνότερα στους επόμενους έξι μήνες, λόγω αύξησης του κόστους. Αυτό φτάνει το 10.3%, ενώ συγκριτικά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος αντιστοιχεί στο 5.5%.

Άλλη πρόκληση που επισημαίνει η έρευνα για την Κύπρο, είναι ότι αδυνατεί το κυπριακό νοικοκυριό να διατηρήσει με επάρκεια θέρμανση στην κατοικία, με το ποσοστό να αγγίζει το 30.5% σε σύγκριση με την ΕΕ που ο μέσος όρος είναι στο 10.8%.

Επισημαίνεται επίσης ότι, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για λογαριασμούς ρεύματος, νερού και άλλα, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 21.2%, αλλά στην Κύπρο φτάνει το 39.9% των νοικοκυριών να καθυστερούν τις οφειλές αυτές.

Όσον αφορά το ποσοστό φτωχών νοικοκυριών στην αγορά στεγαστικών ακινήτων, η Κύπρος αγγίζει το 21.5%, με το μέσο όρο της ΕΕ είναι 21.8%.

Πρόσθετα, η Κύπρος είναι πάνω στο μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά την πρόσβαση του αγροτικού πληθυσμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Τον ξεπερνάει μόνο κατά 0.5% φτάνοντας αισίως στο 35.5%.

Και θετικά συμπεράσματα για την Κύπρο

Εντούτοις, μόνο το 3.3% του πληθυσμού ξοδεύει περισσότερο από το 40% του εισοδήματος του στον τομέα της στέγασης, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που το ξοδεύει το 36.9% του πληθυσμού της.

Παράλληλα, στην Κύπρο δεν παρουσιάζονται προβλήματα υπερπληθυσμού, διότι ο μέσος όρος της ΕΕ είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με το ποσοστό της Κύπρου. Συγκεκριμένα, στο δείκτη έχει2.4% το νησί, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι στο 17.3%.

Τέλος, θετική εξέλιξη το γεγονός πως σύμφωνα με τους δείκτες η Κύπρος πέρυσι κατείχε την 13η θέση, ενώ φέτος ανέβηκε στην 12η.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση