ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μεταμνημονιακός έλεγχος από διεθνείς δανειστές σε ΥΠΟΙΚ - Κεντρική

Κύρια θέματα τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και οι μεταρρυθμίσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συναντήσεις σε Κεντρική και Υπουργείο Οικονομικών θα έχουν την Τρίτη οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο από χθες για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο, στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας .

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στο Υπουργείο Οικονομικών οι συναντήσεις θα επικεντρωθούν σήμερα στα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις.

Επίκεντρο των συναντήσεων στην Κεντρική Τράπεζα θα είναι οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και οι αναδιαρθρώσεις, καθώς και η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και η κατάσταση ρευστότητας τους.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή της χθες η Εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Αλίκη Στυλιανού, τα τεχνοκρατικά κλιμάκια αναμένεται να έχουν αυτές τις μέρες συναντήσεις με εκπροσώπους της Κεντρικής αλλά και των διοικήσεων των τριών μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Κύπρο, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική και Συνεργατισμό.

Σύμφωνα με την ίδια, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τα κλιμάκια θα ενημερώσουν τον Υπουργό Οικονομικών και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για τα συμπεράσματα τους,

Ο έλεγχος από την Τρόικα αποκτά πλέον τη συνήθη διαδικασία του γενικού ελέγχου που γινόταν σε κάποιο βαθμό και πριν ενταχθεί η Κύπρος σε πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), αλλά η διαφορά είναι ότι σήμερα ο έλεγχος αυτός θα γίνεται πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.

Αυτός ο έλεγχος θα συνεχίσει να γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

Θα παρακολουθείται η πρόοδος που θα κάνει η Κύπρος σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τα δημοσιονομικά, τα μακροοικονομικά και τις μεταρρυθμίσεις και στο τέλος της κάθε αποστολής τους οι τεχνοκράτες από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα ετοιμάζουν χωριστές εκθέσεις για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Αν και δεν θα τεθούν χρονοδιαγράμματα ή κυρώσεις σε περίπτωση που δεν έχουν εφαρμοστεί κάποιες συστάσεις ή μεταρρυθμίσεις, όπως γινόταν όταν η Κύπρος βρισκόταν σε μνημόνιο, είναι σημαντικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να είναι θετική η έκθεση προόδου γιατί αυτό θα συμβάλει στο μεγάλο στόχο της Κύπρου για αναβάθμιση της από τους οίκους αξιολόγησης στην επενδυτική βαθμίδα, κάτι που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X