ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου για την ενεργειακή συνεργασία

Η δεύτερη συνάντηση των τριών Υπουργών μετά τον Ιανουάριο στη Λευκωσία

ΚΥΠΕ

Θέματα ενεργειακής συνεργασίας θα συζητήσουν κατά την τριμερή συνάντηση που θα έχουν αύριο Τετάρτη το απόγευμα στο ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτζ.

Η συνάντηση γίνεται σε συνέχεια της συνάντησης των ηγετών των τριών χωρών που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο στη Λευκωσία, όπου οι κ.κ. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου συμφώνησαν να προωθήσουν ενεργειακά δίκτυα με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των τριών χωρών και της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας θα απευθύνει και ομιλία στο 2ο Συνέδριο Global Oil & Gas South East Europe and Mediterranean Exhibition, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της τριμερούς, της οποίας θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των τριών Υπουργών, βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την ΕΕ δια μέσου της Ελλάδας, όπως και η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την Ιταλία. Πρόκειται για το καλώδιο EuroAsia Interconnector και τον αγωγό East Med που έχουν ενταχθεί και στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest, PCI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Και τα δύο έργα σχεδιάζονται με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, ενώ οι πρώτες τεχνικές μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι είναι εφικτά από κατασκευαστικής πλευράς.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Αύγουστο η διεθνής εταιρεία ενέργειας «Energean Oil & Gas» με έδρα την Ελλάδα, υπέγραψε συμφωνία για την αγορά του 100% των μετοχών των κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Karish» και «Tanin» του Ισραήλ από τις εταιρείες «Delek Drilling» και «Avner», οι οποίες αποτελούν μέρος της ολοκληρωμένης εταιρείας ενέργειας του Ισραήλ. Η εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας φτάνει τα 148 εκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, μόλις την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Πράσινης Ενέργειας του Ισραήλ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της οργάνωσης Eitan Parnass επισκέφθηκε την Αθήνα για να συζητήσει τις προοπτικές συνεργασίας με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ελλάδας, καθώς και οργανώσεις και επιχειρήσεις που ασχολούνται με την πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση