ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΕ ετοιμάζει μαύρη λίστα για φορολογικούς παραδείσους

«Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο», ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί

ΚΥΠΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει κατάλογο με χώρες και εταιρείες παγκόσμια, οι οποίες δεν συνεργάζονται σε ό,τι αφορά τη φοροδιαφυγή. Αυτή θα είναι η πρώτη κοινή μαύρη λίστα της ΕΕ, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «αυτό το μήνα αρχίσαμε τη διαδικασία που θα οδηγήσει μέχρι το τέλος του 2017 στην πρώτη κοινή μαύρη λίστα της ΕΕ», διευκρινίζοντας ότι δεν αναμένει ότι στη λίστα θα περιλαμβάνεται ευρωπαϊκή χώρα.

“Δεν αναμένουμε ότι θα έχουμε ευρωπαϊκή χώρα στον κατάλογο”, είπε και τόνισε ότι χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε κοινές κυρώσεις και περιέγραψε το «name and shame» ως την πιο αποτελεσματική.

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε γενικά στο θέμα της φορολογίας και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, τονίζοντας τη σημασία της απόφασης για την Apple, την οποία περιέγραψε ως σημείο - καμπή.

“Στείλαμε ένα ξεκάθαρο σήμα ότι η εποχή της μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγής από πολυεθνικές στην Ευρώπη έχει τελειώσει. Ήταν μια απόφαση που αντανακλούσε μια απλή αρχή :Ότι όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, όποια και αν είναι η προέλευσή του, όποιο και αν είναι το μέγεθός τους, πρέπει να πληρώνουν δίκαιο μερίδιο φορολογίας για τα κέρδη που αποκομίζουν, εκεί όπου πραγματοποιούν τα κέρδη αυτά», είπε.

Περιέγραψε στη συνέχεια τα κύρια βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών για την προώθηση της δίκαιης και διαφανούς φορολογίας, όπως είναι η οδηγία ενάντια στην φοροαποφυγή, η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και άλλα, σημειώνοντας την υποχρέωση όλων των χωρών μελών να δημιουργήσουμε κεντρικό μητρώο δικαιούχων ιδιοκτητών όλων των εταιρειών της ΕΕ και αυτό πρέπει να εφαρμοστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η μάχη ενάντια στη φοροαποφυγή είναι παγκόσμια και είπε ότι η ΕΕ θα επαναπροωθήσει αυτό το φθινόπωρο την πρόταση για μια ενιαία φορολογική βάση για τις εταιρείες.

Δήλωσε περαιτέρω ότι αυτό το φθινόπωρο θα παρουσιάσει μια πρόταση για το ΦΠΑ για ψηφιακά προϊόντα.

Γελοία ιδέα το Frexit

Ο λαϊκισμός και η κατάσταση στην Ευρώπη, οι οικονομικές προτεραιότητες, όπως και τα θέματα φορολόγησης ήταν τα κεντρικά σημεία της συνομιλίας του κ. Μοσκοβισί με τους Κύπριους δημοσιογράφους, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, περιέγραψε την ιδέα αυτή ως «γελοία» και «ηλίθια».

“Δεν ανησυχώ, αλλά πολεμώ αυτή την ηλίθια ιδέα», είπε.

Ο Επίτροπος μίλησε για κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της ΕΕ, τονίζοντας ότι «το μέλλον μας θα καθοριστεί για πρώτη φορά όχι από μια προσθήκη (νέα ένταξη) αλλά μια αφαίρεση (έξοδο).

Η διάθεση εδώ στην Κομισιόν είναι αυτή του ρεαλισμού και της αποφασιστικότητας, είπε, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα του αγώνα ενάντια στην αρνητική ατζέντα των λαϊκιστών, που μπορεί να οδηγήσει όλους σε αδιέξοδο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θετική ατζέντα του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που διασφαλίζει ότι η Ευρώπη υπερασπίζεται και ενδυναμώνει τους πολίτες της.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μη εμπνευσμένες επενδύσεις είναι η υπ’ αριθμόν ένα πρόκληση, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν ήδη αποδέσμευσε 115 δις ευρώ για επιπρόσθετες επενδύσεις από το 2015.Τώρα, είπε, στοχεύουμε να ξεκλειδώσουμε μισό τρισεκατομμύριο ευρώ για επιπλέον επενδύσεις μέχρι το 2020, υποσχόμενος ότι αυτό θα έχει και συνέχεια.

Τέλος αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσει εργασία για ετοιμασία λευκής βίβλου της Κομισιόν, που θα παρουσιάσει το Μάρτιο, και η οποία θα ενισχύσει και μεταρρυθμίσει την οικονομική και νομισματική ένωση. «Εγώ, προτίθεμαι να συνεισφέρω ενεργά σε αυτή τη διαδικασία¨, κατέληξε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

X