ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαίωσε την πρόοδο ο μεταμνημονιακός έλεγχος

Θετικές προοπτικές αν συνεχίσουμε συνετή διαχείριση και μεταρρυθμίσεις

Ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος επιβεβαίωσε την θετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση για συνέχισης της συνετής διαχείρισης και της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης απαντούσε για τα συμπεράσματά του από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους εκπροσώπους των διεθνών δανειστών, στο πλαίσιο του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου που ολοκληρώνεται.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν είναι θέμα δικού του συμπεράσματος, καθώς στα συμπεράσματα θα καταλήξουν οι ίδιοι οι δανειστές.

«Αυτό που μπορώ να πω», σημείωσε, «είναι πως στη σημερινή συνάντηση, όσο και στις συναντήσεις των προηγούμενων ημερών είναι ότι επιβεβαιώθηκε από τη μια η σημαντική πρόοδος της κυπριακής οικονομίας, η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώθηκε και η ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας».

Εξήγησε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η προσπάθεια "για προώθηση μεταρρυθμίσεων, αλλά συνέχιση της προσπάθειας για συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Αυτή η θετική μεν προοπτική δηλαδή, αλλά με τις ξεκάθαρες προϋποθέσεις που επιβάλλουν συνέχιση και όχι χαλάρωση των προσπαθειών, νομίζω έχει κυριαρχήσει», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «να αποδίδουμε σημασία σε κάθε εξωτερική άποψη, εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας μας επειδή ακριβώς είμαστε μια ανοικτή οικονομία που θέλει να διασφαλίσει μια θέση αξιοπιστίας διεθνώς».

«Συνεπώς, βεβαίως και έχουν σημασία οι απόψεις τέτοιων θεσμών», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε όμως ότι ο αντικειμενικός σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι η επιβεβαίωση προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ότι η δυνατότητα του κράτους που έλαβε στήριξη, να εξυπηρετήσει τελικά και να αποπληρώσει τον δανεισμό ότι δεν έχει υπονομευθεί.

Υπενθυμίζεται πως οι μεταμνημνιακοί έλεγχοι θα διεξάγονται δύο φορές το χρόνο μέχρι που να αποπληρωθεί το 75% του χρέους προς το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.

«Οχι» ΥΠΟΙΚ σε νομοσχέδιο για φορολογική αμνηστία με επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής

Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη ξεκαθαρίζει ότι το Υπουργείο του δεν επεξεργάζεται ούτε προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την φορολογική αμνηστία.

«Σε συνέχει της συνεδρίας που πραγματοποιήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών στις 29/9/2016 και σχετικού ερωτήματος που έχει τεθεί, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν επεξεργάζεται ούτε προτίθεται να καταθέσει νομοσχέδιο για την φορολογική αμνηστία», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης στην επιστολή του με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 2016.

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση