ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ενώπιον δικαστηρίου 13 στελέχη των BMPS, Deutsche Bank και Nomura

Κατηγορούνται για το ρόλο τους στο σκάνδαλο παραγώγων

ΚΥΠΕ

Δεκατρείς ανώτατοι αξιωματούχοι από τις τράπεζες Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), Deutsche Bank και Nomura πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου στο Μιλάνο για το ρόλο τους στο μακροχρόνιο σκάνδαλο για τα παράγωγα, αναφέρουν την Κυριακή ιταλικές εφημερίδες.

Κατηγορούμενοι στην δίκη που θα αρχίσει στις 15 Δεκεμβρίου είναι ο πρώην Πρόεδρος της ιταλικής τράπεζας BMPS Giuseppe Mussari και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Antonio Vigni, έξι πρώην υπάλληλοι της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank και δύο υπάλληλοι της ιαπωνικής τράπεζας Nomura.

Τα φερόμενα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν μεταξύ των ετών 2008 και 2012 και βασικά στοιχεία για το σκάνδαλο που συνταράσσει την BMPS από το 2013, αφορούν ψευδή λογιστικά στοιχεία, χειραγώγηση μετοχών και παρεμπόδιση της ιταλικής ρυθμιστικής αρχής Consob.

Η έρευνα επικεντρώνεται στις συναλλαγές παραγώγων με την ονομασία Σαντορίνη και Αλεξάνδρεια, που πραγματοποιήθηκαν με την Deutsche Bank και Nomura αντίστοιχα για να αποκρύψουν ζημιές ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δίκη έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο - BMPS που ιδρύθηκε το 1472 – καθώς η τράπεζα βρίσκεται στη διαδικασία καθαρισμού του ισολογισμού της από μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία ύψους 9,2 δισ. Ευρώ και παράλληλα αναζητεί επειγόντως νέα κεφάλαια ύψους πέντε δισ. ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα θεωρείται ο αδύναμος κρίκος στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, καθώς η BMPS κατετάγη τελευταία στο τεστ αντοχής των τραπεζών που διενήργησε η ΕΕ τον Ιούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση