ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έντεκα σχέδια κατά της ανεργίας εξήγγειλε η Ζέτα

Έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό και θα έχουν άμεση ισχύ με προυπολογισμό τα 19.1 εκατ.

ΚΥΠΕ

Έντεκα νέα σχέδια παροχής κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις και με αναπηρίας, καθώς και εργοδότησης και κατάρτισης ανέργων, δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), προκήρυξε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τα εν λόγω σχέδια, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων αγγίζει τα 19.100.000 ευρώ, χωρίς της συμπερίληψη των ποσών που θα δαπανηθούν για σκοπούς κατάρτισης, θα ωφελήσουν πέραν των 5 χιλιάδων νέων άνεργων, άνεργων άνω των 50 ετών, καθώς και ατόμων με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες.

Τα Σχέδια είναι δυνατό να υποβληθούν για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στα νέα σχέδια, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό αυτά να υλοποιηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται.

Με τα πρώτα σχέδια να ξεκινούν αρχής γενομένης στις 24 Οκτωβρίου του 2016, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι με τη συνδρομή του Υπουργείου της θα δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για εργοδότηση νέων ανέργων, αλλά και ανέργων άνω των 50 ετών, καθώς και κίνητρα για πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Τα νέα σχέδια για το 2016, αφορούν πιο συγκεκριμένα παροχή κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με χρόνιες παθήσεις, παροχή κινήτρων για πρόσληψη ατόμων με αναπηρία, εργοδότηση και κατάρτισης ανέργων ως Φροντιστών για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς άτομα με Τετραπληγία / Παραπληγία, παροχή Κινήτρων για την απασχόληση άνεργων νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών, παροχή κινήτρων για πρόσληψη ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, καθώς και παροχή κινήτρων για την πρόσληψη δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε συνδυασμό με τρίμηνη κατάρτιση.

Επίσης, αφορούν κατάρτιση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στη Ξενοδοχειακή / Επισιτιστική Βιομηχανία, κατάρτιση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον Τομέα των Πωλήσεων, τοποθέτησης δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε Οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων για ένταξη / επανένταξη στην αγορά εργασίας, επιμόρφωσης ανέργων για την παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Υπηρεσιών Φροντίδας) προς δικαιούχους Φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΕΕ και επιδότησης ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας για προώθηση της απασχόλησης.

Για το σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ατόμων με Χρόνιες Παθήσεις, η Υπουργός Εργασίας είπε πως αφορά την επιδότηση σε ποσοστό 75% του μισθολογικού κόστους και αποσκοπεί στην πρόσληψη άνεργων προσώπων με χρόνιες παθήσεις.

Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προϋπολογισμό €1.000.000, ενώ από αυτό θα επωφεληθούν 100 άτομα, με περίοδο εφαρμογής δώδεκα μήνες απασχόλησης και με ημερομηνία προκήρυξης την 24η Οκτωβρίου του 2016.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Ατόμων με Αναπηρία, είπε πως αφορά την επιδότηση σε ποσοστό 75% του μισθολογικού κόστους και αποσκοπεί στην πρόσληψη άνεργων προσώπων με αναπηρία.

Ανέφερε, επίσης πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει προϋπολογισμό €2.000.000 και από αυτό θα επωφεληθούν 100 άτομα, με περίοδο εφαρμογής 24 μήνες απασχόλησης και ημερομηνία προκήρυξης την 24η Οκτωβρίου του 2016.

“Το σχέδιο εργοδότησης και κατάρτισης ανέργων ως φροντιστών για παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών προς άτομα με τετραπληγία / παραπληγία αφορά την επιδότηση σε ποσοστό 70% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη άνεργων προσώπων που θα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία Πρόγραμμα Επιμόρφωσης ανέργων ως φροντιστών, για να παρέχουν φροντίδα σε άτομα με τετραπληγία / παραπληγία. Προϋπολογισμός: €2.400.000, Επωφελούμενοι: 100 άτομα, περίοδος εφαρμογής: 24 μήνες απασχόλησης και ημερομηνία προκήρυξης 31.10.2016”, είπε η Υπουργός Εργασίας.

Αναφορικά στο σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Άνεργων Νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχει προϋπολογισμό €4.000.000 και από αυτό θα επωφεληθούν 700 άτομα, ενώ σε σχέση με το σχέδιο Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Άνεργων ηλικίας άνω των 50 ετών αυτό θα έχει προϋπολογισμό €4.200.000 και θα ωφελήσει 500 άτομα.

Σχετικά με το σχέδιο Παροχής Κινήτρων για την Πρόσληψη Δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε Συνδυασμό με Τρίμηνη Κατάρτιση, είπε πως αφορά την παροχή επιδότησης σε ποσοστό 60% του μισθολογικού κόστους για πρόσληψη άνεργων προσώπων που έχουν παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς σχέδιο κατάρτισης για τρεις μήνες στον ίδιο εργοδότη.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Εργασίας είπε πως το Σχέδιο έχει στόχο την παροχή ευκαιριών σε δικαιούχους ΕΕΕ για απόκτηση δεξιοτήτων με στόχο την ένταξη / επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενώ σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της τρίμηνης κατάρτισης, στους συμμετέχοντες θα παραχωρείται πρόσθετο επίδομα για κάλυψη των αναγκών κατάρτισης.

Στο μεταξύ, το Σχέδιο Κατάρτισης Δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στη Ξενοδοχειακή / Επισιτιστική Βιομηχανία αφορά στην παροχή ευκαιριών σε δικαιούχους ΕΕΕ για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων προς ένταξη / επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης σε ειδικότητες της ξενοδοχειακής και επισιτιστικής βιομηχανίας όπως του τραπεζοκόμου, barman, υπάλληλου υποδοχής και καμαριέρας.
Όπως σημείωσε “το περιεχόμενο και η διάρκεια κάθε προγράμματος θα βασίζονται στο αντίστοιχο Πρότυπο Επαγγελματικό Προσόν για κάθε ειδικότητα, ενώ κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, στους συμμετέχοντες θα παραχωρείται πρόσθετο επίδομα για κάλυψη των αναγκών κατάρτισης”.

Αναφορικά στο σχέδιο Κατάρτισης Δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στον Τομέα των Πωλήσεων, είπε πως αφορά την παροχή ευκαιριών σε δικαιούχους ΕΕΕ για απόκτηση δεξιοτήτων προς ένταξη / επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα του λιανικού εμπορίου, προσθέτοντας πως το Σχέδιο στοχεύει στην πιστοποίηση της ικανότητας και των επαγγελματικών προσόντων των δικαιούχων ΕΕΕ βάσει του σχετικού Προτύπου Επαγγελματικών Προσόντων.

Για το σχέδιο τοποθέτησης δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε Οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων για ένταξη / επανένταξη στην αγορά εργασίας, η κ. Αιμιλιανίδου είπε πως αφορά την παροχή ευκαιριών σε δικαιούχους ΕΕΕ για απόκτηση περαιτέρω δεξιοτήτων προς ένταξη / επανένταξη στην αγορά εργασίας, μέσω της τοποθέτησής τους σε οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπληρώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, στους συμμετέχοντες θα παραχωρείται πρόσθετο επίδομα για κάλυψη των αναγκών κατάρτισης.

Το Σχέδιο Επιμόρφωσης Ανέργων για την Παροχή Υποστηρικτικών Υπηρεσιών (Υπηρεσιών φροντίδας) προς δικαιούχους φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΕΕ αφορά την παροχή ευκαιριών σε ανέργους για απόκτηση δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων κατάρτισης στην ειδικότητα του Φροντιστή για δικαιούχους φροντίδας στο πλαίσιο του ΕΕΕ, ειδικότερα στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένα πρόσωπα, ενώ το έργο Επιδότησης Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας για Προώθηση της Απασχόλησης αφορά στην επιχορήγηση των Ιδιωτικών Γραφείων Εξευρέσεως Εργασίας ή οποιουδήποτε άλλου Οργανισμού δύναται να ενεργεί ως Ιδιωτικό Γραφείο Εξευρέσεως Εργασίας, βάσει της σχετικής Νομοθεσίας, για την πρόσληψη ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση