ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κόντρα ΥπΟΙΚ και Κεφαλαιαγοράς για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

Δεν χρειάζονται οι δικλείδες που βάζει η Επιτροπή, σχολιάζει εκπρόσωπος του υπουργείου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Δεν χρειάζονται οι δικλείδες που θέλει να βάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Τύλληρος στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής .

Ο κ. Τύλληρος ανέφερε πως με τις εισηγήσεις στο νομοσχέδιο για το Ταμείο, θα επηρεαστεί η λειτουργική του ανεξαρτησία και δεν εμπίπτει σε ένα εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για να χρειάζεται εποπτικό ρυθμιστικό πλαίσιο με 8 σελίδες ρυθμίσεις που θέλει να εισαγάγει. Είπε πως η Κύπρος βρίσκεται 2 βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και δεν χρειάζεται να υπάρχουν καθυστερήσεις για το εν λόγω νομοσχέδιο.

Όπως επεξήγησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με υπόμνημα αλλάζει το 25% του νομοσχεδίου, ενώ το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει πως είναι υψίστης σημαντικότητας να περάσει και να προχωρήσει δίχως παρεμβάσεις και καθυστερήσεις.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι πρέπει να μπούν δικλείδες αφού το Ταμείο θα διαχειρίζεται πάνω από 500 εκατ. ευρώ. «Μπορεί να μην εμπίπτει κάτω από την οδηγία για τους διαχειριστές οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά αφού θα διαχειρίζεται τόσα χρήματα πρέπει να γίνουν κάποιες εισηγήσεις».

Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η προσπάθεια όλων είναι να γίνει ένα σωστό νομοσχέδιο για το καλό του τόπου, ωστόσο φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών τους βλέπει ανταγωνιστικά. Είπε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κλήθηκε σε διαβουλεύσεις την προηγούμενη φορά.

Από την άλλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως πρέπει να λυθούν τα όποια ζητήματα μεταξύ των δύο αρχών και πρέπει να επιστρέψουν με μια κοινή θέση στην επόμενη συνεδρία, γι αυτό και ανέβαλλε τη συζήτηση. «Δεν θα γίνουμε διαιτητές μεταξύ ΥΠΟΙΚ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς», ανέφερε καταληκτικά.

Οι παρεμβάσεις της Κεφαλαιαγοράς στο νόμο

1.Να συμπεριληφθεί ορισμός όσον αφορά τις υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων έτσι ώστε να καθοριστεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων.

Σύμφωνα με το νόμο ΔΟΕΕ, υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων συμπεριλαμβάνουν τις λειτουργίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τη διαχείριση κινδύνων καθώς και λειτουργίες που σχετίζονται με τη διοίκηση ων ΟΕΕ που διαχειρίζονται.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί σχετικός ορισμός ο οποίος να διασαφηνίζει τις λειτουργίες που θα εκτελεί ο Διαχειριστής, ποιες από αυτές τις λειτουργίες θα εκτελούνται εσωτερικά και ποιες θα δύνανται να αντιτίθενται εξωτερικά και με ποιους όρους.

2.Όσον αφορά την ανάθεση των λειτουργιών, ειδικότερα αναφέρεται ότι εν όψει του γεγονότος ότι οι υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων συμπεριλαμβάνονται στις βασικές αρμοδιότητες του οργανισμού, θα πρέπει να γίνει αναφορά κατά πόσο ο οργανισμός δύναται να αναθέτει οποιανδήποτε από τις λειτουργίες που συμπεριλαμβάνονται στις υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων.

3.Να εξεταστεί με την αναφορά στο σημείο 2 και θεωρούμε πως για να εφαρμόζονται οι πρόνοιες του άρθρου όσον αφορά τον διορισμό εξωτερικών διαχειριστών θα πρέπει να συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια στο άρθρο 11 στην οποία να αναφέρονται οι λειτουργίες που δύνανται να ανατεθούν εξωτερικά.

4. Να διευκρινιστεί ο «…οργανισμός με λειτουργική ανεξαρτησία»

5. Το περιεχόμενο των εσωτερικών κανονισμών του Οργανισμού θα καθοριστεί σε οδηγία του Υπουργού;

6. Ο επικεφαλής εσωτερικού ελέγχου θα πρέπει να αναφέρεται απευθείας στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή Ελέγχου και στον Υπουργό για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.

7.Η λέξη «προσφυγή» να αντικατασταθεί με τη λέξη «αποφυγή»

8.Να εξεταστεί κατά πόσο συνάδει με το εδάφιο του άρθρου 4

9.Να καθοριστεί δια νόμου το μέγιστο ποσοστό μόχλευσης

10. Θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια για το διορισμό των εξωτερικών διαχειριστών καθώς και το επίπεδο της ευθύνης τους όσον αφορά τις λειτουργίες που τους αντιτίθενται.

11. Θα πρέπει να καθοριστούν τα κριτήρια για το διορισμό των θεματοφυλάκων, τα καθήκοντα τους και η ευθύνη τους σε περίπτωση απώλειας της περιουσίας του Ταμείου.

12. Πέραν από την ΚτΚ. Θα πρέπει να καθοριστούν κριτήρια για το διορισμό των λειτουργικών διαχειριστών.

Τέλος, ως γενική παρατήρηση αναφέρουμε ότι το νομοσχέδιο δεν καθορίζει οποιοδήποτε επίπεδο ευθύνης σε περίπτωση απώλειας περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου. Ως εκ τούτου εισηγούμαστε όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν αντίστοιχες πρόνοιες του Νόμου ΔΟΕΕ, στο σημείο που αυτές εφαρμόζονται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση