ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρόστιμα 445 χιλ., σε Τρ. Κύπρου και πρώην συμβούλους για Uniastrum

Κεφαλαιαγορά: Δεν μείωσαν την υπεραξία για Uniastrum

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) ολοκλήρωσε τη διερεύνηση της αναφορικά με την απεικόνιση της υπεραξίας (Goodwill) της Uniastrum Bank στην Εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση της Τράπεζας για την περίοδο που έληξε 30.6.2012 και στις ενδιάμεσες συνοπτικές ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Τράπεζας για το εννιάμηνο που έληξε 30.9.2012. Πρόκειται για μία από τις τελευταίες έρευνες της Επιτροπής που εκκρεμούσαν και η οποία ολοκληρώθηκε με την επιβολή σημαντικών προστίμων σε πρών διευθυντικά και διοικητικά σελέχη του οργανισμού. 

Με την ολοκλήρωση της πιο πάνω έρευνας, το Συμβούλιο της EKK σε συνεδρία του στις 26 Σεπτεμβρίου 2016 μελετώντας το αποτέλεσμα της έρευνας διαπίστωσε την ύπαρξη παραβάσεων και κατέληξε στην επιβολή διοικητικών προστίμων ως ακολούθως:


1. Εταιρεία Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ, συνολικό διοικητικό πρόστιμο ύψους €25.000.

2. Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ κατά τον ουσιώδη χρόνο:

Διοικητικοί Σύμβουλοι Θέση Διοικητικό πρόστιμο
κ. Ανδρέας Αρτέμη Μη εκτελεστικός Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου €70.000
κ. Γιάννης Κυπρή Διευθύνων Σύμβουλος €70.000
κ. Γιάννης Πεχλιβανίδης Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος €70.000
κ. Σταύρος Κωνσταντινίδης Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας €50.000
κ. Κώστας Σεβέρης Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας €30.000
κ. Γεώργιος Γεωργιάδης Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας €30.000
κα Ειρήνη Καραμάνου Μέλος Επιτροπής Ελέγχου της Τράπεζας €30.000

3. Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Συγκροτήματος Οικονομικής Διεύθυνσης και Στρατηγικής, κ. ΧρίστηςΧατζημιτσής, διοικητικό πρόστιμο ύψους €70.000.

Όλες οι πληροφορίες/στοιχεία που σχετίζονται με την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΚΚ όπως περιλαμβάνονται σε απόσπασμα του πρακτικού της απόφασής του, παρατίθενται εκτενώς στην 38σέλιδη ανακοίνωση της ΕΚΚ η οποία έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό της τόπο.

Η πρόεδρος της ΕΚΚ Δήμητρας Καλογήρου σχολίασε πως η «Η διερεύνηση της υπόθεσης αυτής (που σχετίζεται με την υπεραξία της τράπεζας Uniastrum στις οικονομικές καταστάσεις του τραπεζικού ιδρύματος) ήταν χρονοβόρα και πολύπλοκη καθώς η ΕΚΚ χρειάστηκε να συλλέξει και να αναλύσει πλήθος στοιχείων και πληροφοριών. Από τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της ΕΚΚ διαφάνηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας και ως εκ τούτου επιβλήθηκαν πρόστιμα τόσο στους Διοικητικούς Σύμβουλους, όσο και συμβολικό πρόστιμο στο ίδιο το τραπεζικό ίδρυμα. Τo Συμβούλιο της ΕΚΚ έλαβε υπόψη του, μεταξύ άλλων, ότι τυχόν επιβολή υψηλού διοικητικού προστίμου στην ίδια την Τράπεζα, δεδομένων των συνθηκών, θα επιβάρυνε τους νέους μετόχους της Τράπεζας οι οποίοι προέκυψαν από την ανακεφαλαιοποίησή της. Θεωρούμε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διερεύνησης πολύ σημαντική όσον αφορά τον στόχο να επιτευχθεί πλήρης διαφάνεια σε σχέση με τα δυσάρεστα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα το 2013».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση